ecopress
Την έντονη ανησυχία τους για τη ναρκοθέτηση του Κτηματολογίου, την ταλαιπωρία των εξυπηρετούμενων πολιτών και επαγγελματιών δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων, την ακραία έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού... Αυτοψία βουλευτών στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλλιθέας

Την έντονη ανησυχία τους για τη ναρκοθέτηση του Κτηματολογίου, την ταλαιπωρία των εξυπηρετούμενων πολιτών και επαγγελματιών δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων, την ακραία έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού και υποδομών εξέφρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που συμμετείχαν σε κλιμάκιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επισκέφτηκε το  Κτηματολογικό Γραφείο Καλλιθέας, την Τετάρτη 1η Ιουνίου, με τη συμμετοχή της διοίκησης του Σωματείου του Εργαζομένων στο «Κτηματολόγιο».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται αναλυτικά ότι: οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διαπίστωσαν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στην λειτουργία του Κτηματολογίου, την αναστολή των δύσχρηστων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τις επαγγελματικές ομάδες, καθώς και την έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις δυσχερείς συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων. Αδιάψευστος μάρτυρας οι εικόνες ντροπής με πολίτες να στήνονται σε ουρές πριν καν ξημερώσει, ώστε να πάρουν χαρτάκι προτεραιότητας μήπως και μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και αρκετές φορές να φεύγουν χωρίς εξυπηρέτηση, παρά τις υπερωρίες των εργαζομένων που αναγκάζονται να παίρνουν δουλειά στο σπίτι.

18 μήνες από τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ μετέφερε το Κτηματολόγιο στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποδεικνύοντας ότι δεν κατανοεί το ρόλο και το περιεχόμενό του και το αντιμετωπίζει επιφανειακά ως ψηφιακό έργο αντί να το ολοκληρώσει, έχει καταφέρει να το δυναμιτίσει, πιθανά και για να εξυπηρετήσει διάφορα συμφέροντα αεριτζήδων. Σε κάθε περίπτωση εξελίσσεται σε Βατερλό για τους κκ Μητσοτάκη Πιερρακάκη.

Οι συνθήκες υπολειτουργίας και απαξίωσης απεικονίζουν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υποβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του Κτηματολογίου και το κουκούλωμα προβλημάτων.

Σήμερα στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλλιθέας, όπως και σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποθηκοφυλακεία της χώρας, ήταν φανερή η ανικανότητα της κυβέρνησης. Οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και βιώνουν μία καθημερινότητα χωρίς προηγούμενο και τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας με υποστελέχωση, μη κάλυψη των πραγματικών τους υπερωριών, με έλλειψη εξοπλισμού (ευρυζωνικές συνδέσεις, υπολογιστές,  εκτυπωτές) και γίνονται αποδέκτες της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις Πιερρακάκη-Τσιάρα υποσκάπτουν το κύρος, την αξιοπιστία του Κτηματολογίου, προς το συμφέρον εκείνων που δεν θέλουν να ολοκληρωθεί ποτέ και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εμπράγματων δικαιωμάτων. Είναι πρωτοφανές εξ άλλου η κτηματογράφηση να κλείνει με εκκρεμότητες, δυναμιτίζοντας το κράτος δικαίου και την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

Είναι φανερό ότι η εξελισσόμενη ενσωμάτωση υποθηκοφυλακείων με κτηματολογικά γραφεία πολλαπλασιάζει τα προβλήματα, εφόσον γίνεται χωρίς οργάνωση, χωρίς στελέχωση.

Η θεσμοθέτηση στις 29.04.2022 της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή πράξεων, από την 1η Μάιου για συμβολαιογράφους και 1η Ιουνίου για δικηγόρους, που ανεστάλη στις 26 Μαΐου 2022 δημιούργησε συνθήκες χάους. Και αυτό, διότι, το πληροφοριακό σύστημα είναι τόσο δυσλειτουργικό και κακοσχεδιασμένο που, όχι μόνο δεν λύνει τα παραπάνω προβλήματα αλλά, τα επιτείνει, καθώς στέλνει στις ουρές αναμονής και τους επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά.

Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συμμετείχαν οι τομεάρχες Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης, Νατάσα Γκαρά , Περιβάλλοντος κ Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα και Δικαιοσύνης τομέας εκπροσωπούμενος από τον Γιώργο Ψυχογιό όπως και οι βουλευτές Νότιας Αθήνας, Γιάννης Μουζαλας, Γιάννης Μπαλαφας, Θεανώ Φωτίου, ενώ από το σωματείο των εργαζομένων στο «Κτηματολόγιο» παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Θωμάς Καντερές και ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Καψουλάκης.

Οι βουλευτές επισήμαναν τις μεγάλες ευθύνες για την απαξίωση του Κτηματολογίου και κάλεσαν την Κυβέρνηση να αφήσει τις μεγαλοστομίες «ότι η Ελλάδα ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης» και να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.​

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας