Αγροβολταϊκά: αύξηση εσόδων και εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και γης
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 24 Οκτωβρίου 2022 Αργύρης
Η χρήση των Αγροβολταϊκών εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και γης, ενώ μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα. Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο και στην αγορά αυτή.
Να υποστηριχθεί με ειδική δράση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η εγκατάσταση Αγροβολταϊκών σε πολλές περιοχές της χώρας με θερμοκήπια, κάλεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A), Στέργιος Λογοθετίδης, σημειώνοντας ότι «ήδη τα οφέλη τους έχουν καταστεί αντιληπτά από το ΥΠΑΑΤ, με την Γ.Γ του Χριστιάνα Καλογήρου, να έχει δηλώσει ότι πρόκειται για το επόμενο «bigthing».
«Η Κρήτη με τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις που ήδη έχει, μπορεί να παράξει σε 10 χρόνια 4 GW ενέργεια από φωτοβολταϊκά, ενώ η παραγωγή της τομάτας με τη χρήση υδροπονίας μπορεί να αυξηθεί έως και πέντε φορές, όταν την ίδια στιγμή επιτυγχάνεται μείωση χρήσης νερού κατά τρις φορές», επισήμανε ο κ. Λογοθετίδης στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 29ης Agrotica που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σε ότι αφορά τη Δυτική Μακεδονία η οποία βρίσκεται στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Λογοθετίδης σημείωσε ότι με τη χρήση των αγροβολταϊκών μπορεί «όχι μόνο να λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα, αλλά και να δημιουργήσει πολλές υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για νέους αγρότες/επιχειρηματίες, να αυξήσει ταυτόχρονα την παραγωγή της και τις εξαγωγές», πρόσθεσε.
«Η χρήση των Αγροβολταϊκών εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και γης, ενώ μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα», τόνισε ο ίδιος, λέγοντας ότι πρόκειται για μια επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή, με την εγκατάσταση των ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, επιτυγχάνονται αύξηση της γεωργικής παραγωγής και μείωση της χρήσης νερού». Υπενθυμίζεται ότι στους Ταγαράδες της Θεσσαλονίκης λειτουργεί η μοναδική στον κόσμο πιλοτική γραμμή παραγωγής, ενώ σύντομα θα εγκατασταθεί και το πρώτο παγκοσμίως εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς.
Η χρήση των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στα θερμοκήπια (Αγροβολταϊκά), μεγιστοποιεί τη χρήση χώρου, εξοικονομεί ενέργεια και νερό, μειώνει δραστικά το κόστος λειτουργίας του θερμοκηπίου, αυξάνει την παραγωγή, μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα και το κόστος εργασίας, ενώ αποτελεί μια ιδανική λύση ενεργειακής αυτάρκειας σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Λογοθετίδης.
Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο
«Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο και στην αγορά αυτή, καθώς διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα: βρίσκεται στην ευνοϊκότερη, από άποψη Κλιματικών Συνθηκών (ηλιοφάνειας, θερμοκρασίας, κλπ) Ζώνη της Γης και διαθέτει πολύ προηγμένη τεχνογνωσία και τεχνολογία, οι οποίες αναγνωρίζονται παγκοσμίως», επισήμανε ο ίδιος παρουσιάζοντας την επαναστατική εφαρμογή των Αγροβολταϊκών στα Θερμοκήπια με τη χρήση ελληνικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς.
Τα Αγροβολταϊκά (Agrivoltaics), μαζί με τα 3ης γενιάς ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, από την εταιρεία OEΤ, μπορούν να δώσουν βιώσιμη λύση σε παγκόσμιο επίπεδο, στο θέμα της ενέργειας, και στην παραγωγή τροφής.
Ο όρος Αγροβολταϊκά (Agrivoltaics) ταυτόχρονη δηλαδή παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ενέργειας φιλικής στο περιβάλλον που ενσωματώνονται σε θερμοκήπια, άρχισε να εμφανίζεται όλο και περισσότερο με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid 19. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 60.000 στρέμματα θερμοκηπίων και η Ελλάδα είναι η 7η χώρα σε καλλιέργειες θερμοκηπίων σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, το 50% του κόστους αυτών των καλλιεργειών ήδη δαπανάται σε ενέργεια, η οποία γίνεται όλο και πιο ακριβή.
Τα πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα της επαναστατικής αυτής καινοτομίας των Αγροβολταϊκών με τη χρήση φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, είναι:
*Τριπλή χρήση γης: Παραγωγή τροφής, ενέργειας και ταυτόχρονα μείωση στην κατανάλωση νερού με υδροπονική καλλιέργεια
*Αύξηση της παραγωγής έως και 30%
*Εξοικονόμηση Ενέργειας έως και 30%
*Παραγωγή Ενέργειας με τη χρήση 3ης γενιάς ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών
*Σκίαση φυτών και δέσμευση της βλαπτικής UV ακτινοβολίας
*Ελαφρά κατασκευή εύκολη τοποθέτηση
*Βραχεία απόσβεση
*Εξ αποστάσεως παρακολούθηση της καλλιέργειας
*Δημιουργία νέων θέσεων υψηλά αμειβόμενης εργασίας για νέους αγρότες/επιχειρηματίες
*Προστασία του περιβάλλοντος , εξοικονόμηση φυσικών πόρων
*Κυκλική οικονομία.
Σχετικά Άρθρα
- Αγροβολταϊκά: ελληνική καινοτομία τρίτης γενιάς από τον HOPE-A
- ΥΠΕΝ: η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ηλιακό Innovation Hub
- Τα ελληνικά οργανικά φωτοβολταϊκά στο World Energy Summit
- ΥΠΑΑΤ: πρόσκληση για «Βιολογική Γεωργία», 490 εκατ. ευρώ
- Ξεκινά μαζική παραγωγή ημιδιάφανων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα
- ΥΠΑΑΤ: δημοπρατήθηκε εγγειοβελτιωτικό έργο 20 εκ. ευρώ στη Φωκίδα