ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Αναδρομική παραχώρηση χρήσης στον αιγιαλό, την παραλία και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές  για έργα, που έγιναν μέχρι και τον Ιούλιο του... Αιγιαλός: αναδρομική νομιμοποίηση αυθαιρέτων και έκπτωση χρήσης 60%

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Αναδρομική παραχώρηση χρήσης στον αιγιαλό, την παραλία και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές  για έργα, που έγιναν μέχρι και τον Ιούλιο του 2011 δίνει νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνέχεια της πρόσφατης ρύθμισης,  με την οποία  «πάγωσε» το κύμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες με τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης,  που είχαν δρομολογήσει το ΥΠΕΝ και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε όλη τη χώρα.

Στην ίδια τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών,  που κατατέθηκε ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης του Ελληνικού, που ψηφίζεται στη Βουλή προβλέπεται έως τις 31.10.2021 έκπτωση 60% στην παραχώρηση εκ μέρους των ΟΤΑ αιγιαλού και παραλίας προς όφελος των τουριστικών επιχειρήσεων.

Στην τροπολογία για την αναδρομική παραχώρηση χρήσης στον αιγιαλό, που αποσκοπεί να δοθεί δυνατότητα κυρίως στις επιχειρήσεις του τουρισμού να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές τους στη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας ειδικότερα προβλέπεται ότι:

-«Ισχύει χρονική παράταση ενός έτους, προκειμένου για προσχώσεις και τεχνικά έργα προστασίας από τη θαλάσσια διάβρωση, ή που εξυπηρετούν σκοπούς κοινωφελείς ή προστασίας του περιβάλλοντος (ναυταθλητικούς, ερευνητικούς, ύδρευσης, αποχέτευσης, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς) τα οποία κατασκευάστηκαν μέχρι τις 28.7.2011 στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης».

Η ίδια αυτή ρύθμιση αναφέρει ότι για τις συγκεκριμένες παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις στο χρονικό διάστημα της παράτασης ενός έτους  που δίδεται «μπορεί να υποβληθεί πλήρης αίτηση, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν παραχώρηση χρήσης με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Οικονομικών».

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον αιγιαλό

Η νέα τροπολογία είχε προαναγγελθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο,  ο οποίος δήλωσε στη Βουλή ότι αναστέλλονται οι  κατεδαφίσεις αυθαιρέτων λόγω των δυσκολιών της πανδημίας και ταυτοχρόνως αποκάλυψε ότι η παράταση θα συνοδευτεί με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τον αιγιαλό.

-«Δεν πρόκειται για νομιμοποίηση αυθαίρετων ενεργειών και κατασκευών, σε καμία περίπτωση. Αντίθετα ο στόχος είναι να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να διορθωθούν λάθη που έχουν γίνει, αφού στα πρωτόκολλα κατεδάφισης συμπεριλαμβάνονται και οι κατασκευές που έχουν ενταχθεί στον νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Ταυτόχρονα, όμως, ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις και τα δεδομένα», είπε στη Βουλή  ο κ. Βεσυρόπουλος και προσέθεσε:

-«Είναι εμφανείς οι λόγοι αυτής της χρονικής παράτασης. Οφείλονται, πρώτον, στην πανδημία και στους περιορισμούς που απορρέουν από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και δημιουργούν δυσκολίες στους πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμά τους ή να προβούν στη συγκέντρωση στοιχείων και δικαιολογητικών.

Δεύτερον, οφείλονται στη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού. Κατά κύριο λόγο σε αυτό το χρονικό διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε τις αναγκαίες αλλαγές στην κατεύθυνση της επεξεργασίας και του εκσυγχρονισμού του νόμου 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας».

-«Οφείλουμε να δούμε τη δυνατότητα ένταξης νομιμοποίησης και άλλης κατηγορίας έργων, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται σήμερα στον νόμο, πάντα όμως με όρους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του περιβάλλοντος», είπε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

-«Γι’ αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2021».

“Πάγωμα” κατεδαφίσεων 

Σημειώνεται ότι με τροπολογία στο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις που προηγήθηκε δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress  σταμάτησε  η  εφαρμογή χιλιάδων πρωτοκόλλων κατεδάφισης και την υλοποίηση σχετικών εργολαβιών μαζικών κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, που δρομολογήθηκαν  σε όλη τη χώρα από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με οδηγίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο ενέκρινε για αυτό το σκοπό χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019», ύψους 6,28 εκατ. ευρώ και έδωσε εντολές από τον περασμένο Νοέμβριο να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις. Η εφαρμογή πανελλαδικού προγράμματος  κατεδαφίσεων αυθαιρέτων με τελεσίδικες αποφάσεις σε προστατευόμενες περιοχές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις  κυρίως από επιχειρηματίες του τουρισμού και πολυάριθμους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίες οδήγησαν στην κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση.

Έκπτωση 60% στην παραχώρηση εκ μέρους των ΟΤΑ αιγιαλού και παραλίας

Οι ρυθμίσεις για την οικονομική ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω διευκολύνσεων στη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας που περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών αφορούν σε ξενοδοχειακά καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια.

Σε όλες αυτές τις κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων θα μπορεί να γίνεται – με τη διαδικασία της παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος – η απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας μέχρι 31.10.2021 και μάλιστα με μειωμένο τίμημα, στο 60% αυτού που είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Με τις ρυθμίσεις αυτές , σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ενισχύσει οικονομικά τον τουριστικό κλάδο που ήδη έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία και ιδιαίτερα στην ερχόμενη τουριστική περίοδο που θα είναι κρίσιμη.

Αναλυτικότερα, στην τροπολογία προβλέπεται ότι η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, με αντάλλαγμα και χωρίς δημοπρασία, θα μπορεί να γίνεται για τη φετινή χρονιά και αυστηρώς μέχρι τις 31.10.2021, όχι μόνο σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως ήδη προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά και οι επιχειρήσεις αυτές.

Προβλέπεται ακόμη, ότι εξαιρετικά για το 2021, το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αυτές αποδίδεται κατά 70% στον οικείο ΟΤΑ και κατά 30% στο Δημόσιο. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με την διάταξη αυτή που ισχύει αποκλειστικά για το έτος 2021, λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, θεσπίζεται αύξηση του ποσοστού υπέρ του Ο.Τ.Α., επί του ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από 60% σε 70% με παράλληλη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από 40% σε 30%.

Μάλιστα, στην τροπολογία ορίζεται ότι για το 2021, το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό 60% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την αναψυχή και την εστίαση, να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσχέρειες που επέφερε η πανδημία.

Με άλλη διάταξη, απαλείφεται ο χαρακτηρισμός του είδους του δρόμου,  ο οποίος παρεμβάλλεται μεταξύ των επιχειρήσεων και της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, βάσει του οποίου η ιδιότητα του ομόρου διατηρείται.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας