Ακαδημία Αθηνών: ΑΠΕ, λιπάσματα από λιγνίτη και λίμνες στα ορυχεία της ΔΕΗ
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομές 20 Μαΐου 2020 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Εννέα εναλλακτικές για την αξιοποίηση των λιγνιτορυχείων της ΔΕΗ μετά το σβήσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής προτείνει η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.
Μεταξύ αυτών προκρίνεται η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης πράσινης ενέργειας στους χώρους που απελευθερώνονται – προς την κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη η ΔΕΗ – αλλά και καινοτόμες δράσεις όπως η παραγωγή λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών από το λιγνίτη ή ακόμη η αξιοποίηση των κοιτασμάτων για παραγωγή φίλτρων ενεργού άνθρακα και ανθρακονημάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη της Ακαδημίας, η απολιγνιτοποίηση σημαίνει ότι θα μείνουν ανεκμετάλλευτοι στο έδαφος της Δυτικής Μακεδονίας συνολικά 775 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη (190 εκ. στο Νότιο Πεδίο, 250 εκ. στην Καρδιά, 50 εκ. στη Μαυροπηγή, 40 εκ. στο Αμύνταιο, 150 εκ. στη Βεύη, 40 εκ. στους Λόφους Μελίτης, 40 εκ. στο Κλειδί, και 15 εκ. στην Αχλάδα). Εξ αυτών περίπου 30-35 εκατομμύρια τόνοι θα καταναλωθούν κατά την περίοδο 2024-2028 από την Πτολεμαΐδα 5, που θα παραμείνει (η μόνη) σε λειτουργία με καύσιμο λιγνίτη μετά το 2023.
Με την απολιγνιτοποίηση απελευθερώνονται επίσης οι εκτάσεις των ορυχείων λιγνίτη, που είναι περίπου 200.000 στρέμματα τα οποία έχουν απαλλοτριωθεί.
Οι προτάσεις
Οι προτάσεις της Ακαδημίας για την αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών και των κοιτασμάτων περιλαμβάνουν:
-Ανάπτυξη νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους χώρους των ορυχείων λιγνίτη και συγκεκριμένα:
– Φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα στα εξαντλημένα ορυχεία, συνδυασμένα με εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, που σημειωτέον προσφέρουν μείωση κόστους της ενέργειας και σταθερότητα δικτύου. Οι περιοχές Δ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου θεωρούνται από τις πιο κατάλληλες για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων σε σύγκριση με όλες τις άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες θα πραγματοποιηθεί απολιγνιτοποίηση.
-Ααποθήκευση ενέργειας με μορφή αντλησιοταμίευσης. Η επαναχρησιμοποίηση του υδάτινου δυναμικού των εξαντλημένων ορυχείων μπορεί να οδηγήσει στην αποθήκευση ενέργειας κατάλληλης για χρήση όταν απαιτείται.
-Αξιοποίηση υπολειμματικής βιομάζας. Με εκμετάλλευση μέρους των διαθέσιμων ποσοτήτων, είναι εφικτό να δημιουργηθεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 25 μεγαβάτ που αντιστοιχεί σε 50 τουλάχιστον θέσεις εργασίας.
-Αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων για άλλες «εξω-ηλεκτρικές» χρήσεις, δηλαδή εκτός της καύσης για παραγωγή ηλεκτρισμού. Οι χρήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
(α) Αεριοποίηση του λιγνίτη για παραγωγή πολυμερών και συνθετικών καυσίμων,
(β) εξαγωγή Σπανίων Γαιών από τον λιγνίτη,
(γ) χρήση λιγνίτη για φίλτρα καθαρισμού και παραγωγή ενεργού άνθρακα,
(δ) παραγωγή προϊόντων με βάση τα ανθρακονήματα από λιγνίτη,
(ε) παραγωγή οργανοχουμικών λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών από λιγνίτη, και
(στ) ανάπτυξη ενεργειακών καυσίμων.
Αρκετές από τις λύσεις αυτές (όπως π.χ. οι σπάνιες γαίες και τα ανθρακονήματα) προϋποθέτουν την ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, οι περισσότερες όμως μπορεί να ξεκινήσουν άμεσα.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των άμεσα απασχολούμενων εργαζομένων της ΔΕΗ στους ΑΗΣ και τα ορυχεία λιγνίτη στις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου (όπου υπάρχουν τα κύρια ορυχεία λιγνίτη) είναι περίπου 7000 άτομα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3000 περίπου επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε εταιρείες των οποίων η ύπαρξη και λειτουργία συνδέεται με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στις περιοχές που προαναφέρθηκαν.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΠΟΧΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ «ΑΓΟΡΑΣ»
Βαθμολογία: 10 = Πολύ θετικό, 1=Αρνητικό. Η αξιολόγηση με βάση τον μέσο όρο (Μ.Ο.) είναι: Έως 5: «Μη ή πιθανόν υποσχόμενη», από 5-7 «υποσχόμενη», άνω του 7 «πολλά υποσχόμενη»
Τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας
Τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών είναι τα ακόλουθα:Χριστοφόρου Λουκάς (Πρόεδρος), Κοντόπουλος Γεώργιος, Κουνάδης Αντώνιος, Ζερεφός Χρήστος, Βαγενάς Κωνσταντίνος, Γιαννόπουλος Γεώργιος, Αγαπητίδης Ιωάννης, Κακαράς Εμμανουήλ, Κάπρος Παντελής, Κονοφάγος Ηλίας, Κουτζούκος Γεώργιος, Λεωνίδου Δημήτριος, Μωυσής Ραφαήλ, Παπαγιαννακόπουλος Παναγιώτης, Παπακωνσταντίνου Δημήτριος, Πηλαβάκης Πέτρος, Τσουτρέλης Χαράλαμπος, Φαραντούρης Νικόλαος, Χατζηαργυρίου Νικόλαος.
Δείτε ολόκληρη την μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών εδώ
Σχετικά Άρθρα
- Το 2023 χρονιά ρεκόρ για την καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα
- ΑΔΜΗΕ: νέο ρεκόρ ΑΠΕ με υπερκάλυψη της ζήτησης κατά 140%
- Εκκίνηση για έργο ΣΔΙΤ 24,33 εκατ. ευρώ της Ακαδημίας Αθηνών
- Παράταση στους λιγνίτες για θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας
- Ακαδημίας Πλάτωνος: μνημόνιο συνεργασίας για τον αρχαιολογικό χώρο
- Σε λειτουργία δύο νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΔΕΗ και Μυτιληναίος