Ακίνητα: «όνειρο θερινής νυκτός» οι γρήγορες ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧρήμαΧωροταξία 25 Αυγούστου 2023 Αργύρης
Οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς παρουσιάζουν τους θύλακες καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας στις Πολεοδομίες, τους Δήμους και τους άλλους εμπλεκόμενους οργανισμούς αλλά και τα γνωστά funds των ακινήτων, εξηγώντας γιατί οι γρήγορες ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις είναι «όνειρο θερινής νυκτός».
Με αφορμή τις ανακοινώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι έρχεται ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου και από την 1η Νοεμβρίου οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ψηφιακά σε τρεις ημέρες ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών Αττικής σημειώνει ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
-«Ως Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής είμαστε οι πρώτοι που θα χαιρετίσουμε μια τέτοια διαδικασία όταν ολοκληρωθεί καθώς θα διευκολύνει την ζωή πολιτών και επαγγελματιών στο μέγιστο βαθμό αλλά μέχρι τότε οφείλουμε να παρουσιάζουμε την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως θα ήθελαν κάποιοι να είναι».
Τα πέντε εμπόδια για γρήγορες μεταβιβάσεις
Αυτά σημειώνονται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, που υπογράφουν ο πρόεδρος Ελευθέριος Ποταμιάνος και η γενική γραμματέας Ασημένια Χαρμπαλή, επισημαίνοντας πέντε εμπόδια για γρήγορες ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων, τα οποία είναι:
1. H ταχύτερη έκδοση σε πάρα πολλούς Δήμους της Ελλάδας του πιστοποιητικού ΤΑΠ, το οποίο είναι απαραίτητο για την μεταβίβαση των ακινήτων.
2.Οι περισσότερες από τις πολεοδομίες της χώρας και ειδικότερα των αστικών κέντρων, για να δώσουν φακέλους αδειών και σχεδίων ακινήτων σε μηχανικούς ή πολίτες έτσι ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη ηλεκτρονική ταυτότητα, καθυστερούν 3 και 4 μήνες, με αποτέλεσμα όλη η διαδικασία να σέρνεται, καθώς από τυχόν ενδεχόμενη νομιμοποίηση που μπορεί να προκύψει η καθυστέρηση μεγαλώνει.
3.Η μελλοντική ψηφιοποίηση των πολεοδομιών θα διαρκέσει χρόνια για να είναι δυνατή η άνασυρση των εγγράφων ηλεκτρονικά.
4. Καθώς πολύ μεγάλο μέρος πλέον ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται σε διαδικασίας πώλησης είναι προσημειωμένη με δάνεια που διαχειρίζονται servicers και που έχουν εξαγοράσει τα γνωστά funds, η έκδοση μίας και μόνης βεβαίωσης οφειλής ή ακόμα και η παραμικρή συνεννόηση μαζί τους είναι ανέφικτη ακόμα και μετά από μήνες.
5.Κάθε ακίνητο είναι και μία ξεχωριστή περίπτωση. Ειδικά στην Ελλάδα που οι εμπλεκόμενοι φορείς και οργανισμοί είναι τόσοι πολλοί και που η διαδικασία των μεταβιβάσεων έχει φορτωθεί με αναρίθμητες βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και αποδεικτικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεμπερδευτεί πλέον ένα ακίνητο για να αλλάξει κάτοχο ιδιοκτήτη.
-«Πώς λοιπόν θα επιτευχθεί μια επιτάχυνση των διαδικασιών κάτω από τέτοιες συνθήκες; Από που απορρέει ότι από 1/11/2023 θα γίνονται οι μεταβιβάσεις των ακινήτων σε 3 με 4 ημέρες;» θέτει τα ερωτήματα ο Σύλλογος μεσιτών Αττικής Αθηνών σχολιάζοντας ότι:
-«Δυστυχώς τέτοια δημοσιεύματα μόνο μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας μπορούν να παρουσιάσουν και να θολώσουν το τοπίο».
Τι λένε τα δημοσιεύματα
Οι σχετικές ανακοινώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι:
-«Σε μόλις τρεις ημέρες θα ολοκληρώνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Νοεμβρίου, οπότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ειδική πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου». Μέσω αυτής οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να αντλούν όλα τα δικαιολογητικά μεταβίβασης, αποφεύγοντας τη γραφειοκρατία δήμων, εφορίας και άλλων φορέων του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση, οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις θα αφορούν ακίνητα σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί. Το σύστημα ήδη λειτουργεί πιλοτικά, με τους συμβολαιογράφους να αναφέρουν στην ΑΑΔΕ μικρά προβλήματα, τα οποία αναμένεται να επιλυθούν σύντομα».
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: πότε έρχεται ο ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου
- Κατασκευαστές κτιρίων: αποφάσεις για ΝΟΚ, Πολεοδομίες, μεταβιβάσεις
- Συμβολαιογράφοι: εργάζονται κανονικά και εξυπηρετούν τους πολίτες
- Αποχή συμβολαιογράφων: οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε νέες περιπέτειες
- «Σπίτι μου»: γιατί «κόπηκε» η μία στις τρεις αιτήσεις για χαμηλότοκο δάνειο
- «Επικήδειος» για βεβαίωση μηχανικού- νέο «μπλακάουτ» στις μεταβιβάσεις