ecopress
Εξηγήσεις για την πορεία των αιτήσεων του νέου στεγαστικού προγράμματος για τους νέους και τα νέα ζευγάρια «Σπίτι μου» δίνει  η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης... «Σπίτι μου»: γιατί «κόπηκε» η μία στις τρεις αιτήσεις για χαμηλότοκο δάνειο

Εξηγήσεις για την πορεία των αιτήσεων του νέου στεγαστικού προγράμματος για τους νέους και τα νέα ζευγάρια «Σπίτι μου» δίνει  η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Αντικρούει τις ανακοινώσεις του Σύλλογου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ) ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα και ανακοινώνει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ και μόλις υπερκαλυφθεί θα διπλασιαστεί.

Σχετικά με την υλοποίηση του νέου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου», η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης σημειώνει ότι: «Στις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη των αιτήσεων, η ανταπόκριση των νέων και των νέων ζευγαριών στο νέο πρόγραμμα απόκτησης πρώτης κατοικίας μέσω χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων υπήρξε εντυπωσιακή. Συγκεκριμένα, σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα, από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, υποβλήθηκαν συνολικά 25.934 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 5.800, δηλαδή πάνω από 1 στις 5 (22%)».

Προέγκριση για το 62% των αιτήσεων

Η ΔΥΠΑ παρουσιάζει στοιχεία για την πορεία των αιτήσεων αναφέροντας ότι: «Από τις 5.800 αξιολογημένες αιτήσεις, έχουν λάβει προέγκριση 3.585, δηλαδή σχεδόν 2 στις 3 (62%), ενώ οι υπόλοιπες έχουν απορριφθεί καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις του προγράμματος. Από τις 3.585 προεγκρίσεις, 716 (20%) έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της έγκρισης του δανείου καθώς έχει ήδη βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος. Με λίγα λόγια, μέσα σε περίπου ένα μήνα 716 νέοι και νέα ζευγάρια έχουν ήδη εγκεκριμένο δάνειο και έχουν βρει το ακίνητο που θα αγοράσουν».

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των εγκεκριμένων δανείων, το 37% αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική, το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, το 8% στη Θεσσαλία και το 6% στη Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, το μέσο δάνειο ανέρχεται σε 106.307 ευρώ, με συνολικό δεσμευμένο ποσό τα 76.116.144 ευρώ για τα 716 δάνεια, ενώ το 64% αφορά σε ζευγάρια.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται από τη ΔΥΠΑ και είναι άτοκο ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Απάντηση στον ΣΜΑΣΑΑ

Στην ανακοίνωση της ΔΥΠΑ αναφέρεται ότι «σε δελτίο τύπου στις 26 Απριλίου, ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής (Σ.Μ.Α.Σ.Α.Α.) τονίζει «ότι από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα μόνο το 32% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος». Δηλαδή, 14.899 ακίνητα πληρούν τις προϋποθέσεις μόνο στην Αττική. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα είναι πανελλαδικό και στοχεύει αρχικά σε 10.000 ωφελούμενους σε όλη την Ελλάδα.Επιπλέον, λανθασμένα το δελτίο τύπου αναφέρει ότι η τιμή του ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 150.000 ευρώ, όταν το πλαφόν τιμής είναι ορισμένο στα 200.000 ευρώ, συνεπώς τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ακόμα περισσότερα. Διευκρινίζουμε ότι το ποσό των 150.000 ευρώ αφορά το όριο του δανείου, όπως επίσης ότι το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου».

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος έχει ανακοινώσει ότι «ήδη έχει επισημάνει το σοβαρό θέμα που προέκυψε με το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο έγκειται στο γεγονός ότι από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα, μόνο το 32% πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος. «Ως Σ.Μ.Α.Σ.Α.Α. ενημερώσαμε  ότι δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για όλους τους υποψήφιους αγοραστές και ότι πρόβλημα ξεκίνησε από το γεγονός ότι το πρόγραμμα στηρίχτηκε σε στοιχεία ιδιωτικής μεσιτικής εταιρείας και όχι σε δεδομένα από την επιστημονική ομάδα του Σ.Μ.Α.Σ.Α.Α», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων. Επίσης, σημειώνει ότι «ο Σύλλογός μας, ενώ θα μπορούσε να καταστεί αρωγός σε ένα πολύ σπουδαίο εγχείρημα για τους συμπολίτες μας, να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους, τελικά δεν μπόρεσε να συνεισφέρει λόγω αστοχιών από πλευράς της Πολιτείας, δηλώσαμε, όμως, πρόθυμοι να συνδράμουμε επιστημονικά την εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον αστοχίες όπως του προγράμματος  «Σπίτι μου».

Διπλασιασμός προϋπολογισμού

Η ΔΥΠΑ αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι «παρακολουθεί στενά τα στοιχεία υλοποίησης του προγράμματος και μέχρι τώρα δεν προκύπτει έλλειψη ακινήτων, όπως αποτυπώνεται και στα παραπάνω στοιχεία». Και τονίζει ότι:

-«Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας, μετά από περίοδο 10 και πλέον ετών που δεν υπήρξε καμία σχετική δράση στον κρίσιμο αυτό τομέα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ και μόλις υπερκαλυφθεί θα διπλασιαστεί».

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.dypa.gov.gr/spitimou

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας