ecopress
Ετοιμη για το χειρότερο σενάριο είναι η Ευρώπη μετά την αβεβαιότητα που προκαλεί η προσωρινή διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη... Απειλή για δύσκολο και βαρύ ενεργειακό χειμώνα σε όλη την Ευρώπη

Ετοιμη για το χειρότερο σενάριο είναι η Ευρώπη μετά την αβεβαιότητα που προκαλεί η προσωρινή διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία,  με επίσημη αιτιολογία τις εργασίες συντήρησης στον αγωγό NordStream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του εν λόγω καυσίμου, προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Ποια είναι τα σχέδια που βάζει στο τραπέζι η Ευρώπη. Πως προετοιμάζεται η χώρα μας ακόμη και για την πιο ακραίο ενδεχόμενο.

Η προσωρινή διακοπή της ροής φυσικού αερίου από το κλείσιμο του βόρειου διαδρόμου ΝordStream 1 πάγωσε την Ευρώπη που ούτε λίγο ούτε πολύ, διαβλέπει εργαλειοποίηση από πλευράς Μόσχας εκφράζοντας ανοιχτά πλέον φόβους ακόμη και για οριστική διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

Πολιτικός εφιάλτης

Σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι, εάν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας». Σε ό,τι αφορά τη στάση της Gazprom από χθες και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του αγωγού NordStream 1, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει οτιδήποτε. «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή. Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο», δήλωσε μεταξύ άλλων

Φόβοι για  οριστική διακοπή

Την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη περικοπή παροχής φυσικού αερίου στην ΕΕ, εξέφρασε και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup που συνεδρίασε λίγες ώρες αφότου η ρωσική Gazprom διέκοψε για 10 ημέρες τη ροή αερίου προς τη Γερμανία επικαλούμενη εργασίες συντήρησης του NordStream 1. Ο Επίτροπος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών και τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων μεσοπρόθεσμα στην ενεργειακή απόδοση και την ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τοπικών πηγών ενέργειας.

Ετοιμάζεται η πρόταση της Κομισιόν

Ο ίδιος παραδέχτηκε, ότι μια ενδεχόμενη περικοπή στη ροή του φυσικού αερίου, δεν θα έφερνε συνέπειες μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θα δημιουρούσε μια γενικότερη δύσκολη κατάσταση. «Προετοιμαζόμαστε. Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», ανέφερε ο Ιταλός Επίτροπος. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Επιτροπή είχε συμπεριλάβει ένα δυσμενές σενάριο με προβλήματα παροχής φυσικού αερίου, βάσει του οποίου η ανάπτυξη φέτος θα ήταν αρνητική. «Αυτή τη στιγμή δε βρισκόμαστε στο δυσμενές σενάριο, αλλά οι κίνδυνοι να πάμε προς τα εκεί αυξάνονται», τόνισε.

Απαιτούνται επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση

Υπό το πρίσμα των τρεχουσών συνθηκών και όπως αντικατοπτρίζεται στις συστάσεις ανά χώρα, το Eurogroup θεωρεί ότι τα ευρείας βάσης δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι γενικές μειώσεις των φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, είχαν ως στόχο να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι προσωρινά και να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο στους πιο ευάλωτους Επίσης, υπογράμμισε, ότι  η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η υποστήριξη των επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση παραμένουν προτεραιότητες, καθώς και η διαρθρωτική διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και η βελτίωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοβουλία REPowerEU και κάνοντας αποτελεσματική χρήση του RRF και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, όπου χρειάζεται.

Οι βασικές πτυχές του ελληνικού σχεδίου

Τις  βασικές πτυχές του εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μέσα από έναν συνδυασμό δράσεων.

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • την αύξηση της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής,
  • την ετοιμότητα μετατροπής του καυσίμου 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο σε ντίζελ και
  • την αύξηση τόσο της δυνατότητας αποθήκευσης, όσο και της δυνατότητας επαναεριοποίησης της Ρεβυθούσας με την προσθήκη της πλωτής δεξαμενής (FSU).

Αριστο κλίμα

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στον ενεργειακό τομέα, καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ αναγνώρισε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την απεξάρτηση όχι μόνο της ίδιας αλλά και του συνόλου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέδειξε τη σημασία του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης ο οποίος κατασκευάζεται και του διασυνοριακού αγωγού Φυσικού Αερίου με τη Βουλγαρία που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κομοτηνή υπογραμμίζοντας -βάσει των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου του έτους- ότι το μερίδιο του ρωσικού αερίου στο μείγμα εισαγωγών μας έχει μειωθεί κατά 21%, ενώ η συμμετοχή του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου έχει αντιστοίχως αυξηθεί κατά 48% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο

Ο Έλληνας Υπουργός τόνισε στον Αμερικανό πρέσβη, ότι το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο αναλογεί αυτή τη στιγμή στο 44% της τελικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας και ότι το 60% του συνόλου των εισαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου προέρχεται από τις ΗΠΑ με δυνητικά αυξητική τάση.Ο κ. Σκρέκας ανέλυσε με τον Αμερικανό πρέσβη τη γενικότερη ενεργειακή κατάσταση ασφάλειας στην Ε.Ε. που έχει δημιουργηθεί με την μείωση των ροών ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος (αν η Μόσχα δεν αποφασίσει διαφορετικά) αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 21 Ιουλίου.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας