ΑΠΘ: νανοφίλτρο για μάσκες που προστατεύει 99% από τον κορονοϊό
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΦυσικοί πόροι 5 Ιανουαρίου 2021 Αργύρης
Νανοφίλτρο για μάσκες προσώπου που προστατεύει σε ποσοστό 99% από τον κορονοϊό, η παραγωγή εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, η Ελληνική έξυπνη στάση λεωφορείου είναι από τα επιτεύγματα πρώτης γραμμής, του Εργαστήριου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έχει αναπτυχθεί ένα μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας και πρωτοποριακών εφαρμογών.
Όπως εξηγεί ο Διευθυντής του Εργαστηρίου καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου συντονίζει αυτό το διάστημα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στον κόσμο για την κατασκευή εφαρμογών κυρίως στον τομέα των οργανικών ηλεκτρονικών, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα οκτώ εθνικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από 40 πανεπιστήμια,ερευνητικοί φορείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
«Το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού που εργάζεται στα προγράμματα αυτά είναι Έλληνες εξειδικευμένοι επιστήμονες. Στη συντριπτική τους πληροφορία (το 75-85%) το δυναμικό αυτό προέρχεται από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης και είναι απόφοιτοι του ΑΠΘ. Το Εργαστήριο με τις συνολικές δραστηριότητές του αποτελεί πόλο έλξης για επιστήμονες από το εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δημιουργεί ανάχωμα στην «διαρροή εγκεφάλων» αλλά αναστρέφει το BrainDrainσε ένα ουσιαστικό BrainGain» εξηγεί ο Διευθυντής του Εργαστηρίου καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, το οποίο επεκτάθηκε πλέον σε νέες εγκαταστάσεις στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, έχει δημιουργηθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας HOPE- A , στον οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 40 εταιρείες. Ο HOPE-Aέχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με αντίστοιχους Συνδέσμους και φορείς καινοτομίας από ολόκληρο τον κόσμο, (με τον αντίστοιχο σύνδεσμο της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας), ενώ συμμετέχει ως εταίρος σε ερευνητικά προγράμματα με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και την μεταφορά τους στην αγορά.
Κέντρο Νανοτεχνολογίας ΕΚΝΟΗ: Πνοή για την Κεντρική Μακεδονία
Η εξέλιξη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας στο Εθνικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας Οργανικών Ηλεκτρονικών ΕΚΝΟΗ, με τη χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και η σύνδεσή του με τις δράσεις του Thessintec, θα δώσει πνοή ανάπτυξης , όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία , αλλά όλης της Ελλάδας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
Το Κέντρο Νανοτεχνολογίας ΕΚΝΟΗ είναι φορέας εκπαίδευσης και υποστήριξης στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το Πανεπιστήμιο. Αναπτύσσεται στο πλαίσιο των ψηφιακών innovation hubs της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τον μετασχηματισμό της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρώπης.Με τον κύκλο των εργασιών, υπηρεσιών και προϊόντων του το ΕΚΝΟΗ μπορεί να προσδώσει ένα οικονομικό όφελος στην περιοχή της τάξης των 6 δις ευρώ!
Το κόστος του υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 75% θα επενδυθεί από την ΕΤΕΠ και το 25% από το ελληνικό δημόσιο. Υπήρχαν άλλες 20 αντίστοιχες προτάσεις από φορείς της Ευρώπης αλλά η ΕΤΕΠ επίλεξε το συγκεκριμένο έργο εκφράζοντας έτσι τη στήριξή της στην ελληνική ακαδημαϊκή αριστεία.
Η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων έχει εγκρίνει το έργο και το θεωρεί εμβληματική δράση στην Ελλάδα και φυσικά για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Μια εμβληματική επένδυση που εάν δεν γίνει στη δική μας περιοχή θα πραγματοποιηθεί κάπου αλλού και η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης θα χάσει την μοναδική δυνατότητα να μετατραπεί σε Innovation Hub και Κέντρο Νανοτεχνολογικών Ερευνών και Προϊόντων. Μια τέτοια προοπτική ενταγμένη μέσα στο πλαίσιο λειτουργιών του Thessintec , θα ανέκοπτε δραστικά τη διαρροή εγκεφάλων από την περιοχή μας, και θα αναδείκνυε τη Θεσσαλονίκη (στην οποία λειτουργούν πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα με το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) στη Silicon Valley όχι μόνο της Ελλάδας ,αλλά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ήδη ο ανταγωνισμός που υπάρχει από άλλες βαλκανικές χώρες για αυτή την επένδυση είναι πολύ έντονη και ο χρόνος που κυλά λειτουργεί ανασταλτικά.
BLNANOBIOMED: Παγκόσμια πρώτη για προϊόντα Νανοτεχνολογίας
Μία από τις εταιρείες που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν μέσα από τις δράσεις του Εργαστηρίου, είναι η BLNanobiomed. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η υπεύθυνη της ομάδας Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρός και Δρ Καρδιολογίας Βαρβάρα Καραγκιοζάκη η συγκεκριμένη εταιρεία Νανοϊατρικής ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τη βελτιστοποίηση ιατρικών προϊόντων μέσω της Νανοτεχνολογίας.
Αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η ομάδα της Δρ Καραγκιοζάκη δημιούργησε ένα νανοφίλτρο για μάσκες προσώπου που προστατεύει σε ποσοστό 99% από τον κορονοϊό. Το φίλτρο αυτό μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιονδήποτε τύπο μάσκας. Αυτό το πρωτοποριακό προϊόν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τις ιδιότητες των νανοσωματιδίων μπλοκάροντας τον κορονοϊόο οποίος έχει μέγεθος 60-120 νανόμετρα.
Ένα ακόμη σε παγκόσμια πρώτη προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει από την BLNanobiomed: Πρόκειται για, καλλυντικά μενανο-φόρμουλες για στοχευμένη μεταφορά αντιοξειδωτικών ουσιών στη βαθύτερη στοιβάδα της επιδερμίδας, εκεί που συμβαίνει η αναγέννηση του δέρματος. Πολύτιμα συστατικά από την Ελληνική φύση όπως για παράδειγμα η κουρκουμίνη ή η αρώνια μέσω της Νανοτεχνολογίας, δημιουργούν τη νέα γενιά καλλυντικών, τα Nanocosmetics.
ΟΕΤ : Η εταιρεία που εκτυπώνει φωτισμό και ενέργεια
Η εταιρία Organic Electronic Technologies είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ διεθνώς εταιρία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, και εκτυπωμένων οργανικών LEDs για παραγωγή ενέργειας και φωτισμού, αντίστοιχα, και παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ελαφρά, φιλικά προς το περιβάλλον που μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε είδους επιφάνεια κτιριακής εγκατάστασης, θερμοκηπίων, ειδών τουρισμού και πέργολες ή ακόμα και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Αυτή τη χρονιά η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο προϊόν που υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για τη μοναδική ελληνική έξυπνη στάση λεωφορείων.
«Η Ελληνική έξυπνη στάση λεωφορείου, η οποία είναι αυτόνομη ενεργειακά καθώς έχει ενσωματωμένα οργανικά φωτοβολταικά και ηλεκτρονικά, είναι αυτόνομη ενεργειακά, φωτίζεται το βράδυ, και σε αυτήν οι επιβάτες φορτίζουν τα κινητά τους»,εξηγεί εξηγεί ο Sales Manager της Organic Electronic Technologies Νίκος Καραγιώργος
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική έξυπνη στάση λεωφορείου μπορεί να ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από τα αναπτυξιακά προγράμματα όπως «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης» και άλλα έργα του ΕΣΠΑαλλά και του Green Deal. Η έξυπνη στάση λεωφορείου, αλλά και πρωτοποριακές εφαρμογές παραγωγής ενέργειας και φωτισμού της ΟΕΤ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας των Smart Cities, Smart Islands, της Ψηφιακής Βιομηχανίας και του Green Deal που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΗBL Nanobiomed και η Organic Electronic Technologies, οι δύο εταιρείες που «ξεπήδησαν» και συνεργάζονται στενά με το Εργαστηρίο Νανοτεχνολογίας, βραβεύτηκαν πρόσφατα για τα προϊόντα και τις παρουσιάσεις τους στο υβριδικό Συνέδριο για την Έξυπνη Βιομηχανία, το οποίο έγινε στην Αθήνα στις 12 και 13 Οκτωβρίου, και διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος HOPE-A, και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN.
Videos
links
http://www.ltfn.gr/
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ηλιακό Innovation Hub
- ΑΠΘ: η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά εύκαμπτων φωτοβολταϊκών
- Ξεκινά μαζική παραγωγή ημιδιάφανων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα
- Τα ελληνικά οργανικά φωτοβολταϊκά στο World Energy Summit
- Αγροβολταϊκά: ελληνική καινοτομία τρίτης γενιάς από τον HOPE-A
- Αγροβολταϊκά: αύξηση εσόδων και εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και γης
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024