Του Αργύρη Δεμερτζή/
Άρχισε μάχη χαρακωμάτων, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος για τη «ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού» και τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των ειδικοτήτων μηχανικών.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΔ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Το ΓΕΩΤΕΕ … σηκώνει πρώτο το γάντι και ανακοινώνει ότι προσφεύγει στο ΣτΕ κατά του νέου ΠΔ. Παραμένει ανοιχτό το φλέγον θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων μηχανικών, ενώ η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ με απόφαση της χαιρετίζει την έκδοση του νέου ΠΔ, δίνοντας το μήνυμα ότι «η εμπειρία από τη διαδικασία απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων που ακολουθήθηκε για τους διπλωματούχους μηχανικούς είχε αποτελέσματα και ανάλογη ρύθμιση θα πρέπει να γίνει για την πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες σε όλο το φάσμα του τεχνικού κόσμου και για τους τεχνολόγους με διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης, σύμφωνα με το αντικείμενο και το επίπεδο σπουδών όλων των συντελεστών του».
Από την πλευρά της η ΕΕΤΕΜ εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο “η κοροϊδία για τα επαγγελματικά δικαιώματα συνεχίζεται”
Στο μεταξύ το υπουργείο Υποδομών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «στο Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται σαφώς τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών, βάσει των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των γνωστικών αντικειμένων και του προγράμματος σπουδών της κάθε ειδικότητας, τις διεθνείς πρακτικές και τις απόψεις των Διεθνών Οργανισμών, προστατεύοντας έτσι και αναδεικνύοντας τον Ρόλο του Διπλωματούχου Μηχανικού στην αγορά εργασίας».
Την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος Δ 99/2018 «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», το οποίο προσδιορίζει τα δικαιώματα και των νέων ειδικοτήτων (Μηχανικών Παραγωγής Διοίκησης, Ηλεκτρονικών, Ορυκτών Πόρων, Περιβάλλοντος, Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Ανάπτυξης) ζητάει η Κ. Ιγγλέζη, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.
Σε αυτές τις συνθήκες δεν λείπουν αιτιάσεις και δυσαρέσκειες, που καταγράφονται μεταξύ επιμέρους κλάδων διπλωματούχων μηχανικών για την κατανομή επαγγελματικών αντικειμένων, με πιο χτυπητή περίπτωση τις διαμαρτυρίες των αρχιτεκτόνων για τον αποκλεισμό τους από τη σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων. Ειδικότερα οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν ως εξής:
Ανακοίνωση ΔΕ TEE
Σχετικά με την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών με τίτλο «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα» (ΠΔ99/2018, ΦΕΚ Α’ 187/05-11-2018), η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το ΤΕΕ χαιρετίζει την ολοκλήρωση της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών. Το ΤΕΕ κρίνει ότι η εμπειρία από τη διαδικασία απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων που ακολουθήθηκε για τους διπλωματούχους μηχανικούς είχε αποτελέσματα και ανάλογη ρύθμιση θα πρέπει να γίνει για την πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες σε όλο το φάσμα του τεχνικού κόσμου και για τους τεχνολόγους με διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης, σύμφωνα με το αντικείμενο και το επίπεδο σπουδών όλων των συντελεστών του.
Το ΤΕΕ, μετά από 90 και πλέον χρόνια ζωής, ως ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Κυβέρνησης, διαμηνύει ότι τα μοναδικά κριτήρια θα πρέπει να είναι η διαφάνεια, η ολιστική προσέγγιση και η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, μακριά από κάθε λογική ψηφοθηρίας.
Στην παραπάνω αναγκαία προσπάθεια το ΤΕΕ θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ με δική του πρωτοβουλία αποφάσισε την ίδρυση Μητρώου Τεχνολόγων, το οποίο θα ενεργοποιήσει σύντομα για τον εξορθολογισμό, τη διαφάνεια και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
ΓΕΩΤΕΕ: Προσφυγή στο ΣτΕ
Σε ανακοίνωση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα, που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων των μηχανικών σημειώνονται τα ακόλουθα:
Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 99/2018 (ΦΕΚ 187/Α’) «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ν.Π.Δ.Δ.) εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του για τη δρομολογούμενη, μέσω του συγκεκριμένου Π.Δ., προσπάθεια υφαρπαγής των επιστημονικών και επαγγελματικών αντικειμένων των γεωτεχνικών – μελών του και την εκχώρησή τους σε επαγγελματίες άλλων κλάδων.
Επισημαίνουμε ειδικότερα πως με τις διατάξεις του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, ρυθμίζονται θέματα που άπτονται άμεσα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των γεωτεχνικών, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει καμία πρότερη ενημέρωση ή διαβούλευση με το Επιμελητήριο. Με τις διατάξεις αυτές παρέχεται σε ορισμένες ειδικότητες Διπλωματούχων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν, ούτε στο ελάχιστο, το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο και κατά παράβαση της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας, η δυνατότητα άσκησης δραστηριοτήτων που αποτελούν αμιγώς γεωτεχνικά αντικείμενα (π.χ. εκπόνηση Δασικών Μελετών, Υδρογεωλογικών Μελετών, εκπόνηση Μελετών Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου και Έργων Πρασίνου κλπ) και περιλαμβάνονται στα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών – μελών του Επιμελητηρίου μας, όπως αυτά ρητώς ορίζονται στο Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297/Α’) «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού».
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι η άσκηση των ως άνω δραστηριοτήτων σχετίζεται άμεσα και ουσιωδώς με την προστασία και αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, αλλά και την προστασία της ασφάλειας, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ως εκ τούτου και υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά στη Μάνδρα και το Μάτι, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τονίζει πως η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, μέσω της πλήρους αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης και της επαγγελματικής εμπειρίας των αρμόδιων γεωτεχνικών επιστημόνων και όχι να ευνοεί, με νομοθετικές ή κανονιστικές πρωτοβουλίες, την οποιοδήποτε, χωρίς φραγμούς και πέρα από κάθε έννοια επιστημονικής δεοντολογίας, προσπάθεια «επαγγελματικού επεκτατισμού» των διαφόρων κλάδων.
Με βάση τα παραπάνω, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζήτα την άμεση απαλοιφή των απαράδεκτων σχετικών διατάξεων του Π.Δ. 99/2018 και θέτει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη εφαρμογή τους. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας επί γεωτεχνικών θεμάτων, θα επιδιώξει συναντήσεις με του αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις και προτάσεις του επί του θέματος. Τονίζει ωστόσο πως, σε κάθε περίπτωση, δεν θα δεχθεί τη δημιουργία τετελεσμένων και ότι, στο πλαίσιο της προάσπισης των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του, θα προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα χρησιμοποιήσει κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για την ακύρωση των συγκεκριμένων διατάξεων.
Υπουργείο Υποδομών
Ογδόντα οκτώ (88) χρόνια μετά το Βασιλικό Διάταγμα του 1930 και ογδόντα τέσσερα (84) χρόνια μετά τον Ν. 6422 του 1934 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα για τη «Ρύθμιση του επαγγέλματος του Μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», όπως προβλέπεται από τον Ν. 4439/2016 ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών.
Στο Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται σαφώς τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών, βάσει των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των γνωστικών αντικειμένων και του προγράμματος σπουδών της κάθε ειδικότητας, τις διεθνείς πρακτικές και τις απόψεις των Διεθνών Οργανισμών, προστατεύοντας έτσι και αναδεικνύοντας τον Ρόλο του Διπλωματούχου Μηχανικού στην αγορά εργασίας.
Το ΠΔ 99/2018 βάζει, επίσης, οριστικό τέλος στην ομηρία των χιλιάδων Διπλωματούχων Μηχανικών, των λεγόμενων «νέων ειδικοτήτων» (Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Ανάπτυξης), οι οποίοι δεν είχαν μέχρι και σήμερα προσδιορισμένα και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζοντας τις λογικές του παρελθόντος, με βάση Νόμους και Βασιλικά Διατάγματα του 1930 και του 1950 που ήταν ακόμα σε ισχύ, προχώρησαν, με τον Ν. 4254/2014 (υποπαράγραφοι ΙΓ.12 και ΣΤ), σε νομοθετικές ρυθμίσεις με διαφορετικές και αντικρουόμενες κατευθύνσεις και αρχές. Σύμφωνα με αυτές, η πρόσβαση στο επάγγελμα καθοριζόταν με βάση τους τίτλους σπουδών και όχι με την αποκτώμενη από τις σπουδές γνώση, ενώ παρέβλεπαν ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες των Διπλωματούχων Μηχανικών αποτελούν κυρίως επιστημονικό έργο, για την υλοποίηση του οποίου χρειάζεται κατάλληλη γνώση και κατάρτιση, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και η ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων. Η στρέβλωση αυτή διορθώθηκε με την ψήφιση του Ν. 4439/2016 και την έκδοση σήμερα του ΠΔ 99/2018.
Σήμερα η Πολιτεία βάζει ένα τέλος στις παρωχημένες και στρεβλές πρακτικές του παρελθόντος και η αρχή γίνεται με το εν λόγω ΠΔ, για τη σύνταξη του οποίου εργάστηκαν 13 ομάδες έργου, ανά ειδικότητα Μηχανικού, και 9μελής Επιτροπή. Κάθε ομάδα έργου αποτελείτο από εκπρόσωπο του Επιστημονικού Συλλόγου της ειδικότητας και από δύο καθηγητές, Μέλη ΔΕΠ των σχολών της αντίστοιχης ειδικότητας.
Το πόρισμα της κάθε ομάδας έργου εξετάσθηκε, παρουσία και εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην 9μελή Επιτροπή που αποτελείτο από Εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, τέσσερις εκπροσώπους από τα αρμόδια υπουργεία (Υποδομών και Μεταφορών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης), εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος
Την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος Δ 99/2018 «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», το οποίο προσδιορίζει τα δικαιώματα και των νέων ειδικοτήτων (Μηχανικών Παραγωγής Διοίκησης, Ηλεκτρονικών, Ορυκτών Πόρων, Περιβάλλοντος, Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Ανάπτυξης) ζητάει η Κ. Ιγγλέζη, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.
Σε δήλωσή της υπογραμμίζει ότι το Π. Δ. ενισχύει «με αναχρονιστικό τρόπο συντεχνιακές διεκδικήσεις, δεν έχει καμία σχέση επιστημονικότητα και το πραγματικό εργασιακό πεδίο. Κι ακόμα χειρότερα καμία σχέση με το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα».
Όπως εξηγεί: «Οι συναφείς με το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα κλάδοι είναι πολλοί και είναι όλοι χρήσιμοι. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να ακυρώνονται τα επιστημονικά πεδία και το γνωστικό αντικείμενο της κάθε ειδικότητας όταν αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην πράξη και στα επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν μπορεί κάθε πεδίο που σχετίζεται με το περιβάλλον να καταλήγει στο ότι είναι αντικείμενο των μηχανικών, από τη δασική διαχείριση μέχρι απεντομώσεις!!!».
«Οι δασολόγοι, γεωπόνοι, βιολόγοι και όσοι άλλοι κλάδοι έχουμε αντικείμενο το περιβάλλον και τα φυσικά οικοσυστήματα οφείλουμε να υπερασπίσουμε όχι απλώς τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, αλλά την ίδια την επιστήμη που μελετά και δρα στη φύση καθώς και το ίδιο το περιβάλλον» καταλήγει η βουλευτής.
ΕΕΤΕΜ
Η ανακοίνωση της ΕΕΤΕΜ έχει ως ακολούθως:
Δημοσιεύτηκε το Π.Δ.99/2018 (ΦΕΚ 187Α/ 05-11-2018) για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των «αναξιοπαθούντων » Διπλωματούχων Μηχανικών.
Αν κάποιοι στην Κυβέρνηση έχουν την εντύπωση ότι είναι προσωπική τους υπόθεση το ζήτημα της Εκπαίδευσης και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων της, είναι τελείως γελασμένοι.
Είναι πολύ λίγοι και είναι πολύ αργά γι αυτούς ….
Μέχρι και οι «εκλεκτοί τους» οι «δικοί τους άνθρωποι», που διόρισαν ως μέλη, παρακάμπτοντας τον οικείο φορέα (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ), για να στολίσουν τις Επιτροπές τους και με πτυχιούχους μηχανικούς, ως θλιβερή μειοψηφία, επιτέλους κατάλαβαν τα παιχνίδια και την κοροϊδία της κυβέρνησης, του Υπουργού και του ευκαιριακού τους συμμάχου (Τ.Ε.Ε) και τους …. εγκατέλειψαν.!!
Μένει να ζητήσουν, ελπίζουμε, συγνώμη από τους συναδέλφους τους πτυχιούχους μηχανικούς του τεχνολογικού τομέα, διότι για κομματικούς λόγους υποβοήθησαν την κυβέρνηση να παρακάμψει τον νόμιμο φορέα των πτυχιούχων ΤΕΙ, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της γνωστής, σε μας, συντεχνίας !!!
Το εν λόγω Π.Δ δεν έχει καμία σχέση με το άνοιγμα του επαγγέλματος του Μηχανικού (ως μνημονιακή υποχρέωση) , δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνει ούτε καν κάποιo στοιχειώδες ξεκαθάρισμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της κάθε ειδικότητας των πολυτεχνικών σχολών με βάση τα προγράμματα σπουδών.
Στην πράξη το Π.Δ99/2018, αποτελεί απλή αντιγραφή και κωδικοποίηση των νόμων του 1930 και 1934 και βασιλικών διαταγμάτων, αφού όλοι πάλι, θα τα κάνουν όλα!
Ενδεικτικά : Ο Διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση του Προγράμματος Σπουδών που ακολουθεί , ασκεί τις δραστηριότητες όλων των κατευθύνσεων και φυσικά εξακολουθεί να ασκεί τις επαγγελματικές δραστηριότητες και του Αρχιτέκτονα και του Τοπογράφου όπως και άλλων ειδικοτήτων !
Το ίδιο ισχύει και για τους Διπλωματούχους Ηλεκτρολόγους και Mηχανολόγους .
Υπενθυμίζουμε ότι, ο επανακαθορισμός ( ξεκαθάρισμα ) των ήδη με νόμο κατοχυρωμένων ολιστικών επαγγελματικών τους δικαιωμάτων προβλέπονταν στο άρθρου 29 του ν.4439/2016, που στόχο υποτίθεται πως είχε, τον εξορθολογισμό των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών, με βάση τα σημερινά προγράμματα σπουδών τους!
Η διαδικασία του άρθρου 29, προέβλεπε μάλιστα Επιτροπή και Ομάδες έργου που απαρτίζονταν δυστυχώς σχεδόν εξ ολοκλήρου από εκπροσώπους και μέλη του ΤΕΕ και φυσικά δεν συμμετείχε κανένα μέλος ΔΕΠ ΤΕΙ. Δηλαδή Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει..
Ωστόσο για τους Μηχανικούς ΤΕΙ, η Κυβέρνηση ακολούθησε την αντίθετη διαδικασία, ήτοι, τις Επιτροπές Γαβρόγλου (άρθρο 46 §4 ν.4485/2017), δεν καλούνται να καθορίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών ΤΕΙ, αλλά τα «προσόντα» !!
Και το χειρότερο, στις Επιτροπές αυτές συμμετέχουν πλειοψηφικά τα μέλη του ΤΕΕ, χωρίς την συμμετοχή της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, ουδέποτε λειτούργησαν πλήρως και τώρα βρίσκονται σε αποσύνθεση, αφού παραιτήθηκαν ακόμη και τα φιλοκυβερνητικά μέλη της μειοψηφίας, που είχε επιλέξει ο ίδιος ο Υπουργός!
Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι τα πορίσματά τους, ένα χρόνο μετά την σύστασή τους, αγνοούνται !!
Υπενθυμίζουμε ότι μετά από γραπτή παρέμβαση της ΕΕΤΕΜ ενώπιον του ΣτΕ, για το επίμαχο πδ (99/2018), αποφεύχθηκε η διατύπωση ότι μόνο οι διπλωματούχοι μηχανικοί «έχουν τις γνώσεις και είναι ικανοί» να ασκήσουν το επάγγελμα του μηχανικού, όπως προκλητικά περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο !!
Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε, στο βαθμό που τυχόν απαιτηθεί, για οποιαδήποτε, επιπρόσθετη, παρέμβαση μας κατά του εν λόγω ΠΔ, εάν διαπιστωθεί, από την νομική υπηρεσία, ότι ανακύπτουν προβλήματα σε βάρος των μελών μας.
Ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν νομιμοποιείται πλέον να μιλά ότι δεν μπορεί, δήθεν, να βγάλει επαγγελματικά δικαιώματα για τον κλάδο μας , την στιγμή που έβαλε την υπογραφή του στο ΠΔ 99/2018 με το οποίο καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων Μηχανικών.
Η Κυβέρνηση, τα τελευταία τρία (3) χρόνια, με πράξεις και ενέργειες της, ενισχύει τους ισχυρούς και τις συντεχνίες.
Ας μην ξεχνάμε ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο είναι μέλη της γνωστής Συντεχνίας.
Καλούμε για ακόμα μία φορά την Κυβέρνηση :
Να προχωρήσει ΤΩΡΑ, στην ρύθμιση των Επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών ΤΕΙ , τα οποία εκκρεμούν εδώ και 35 χρόνια, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε σχετική πρόταση Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από έξι βουλευτές στις 17-10-2018 και καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της πρότασης της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (των πτυχιούχων), η οποία έχει λάβει και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), αξιοποιώντας παράλληλα και τις σχετικές παρατηρήσεις – διατυπώσεις από τους Βουλευτές της αντιπολίτευσης μέσω των σχετικών ερωτήσεων, που έχουν καταθέσει, το τελευταίο διάστημα, στη Βουλή, για τα εκκρεμή επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕΙ .
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ
Σχετικά Άρθρα
- Πολυτεχνικά επαγγελματικά δικαιωμάτα σε τμήματα μηχανικών ΠΑΔΑ
- ΥΠΕΝ: αποζημιώσεις σε πτυχιούχους μηχανικούς, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα
- ΥΠΑΑΤ: επαγγελματικά δικαιώματα για πτυχιούχους γεωπονικών σχολών
- TEE: στήριξη σε πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις φορέων μηχανικών
- Το παρασκήνιο σε 4 υπουργεία για τις αποζημιώσεις πτυχιούχων μηχανικών
- ΥΠΕΝ: ο νέος κατάλογος με τους 6.539 ελεγκτές δόμησης όλων των κατηγοριών