
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ χαιρετίζει την έκδοση του ΠΔ για την «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού µε καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», αναφέρει η Τώνια Μοροπούλου Καθηγήτρια ΕΜΠ – Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ σε άρθρο της στην εφημερίδα «Έθνος», με τίτλο «Μηχανικοί και δημόσιο συμφέρον», σημειώνοντας παράλληλα ότι «παραμένει αρρύθμιστη η διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης, βάσει των διαφορετικών επιπέδων σπουδών και των γνωστικών αντικειμένων».
Στο άρθρο της, η κ Μοροπούλου υπογραμμίζει επίσης ότι «το ΤΕΕ, µε δική του πρωτοβουλία και απόφαση της Αντιπροσωπείας του, ίδρυσε Μητρώο Τεχνολόγων, Πτυχιούχων ΤΕΙ κ.ά., το οποίο αποτελεί τη βάση ενοποίησης του τεχνικού κόσμου µε εξορθολογισμό και διαφάνεια, εν ονόματι του συμφέροντος της ελληνικής κοινωνίας»
Άρθρο :Μηχανικοί και δημόσιο συμφέρον
Το άρθρο της Τώνιας Μοροπούλου έχει ως εξής:
Όταν το 2014 µε τον σχετικό πολυνόμο τέθηκε ως μνημονιακή επιταγή η κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου (ΒΔ 1930, Ν. 6422/1934) που κατοχύρωνε τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ξεκίνησε έναν τιτάνιο αγώνα που, µε αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής και της Αντιπροσωπείας του και σε συνεργασία µε τα Πολυτεχνεία, τις Πολυτεχνικές Σχολές και τους Επιστημονικούς Επαγγελματικούς Συλλόγους των Μηχανικών, ευοδώθηκε µε την έκδοση στις %/11/2018 του υπ’ αρ. 99 (ΦΕΚ Α187) Προεδρικού Διατάγματος «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού µε καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», µε επισπεύδοντα τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
Η ΔΕ του ΤΕΕ σήμερα, στα 90 χρόνια λειτουργίας του ΤΕΕ, χαιρετίζει την έκδοση του ΠΔ επισημαίνοντας την ιστορικότητα της στιγμής. Η υποχρεωτική κατά νόμο διαδικασία αδειοδότησης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας των διπλωματούχων μηχανικών διασφαλίζει τη δυνατότητα να ασκούν αυτοί και µόνο το επάγγελμα στο υψηλότερο επίπεδο τεχνικής ευθύνης (μελέτη, επίβλεψη, ολοκληρωμένος προγραμματισμός, διαχείριση και εκτέλεση έργων). Σημειώνω, όμως, ότι παραμένει αρρύθμιστη η διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης, βάσει των διαφορετικών επιπέδων σπουδών και των γνωστικών αντικειμένων. Η ρύθμιση αυτή, όπως την προτείναμε, θα αποτελούσε κλειδί για την άσκηση των επαγγελμάτων στην τεχνική πυραμίδα µε τρόπο που να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Η πάγια αυτή θέση του ΤΕΕ, που σήμερα ερείδεται και στην αναγνώριση των ενιαίων πενταετών σπουδών των Πολυτεχνείων ως επιπέδου Integrated Master (Ν. 4485/2017), έχει ήδη διαμορφώσει και το τοπίο για την επιζητούμενη απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλους τους πτυχιούχους τετραετών σπουδών (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της Ανώτατης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Το ΤΕΕ, µε δική του πρωτοβουλία και απόφαση της Αντιπροσωπείας του, ίδρυσε Μητρώο Τεχνολόγων, Πτυχιούχων ΤΕΙ κ.ά., το οποίο αποτελεί τη βάση ενοποίησης του τεχνικού κόσμου µε εξορθολογισμό και διαφάνεια, εν ονόματι του συμφέροντος της ελληνικής κοινωνίας.
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΕ : Όχι στην εξομοίωση των τίτλων Κολεγίων με τους τίτλους σπουδών των Διπλωματούχων Μηχανικών
- ΤΕΕ: να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ
- Κρίθηκαν στο ΣτΕ τα επαγγελματικά δικαιώματα γεωτεχνικών και μηχανικών
- TEE: για απονομή integrated master σε αποφοίτους του ΠΑΔΑ
- Οι μηχανικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «γκρεμίζουν» τη ρύθμιση για τα Κολλέγια
- Το ΤΕΕ φορέας πιστοποίησης όλων των τεχνικών επαγγελμάτων
Ελλάδα 2.0: 445 εκατ. για ψηφιακό μετασχηματισμό ΜμΕ
Ειδήσεις Ιούν 27, 2022
Ένα ακόμη βήμα προς την ασφάλεια των κτιρίων
Επωνύμως Ιούν 27, 2022
«Δεν υπάρχουν διαστημικές λύσεις»
Ενέργεια Ιούν 27, 2022
