ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Βαριά πρόστιμα που σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν κυριολεκτικά μη δήμευση του ακινήτου, περιμένουν όσους πολίτες δεν σπεύσουν να υποβάλλουν αίτηση για... «Χρυσά» τα τετραγωνικά, που δεν θα δηλωθούν στην πλατφόρμα

Της Ντίνας Καράτζιου/

Βαριά πρόστιμα που σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν κυριολεκτικά μη δήμευση του ακινήτου, περιμένουν όσους πολίτες δεν σπεύσουν να υποβάλλουν αίτηση για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ , η οποία τέθηκε σε λειτουργία από την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.

Τα δηλωμένα τετραγωνικά από τους επόμενους μήνες θα αποτελούν καταλυτικό κριτήριο για τη διαμόρφωση της αξίας του ακινήτου στην κτηματαγορά και ρυθμιστής της αξίας του 

Για τους πολίτες που θα σπεύσουν, να κάνουν τη διορθωτική δήλωση έχει θεσπιστεί απαλλαγή από πρόστιμα ή αναδρομικές χρεώσεις κάθε είδους δημοτικών τελών, φόρων και εισφορών.

Αν και τα πρώτα δείγματα της ανταπόκρισης των πολιτών είναι θετικά, καθώς μόνο  τις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας εισήλθαν επτά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ωστόσο το προσεχές διάστημα θα διαφανεί αν θα προχωρήσει στη σχετική διόρθωση των τετραγωνικών των ακινήτων τους, η κρίσιμη μάζα, η οποία βρίσκεται κυρίως στην περιφέρεια.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι ασυνεπείς θα πληρώσουν χρυσά τα αδήλωτα τετραγωνικά, καθώς θα επιβαρύνονται με προσαυξήσεις που θα φθάνουν έως και το 200%.

Τι θα συμβεί με τους ασυνεπείς

Ως εκ τούτου, μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, όπως εξηγεί στο ecopress, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και νομικός κ. Σταύρος Παραδιάς  θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις  που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας. «Θα ζητηθούν δημοτικά τέλη και ΤΑΠ για την τελευταία  20ετία, η οποία αυτή τη στιγμή εκτείνεται  προς τα  πίσω μέχρι το 2010, τα οποία  και αυξάνονται κάθε χρόνο»

Όπως υπογραμμίζει, οι πολίτες  που δεν θα κάνουν διορθωτικές δηλώσεις των τετραγωνικών των ακινήτων εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, «θα βρεθούν υπόχρεοι σε βαριά πρόστιμα όταν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου».

Ο ίδιος επίσης υπογραμμίζει ότι βασικός παράγοντας επιτυχίας του μέτρου, είναι να γίνεται ευρέως γνωστό σε όλη την Ελλάδας: «Γι΄αυτό η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι θεωρεί απαράβατη προϋπόθεση για την επιτυχία του μέτρου αυτού την αποστολή ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ προς όλους τους κατόχους ΑΦΜ της χώρας», λέει χαρακτηριστικά.

Για τα αυθαίρετα

Σε ακόμη χειρότερη μοίρα βρίσκονται όσοι έχουν ακίνητα, με παραβάσεις  όπου τα τετραγωνικά τους είναι δηλωμένα από παλιά λιγότερα, όπως σπίτια βιοτεχνίες, βιομηχανικοί χώροι  τις δεκαετίες του 60 και του 70 που υπάγονται στην κατηγορία των αυθαιρέτων και με οποιοδήποτε νόμο κι αν τακτοποιήθηκαν, εφόσον τακτοποιήθηκαν Βάσει του νόμου 4475 , για όσους προβούν σε τακτοποίηση, η αναδρομικότητα ξεκινάει από το 2013 και έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε διόρθωση των  αδήλωτων τετραγωνικών η οποία παρατείνεται έως την 30.6.2020, εφόσον προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων, κάνοντας χρήση της σχετικής χρονικής προθεσμίας  που έχει τεθεί μέσω της νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας