ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Για πέντε λόγους τρενάρει για μία ακόμη φορά το άνοιγμα της ψηφιακής πλατφόρμας τακτοποίησης, με παράβολο των 250 ευρώ, των δασικών... Δασικά αυθαίρετα: οι 5 λόγοι που κρατούν κλειστή την πλατφόρμα τακτοποίησης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Για πέντε λόγους τρενάρει για μία ακόμη φορά το άνοιγμα της ψηφιακής πλατφόρμας τακτοποίησης, με παράβολο των 250 ευρώ, των δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις αν και η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής για πέντε μήνες, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022, θεσμοθετήθηκε με νόμο του ΥΠΕΝ στο τέλος Ιουλίου 2022 και εξαγγέλθηκε έναρξη υποβολής αιτήσεων από τον Αύγουστο.

Η αδυναμία του τηλεπικοινωνιακού παρόχου να υποστηρίξει τεχνολογικά το πλήθος των ήδη λειτουργούντων ψηφιακών υπηρεσιών του Κτηματολόγιού, πολύ περισσότερο μαζί με τη νέα πλατφόρμα, που εκτιμάται ότι μπορεί να δεχθεί περί το 1 εκατ. αιτήσεις και δικαιολογητικά τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων είναι ο πρώτος, κύριος αλλά και ισχυρός από μόνος του, από τους πέντε λόγους, που κρατούν κλειστή την πλατφόρμα των δασικών  αυθαιρέτων.

Δηλώσεις για τον Αύγουστο

Μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου 4964/2022 στις 30 Ιουλίου 2022 στο ΦΕΚ ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ για την υποβολή αιτήσεων τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων στη διεύθυνση: «Υποβολή Αιτήσεων Υπαγωγής στo άρθρο 55 του ν. 4685/2020 (Οικιστικές πυκνώσεις)»της Ελληνικό Κτηματολόγιο, ότι η πρεμιέρα θα γίνει από τις αρχές Αυγούστου 2022, δείτε εδώ στο ecopress.

Στη συνεχεία με άλλη ανακοίνωση από τους αρμόδιους του ΥΠΕΝ μετατέθηκε το ξεκίνημα της πλατφόρμας μέχρι το τέλος Αυγούστου 2022. Ωστόσο εξακολουθεί να μην υπάρχει ακριβής ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων.

– «Ανοίγει η  – πολυαναμενόμενη – πλατφόρμα του κτηματολογίου και δίδεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του έτους 2022 προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εξαίρεση από την κατεδάφιση των κατοικιών που βρίσκονται σε οικισμούς, οι οποίοι υπάρχουν εντός εκτάσεων δασικού χαρακτήρα (Οικιστικές πυκνώσεις Ν4685/ 2020). Επιπλέον, αναστέλλονται τα καταλογισμένα πρόστιμα, που είχαν επιβληθεί για τα εν λόγω αυθαίρετα κτίσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά  στο ecopress  στο τέλος Ιουλίου 2022, ο  Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης. 

Υπόθεση δύο ετών

Σημειώνεται ότι η πεντάμηνη λειτουργία της πλατφόρμας τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022, θεσμοθετήθηκε με το πρόσφατο νόμο 4964/2022 (ΦΕΚ, τεύχος Α΄, αρ. φύλλου 150 της 30ης  Ιουλίου 2022). Αυτό έγινε  έναν χρόνο μετά τον καθορισμό των προδιαγραφών λειτουργίας της, με κοινή υπουργική απόφαση  των υπουργείων ΠΕΝ και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ τεύχος Β¨, αρ. φύλλου 3253 της 22 Ιουλίου 2021) και εν συνεχεία τη δημιουργία και ανάρτηση της στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικό Κτηματολόγιο, και δύο χρόνια από τη θεσμοθέτηση της, με το νόμο 4685/2020.

Οι πέντε λόγοι, που κρατούν κλειστή την πλατφόρμα

Οι πέντε λόγοι λοιπόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ecopress από αρμόδιες και αξιόπιστες πηγές, οι οποίοι στην παρούσα φάση -παρά την ολοκλήρωση των θεσμικών ρυθμίσεων και τις αλλεπάλληλες παλαιότερες και πρόσφατες ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ, περί «άμεσης έναρξης λειτουργίας της»-, που η πλατφόρμα τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων εξακολουθεί να είναι κλειστή είναι:

1.Τεχνικές δυσκολίες

Από το ΥΠΕΝ αναφέρεται ότι: «θα πρέπει να γίνουν ορισμένες τεχνικές προσαρμογές πριν ανοίξει η εφαρμογή υποβολής των αιτήσεων τις ηλεκτρονικές της πύλες, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η υπαγωγή των αυθαιρέτων».

Ωστόσο πηγές που γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα αναφέρουν ότι οι τεχνικές δυσκολίες αφορούν το συνολικό πρόβλημα λειτουργίας των ψηφιακών υπηρεσιών της Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι οποίες συνεχώς διευρύνονται για την εξυπηρέτηση επαγγελματιών και πολιτών.

Υπάρχει λένε, διαρκής και καταγεγραμμένη αδυναμία του τηλεπικοινωνιακού παρόχου, να υποστηρίξει την πλήρη και ομαλή λειτουργία των ψηφιακών υπηρεσιών του Κτηματολογίου. Αδυναμία, η οποία αποδίδεται από τους γνωρίζοντες, σε ανάγκη πολλών και άμεσων επενδύσεων σε σύγχρονες υποδομές δικτύων, με αποτέλεσμα όσο αυτές καθυστερούν από τον πάροχο, να σημειώνονται πολλά και συχνά μπλακάουτ στις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου και στη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων.

Η λειτουργία της νέας πλατφόρμας, που εκτιμάται ότι μπορεί να δεχθεί περί το 1 εκατ. αιτήσεις και δικαιολογητικά τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων, μέσω της οποίας θα γίνει και η διαδικασία αξιολόγησης των δικαιολογητικών και έγκρισης είτε απόρριψης των υπαγωγών, σε συνδυασμό με τις τεχνικές δυσκολίες, που ήδη υπάρχουν αποτελεί ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο τεχνικό πρόβλημα.

2.Ο φόρτος των ψηφιακών υπηρεσιών του Κτηματολογίου

Στην τρέχουσα περίοδο είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες οι ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου και των Κτηματολογικών Γραφείων.

Αρμόδιοι παράγοντες υπενθυμίζουν τα προβλήματα εξυπηρέτησης που αντιμετωπίσουν πολίτες και επαγγελματίες μηχανικοί και νομικοί και μιλούν για «μεγάλα ανοίγματα σε ψηφιακές υπηρεσίες, τα οποία κινούνται κάτω από τις προσδοκίες αποτελεσματικής λειτουργίας τους».

-«Βρισκόμαστε  σε σημείο ώστε, εάν δεν υπάρξουν εγγυημένες τεχνολογικές λύσεις, με την παράλληλη έναρξη της πλατφόρμας των δασικών αυθαιρέτων να διακυβεύεται ακόμη μεγαλύτερη δυσλειτουργία ή κατά διαστήματα ακόμη και η κατάρρευση του συνόλου των ψηφιακών κτηματολογικών υπηρεσιών», λένε οι ίδιοι τονίζοντας ότι:

-«Eάν έχουμε τέτοιες αρνητικές τεχνολογικές εξελίξεις, θα τεθεί σε διακινδύνευση η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και η μετάβαση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας σε νέα ψηφιακά Κτηματολογικά Γραφεία». Mεταρρυθμίσεις για τις οποίες υπάρχουν οικονομικές και θεσμικές δεσμεύσεις και νομοθετημένα χρονοδιαγράμματα.

Σημειώνεται ότι  οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, να δηλώσουν την περιουσία τους –έστω και με καθυστέρηση- χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. 

-Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για τις υποχρεώσεις τους στο Κτηματολόγιο μέχρι το τέλος του έτους και οι εκπλήξεις σε ιδιοκτησιακά, μεταβιβάσεις, οικοδομικές άδειες από τη νέα χρόνια, δείτε εδώ στο ecopress

Παράλληλα από την 1ηΙανουαρίου 2023, οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές για 296 ΟΤΑ, (όπου η κτηματογράφηση ξεκίνησε πριν από τον Αύγουστο του 2006), σε όλη τη χώρα και βρίσκονται σε εξέλιξη οι ψηφιακές δηλώσεις και αντιρρήσεις κατά τις φάσεις της κτηματογράφισης  ανά περιοχή. Η  Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει αναλάβει να  απορροφήσει και ενσωματώσει το σύνολο των Υποθηκοφυλακείων της χώρας και να λειτουργεί σε πανελλαδικό δίκτυο Κτηματολογικών Γραφείων έως τον Ιανουάριο του 2023.

3. Οι καταστροφικές πυρκαγιές

Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών, που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου φτάνει κοντά στις 4.000, ενώ συνεχίζουν με μεγάλη ένταση να εκδηλώνονται νέα μέτωπα καταστροφής του δασικού πλούτου από φωτιές τον μήνα Αύγουστο.

Πληροφορούμαστε ότι στην κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος φρέναραν, σε μία τόσο τραγικά επιβαρυμένη περίοδο για τα δασικά οικοσυστήματα, την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας τακτοποίησης των δασικών αυθαιρέτων. Προφανώς αντιλαμβανόμενοι ότι από την κοινή γνώμη, σε μεγάλο βαθμό η τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων με παράβολο των 250 ευρώ εκλαμβάνεται ως επιβράβευση της δόμηση σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

Η μεγάλη και πολυήμερη πυρκαγιά του Αυγούστου, στο σπάνιο δάσος της Δαδιάς, που κατέστρεψε περίπου το μισό (22.097 στρέμματα) της συνολικής έκτασης (45.412 στρέμματα) του οικοσυστήματος, που επλήγη από τη φωτιά, μαθαίνουμε ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στους σχεδιασμούς, τις προτεραιότητες αλλά και τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για τα θέματα της δασικής πολιτικής.

4.Οι αντιδράσεις οικολόγων και δασολόγων

H τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων αποτελεί «κόκκινο πανί» για οργανώσεις δασολόγων και οικολογικούς φορείς, οι εκπρόσωποι των οποίων τάχθηκαν κατά της σχετικής ρύθμισης κατά την ακρόαση φορέων στη μόνιμη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ με τίτλο: «διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», που ψηφίστηκε στη Βουλή και έγινε νόμος ( ν. 4964/2022).

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι ΓΕΩΤΕΕ και ΠΕΔΔΥ-ΠΟΓΕΔΥ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τάχθηκαν αρνητικά στη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δίνεται προθεσμία για την υποβολή σχετικών αιτήσεων τακτοποίησης έως 31.12.2022, τονίζοντας ότι «αυτή η ρύθμιση που αφορά τους ιδιοκτήτες κατοικιών σε περιοχές των οικιστικών πυκνώσεων επί της ουσίας αποτελεί νέα εκδοχή της διάταξης που έχει κριθεί ως αντισυνταγματική, με την αριθ. 685/2019 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».

5.Οι εκλογικοί σχεδιασμοί

Η  διαδικασία τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων, η οποία αφορά ιδιοκτησίες σε οικιστικές πυκνώσεις και όχι μεμονωμένα ακίνητα εκκινεί με την υποβολή της αίτησης με παράβολο των 250 ευρώ και πέντε δικαιολογητικά. Ακολουθεί διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης της αίτησης υπαγωγής. Παράλληλα προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ακρίβεια των στοιχείων, που θα δηλώνονται  και «καμπάνες» για όσους δεν κάνουν δηλώσεις με αληθινά στοιχεία. Δηλαδή η διαδικασία θα κινηθεί σε δύο φάσεις, της αρχικής σε κλίμα θετικής συμμετοχής για τους ιδιοκτήτες και της επόμενης φάσης, που θα έχει απορρίψεις και μέτρα για όσους μείνουν απέξω.

Επιδιώκεται λοιπόν το ξεκίνημα της πρώτης φάσης των αιτήσεων να είναι κοντά, πριν από την προκήρυξη εκλογών, ώστε να υπάρχει κλίμα θετικών προσδοκιών από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων. Και η δεύτερη δύσκολη φάση να είναι χρονικά μακριά από τις κάλπες, ώστε να μην υπάρχει αρνητικός εκλογικός επηρεασμός από τις απορριπτικές αποφάσεις αλλά και πιθανές αρνητικές εξελίξεις δικαστικών και άλλων δοκιμασιών της συνολικής ρύθμισης για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων.

Πως θα γίνει η αίτηση και η τακτοποίηση

Πως θα γίνει η τακτοποίηση με παράβολο και πέντε δικαιολογητικά -Τι πετυχαίνουν οι ιδιοκτήτες – Τι ισχύει για δειγματοληπτικοί ελέγχους και τις «καμπάνες» για αναληθή στοιχεία-  Τι θα κάνουν τα Δασαρχεία και ποιες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου- Ποιοι δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και ποιοι  έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης δείτε εδώ στο ecopress

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας