Δασικές Υπηρεσίες: μόνιμες προσλήψεις μετά από 17 χρόνια
ΑυτοδιοίκησηΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 4 Οκτωβρίου 2021 Αργύρης
«Σχεδιάζουμε μια πολύ ισχυρή ενδυνάμωση της νέας δασικής υπηρεσίας, με μόνιμες θέσεις εργασίας, με επιστημονικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης, ώστε από εδώ και πέρα να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα με τις πολλές αποχωρήσεις στελεχών λόγω ηλικίας. Τα τελευταία 17 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία νέα μόνιμη πρόσληψη στις δασικές υπηρεσίες. Αυτό αλλάζει άμεσα».
Αυτά τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 20ου πανελλήνιου δασολογικού συνεδρίου, στα Τρίκαλα.
Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τη ριζική αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών που είναι σε εξέλιξη, με απώτερο στόχο την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης τονίζοντας:
– τη σημασία του έργου της κυβέρνησης με τις «νέες ευκαιρίες, νέες ιδέες σύμπραξης δημοσίως και ιδιωτικού τομέα», όπως είναι, «ο θεσμός του αναδόχου αναδάσωσης και αποκατάστασης».
– την «τεράστια διοικητική μεταρρύθμιση» με την επανασύσταση της Δασικής Υπηρεσίας.
– τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
– τη σύνδεση της κλιματικής κρίσης, της ενέργειας, της προστασίας των δασών, της αύξησης των δασικών οικοσυστημάτων (ως έναν νέο άξονα στα καθήκοντα της Δασικής Υπηρεσίας)
– τη στελέχωση, τη νομοθεσία και τον τρόπο λειτουργίας της Δασικής Υπηρεσίας.
Αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να πρωτοστατήσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης. Όπως επισήμανε, η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα έχει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας, την απασχόληση και την πραγματική οικονομία.
Στην έναρξη του υβριδικού αυτού συνεδρίου, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας Δρ Ιωάννης Σπανός, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και τους στόχους του συνεδρίου, τονίζοντας τη βράβευση επιστημόνων και τις επιστημονικές ανακοινώσεις.
Χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, ο αντιπεριφερειάρχης Ντ. Μπάρδας, ο οποίος αναφέρθηκε την ανάγκη «να αλλάξουμε ρότα» αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουμε τα δάση. Επίσης ο συντονιστής της ΑΔ Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας κ. Παππάς τόνισε ομοίως την ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική και τρόπος με τον οποίο βλέπουμε το περιβάλλον.
Την ανάγκη να υλοποιηθεί σωστός σχεδιασμός για να «μπούμε ξανά στα δάση, να τα δούμε καθαρά, να τα ζήσουμε», τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την έναρξη των εργασιών του 20ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου που διεξάγεται στα Τρίκαλα. Η έναρξη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 και το συνέδριο διεξάγεται δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα, ενώ είναι και η πρώτη ουσιαστικά εκδήλωση που τελείται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων ενάμιση χρόνο μετά το πρώτο λοκντάουν.
Ως οικοδεσπότης ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως η ανάγκη για τη διεξαγωγή του συνεδρίου ήταν σημαντική, επειδή «η πανδημία χτύπησε τα πνευμόνια μας, αλλά οι καταστροφές οι καλοκαιρινές χτύπησαν τα πνευμόνια του πλανήτη, τα δάση».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε σε αναγκαιότητες για τα δάση:
1.Συζήτηση για τα θέματα πρόληψης.
2.Επαναφορά καλών πρακτικών, όπως η κοινωφελής εργασία που βοήθησε την Αυτοδιοίκηση στον καθαρισμό δασών
3.Σωστός σχεδιασμός
Εκτίμησε ότι η» νέα ματιά» της κυβέρνησης στον τρόπο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, θα επαναφέρει την ασφάλεια στα δάση.
Και έθεσε ως στόχο, την ορθολογική χρήση των δασών, ως τρόπο για να σωθούν: «Να μην αφήσουμε τα δάση στην ησυχία τους. Όταν εντάσσονται στις ζωές μας, η χρήση και το ενδιαφέρον των πολιτών, μπορούν να σώσουν τα δάση», επεσήμανε.
Ο κ. Παπαστεργίου καλωσόρισε τους/τις συνέδρους στα Τρίκαλα, παροτρύνοντας άπαντες να επισκεφθούν τα δάση του νομού Τρικάλων και αναφέρθηκε στη συνδρομή του Δήμου Τρικκαίων στη διοργάνωση του συνεδρίου.
Ο π. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου έθεσε ως αναγκαιότητα, με βάση την καταστροφή στη β. Εύβοια:
1. Το να δοθούν αποζημιώσεις για να μη φύγει κανείς από τον τόπο του
2. Να προχωρήσει άμεσα η αντιμετώπιση των καταστροφών με περιβαλλοντική αποκατάσταση, κατασκευή έργων κ.α.
Ο κ. Αποστόλου επέκρινε την κυβέρνηση, αναφερόμενος σε ευθύνες στο θέμα των πυρκαγιών, στο ζήτημα των αναδόχων. Επίσης, έθεσε ζητήματα και κατέθεσε προτάσεις για ζητήματα της Δασικής Υπηρεσίας, της πυροπροστασίας, της πρόληψης και των προβλέψεων του πορίσματος Γκολντάμερ.
Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών, ενώ παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Τρικκαίων, οι αντιδήμαρχοι Έφη Λεβέντη και Γιάννης Οικονόμου, η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Σοφία Αλεστά, ο αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη Μιχ. Λάππας και ο τ. αντιδήμαρχος Παν. Ντιντής.
Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» βρισκόταν πλήθος δασολόγων, τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των μέτρων για τον κορονοϊό. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 6 Οκτωβρίου και διεξάγεται υβριδικά και, εκτός από το Πνευματικό Κέντρο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων.
Στη διάρκεια των εργασιών του 20ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου, όπως έγινε γνωστό, θα ανακοινωθούν αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών της Δασολογικής επιστήμης και του Φυσικού Περιβάλλοντος και τα πορίσματά τους θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά από τα επείγοντα δασοπονικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας.
Επίσης, τιμήθηκαν τέσσερις αξιόλογοι επιστήμονες για την προσφορά τους στην Ελληνική Δασολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) και στην Δασολογική Επιστήμη. Η φετινή διοργάνωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, επισημάνθηκε στους χαιρετισμούς, καθώς αφενός πραγματοποιείται στις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αφετέρου διεξάγεται στον απόηχο των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου 2021. Το Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο διεξάγεται ανά δύο έτη, εδώ και 40 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, και αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός του δασικού κλάδου της χώρας μας.
Το 20ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο έχει τον τίτλο «Σύγχρονες προκλήσεις του δάσους στην Ελληνική Δασοπονία και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του ’21». Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και μετέχουν ως συνδιοργανωτές οι εξής φορείς: Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Τρικκαίων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας (με τις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες), Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (με δυο Ινστιτούτα, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσ/νίκης και Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων Αθηνών), Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με έδρα τη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-ΑΠΘ), Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού με έδρα την Καρδίτσα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-ΠΘ) και Τμήμα Περιβάλλοντος με έδρα τη Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-ΠΘ), Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ).
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: «μετά από 20 χρόνια 500 προσλήψεις μονίμων στις δασικές υπηρεσίες»
- Δασικές Υπηρεσίες: στη Βουλή η τριετής καθυστέρηση προσλήψεων
- ΣΥΡΙΖΑ: «ψέμα οι προσλήψεις μονίμων στις Δασικές Υπηρεσίες»
- Με 500 προσλήψεις η σύσταση 6 ειδικών μονάδων δασικών επιχειρήσεων
- Χάνεται και το 2023 για νέες προσλήψεις μηχανικών και δασολόγων
- Συνάντηση ΓΕΩΤΕΕ με τον ΓΓ Δασών για τις δασικές υπηρεσίες