ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Χωρίς νέους μηχανικούς θα μείνουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου και των Δήμων και χωρίς δασολόγους και δασοπόνους οι Δασικές Υπηρεσίες... Χάνεται και το 2023 για νέες προσλήψεις μηχανικών και δασολόγων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Χωρίς νέους μηχανικούς θα μείνουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου και των Δήμων και χωρίς δασολόγους και δασοπόνους οι Δασικές Υπηρεσίες και το 2023, παρά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις των αρμοδίων για  άμεσες οι νέες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού στους συγκεκριμένους αλλά και άλλους τομείς, για να «τρέξουν» έργα και προγράμματα  από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και να επιλυθούν εκκρεμότητες σε ανοιχτά θέματα, όπως αυτό των δασικών χαρτών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης για τον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ανακοίνωσε ότι τα οριστικά αποτελέσματα επιτυχόντων για πρόσληψη θα εκδοθούν τον Δεκέμβριο του 2023.

108.000 αιτήσεις για 550ο θέσεις

Ο ίδιος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega πρόσθεσε ότι στην κυβέρνηση και το υπουργείο θα ήθελαν να τρέξουν τα αποτελέσματα νωρίτερα, ώστε να εξυπηρετηθεί ο προγραμματισμός που έχει γίνει για τις νέες προσλήψεις αλλά ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων και οι διαδικασίες που προβλέπεται να ακολουθηθούν δεν το επιτρέπει.

Ο κ. Βορίδης είπε ακόμη ότι «έκλεισε η προθεσμία για τις αιτήσεις δήλωσης ενδιαφέροντος στον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι αιτήσεις έφτασαν τις περίπου 108.000, οι θέσεις που θα ενταχθούν καταρχήν είναι γύρω στις 5.500 και ίσως αυξηθούν κατά περίπου 1.000 θέσεις», προσθέτοντας ότι οι επιτυχόντες θα αποτελέσουν δεξαμενή προσλήψεων και για τις επόμενες χρονιές. Ο ίδιος απάντησε σε ερωτήσεις ότι οι επικείμενες εθνικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν τη διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων του  διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο. Είπε ακόμη ότι δεν υπεισέρχονται θέματα κομματικής εκμετάλλευσης των νέων προσλήψεων, καθώς όσοι πετύχουν θα είναι με την αξία τους.

Ο μεγάλος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ γίνεται σύμφωνα με την Πρόσκληση/Προκήρυξη με Αριθμό 2Γ/2022 ΤΕΥΧΟΣ ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 75/21- 11-2022 για τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Μηχανικοί: οι τελευταίες προσλήψεις πριν 10 χρόνια

Σημειώνεται ότι  1427 νέες προσλήψεις μηχανικών  γίνονται για πρώτη φορά  μετά από δέκα χρόνια για να στελεχωθούν τεχνικές υπηρεσίες σε δημόσιο και δήμους, για να υλοποιηθούν μικρά και μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Στο μεταξύ για τις νέες προσλήψεις μηχανικών έχουν ήδη προκύψει σημαντικά εμπόδια, όπως ότι  καλούνται να δώσουν εξετάσεις σε ύλη για διοικητικούς, που  δεν έχει σχέση με το βασικό γνωστικό τους αντικείμενο (Πρόγραμμα Σπουδών). Επίσης προβλέπεται να προσληφθούν  σε μια ασαφή ειδικότητα ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (Γενικών Καθηκόντων), η οποία δεν υπάρχει ως ειδικότητα σε κανένα Πολυτεχνείο στον κόσμο. Θέματα για τα οποία  άσκησαν παρέμβαση προς το υπουργείο Εσωτερικών το ΤΕΕ και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Δείτε εδώ στο ecopress.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι  οι νεοπροσληφθέντες μηχανικοί, θα φύγουν μόλις δουν την πρώτη μισθοδοσία τους, εξηγώντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί, από τους οποίους περνάνε τεχνικά προγράμματα, περνάει το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορούν να αμείβονται με 700 και 800 ευρώ. Δεν πρόκειται να μείνουν στους Δήμους». Δείτε εδώ στο ecopress

Δασολόγοι: οι τελευταίες προσλήψεις πριν από 20 χρόνια

Για τις 500  νέες  προσλήψεις  στις Δασικές Υπηρεσίες, οι οποίες αφορούν, κυρίως σε επιστημονικό και τεχνολογικό προσωπικό και ειδικότερα σε θέσεις ΠΕ Γεωτεχνικών Δασολόγων και ΤΕ Δασοπόνων έχουν γίνει πολλές ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ,  τονίζοντας ότι επιλύεται μια μεγάλη εκκρεμότητα, καθώς   οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες έγιναν πριν από περίπου 20 χρόνια.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ οι προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες αφορούν στην ανάγκη αποτελεσματικής στελέχωσης των δασικών υπηρεσιών της χώρας, η κάθετη υπαγωγή των οποίων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και πλέον λειτουργούν ως περιφερειακές υπηρεσίες του για την ενιαία και αποτελεσματική εφαρμογή της δασικής πολιτικής, προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος, του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για νέες προσλήψεις έχουν συνοδευτεί από πανηγυρικές δηλώσεις των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Δείτε εδώ στο ecopress

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας