ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Λύση τεσσάρων σημείων, οι οποίες προκύπτουν από το έργο των δασικών χαρτών και επιλύουν προβλήματα των πολιτών στον νησιωτικό χώρο, ιδίως... Δασικοί χάρτες: Λύση 4  σημείων για τις ιδιωτικές περιουσίες στα νησιά

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Λύση τεσσάρων σημείων, οι οποίες προκύπτουν από το έργο των δασικών χαρτών και επιλύουν προβλήματα των πολιτών στον νησιωτικό χώρο, ιδίως στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ανακοίνωσε ο αν. υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης  Φάμελλος,  στη κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ στην Αθήνα.

Οι ανακοινώσεις του κ Φάμελλου δημιούργησαν αισιοδοξία στους θεσμικούς φορείς των νησιών, ενω φαίνεται να αναχαιτίζεται ένα μεγάλο ρεύμα αντίδρασης και  ανησυχίας χιλιάδων ιδιοκτητών στα νησία, που απλουστεύεται στο σύνθημα, ότι «οι δασικοί χάρτες δημεύουν ιδιωτικές περιουσίες».

Μετά την 4ωρη συνεδρίαση, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι «η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να προκαλέσει κοινή συνεδρίαση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, στην Αθήνα, για τους δασικούς χάρτες, απέδωσε καρπούς».

Τα τέσσερα σημεία 

Ο αν. ΥΠΕΝ υιοθέτησε σχετικό αίτημα να ενταχθούν  και εκπρόσωποι των Κυκλάδων και Δωδεκανήσων σε επιτροπή του ΥΠΕΝ , που θα καταλήξει σε νομοθετικές λύσεις εντός τριμήνου και ενημέρωσε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου  ότι οι πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από το ΥΠΕΝ αυτή την περίοδο αφορούν σε λύση τεσσάρων σημείων, οι οποίες προβλέπουν:

  1. Την υπέρβαση ατελειών του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη μη ισχύ του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάννησα,
  2.  Τη δυνατότητα μεταβιβάσεων σε μεικτές εκτάσεις που έχουν αγροτική, χορτολιβαδική ή δασική χρήση, όπου εκκρεμούν πράξεις μεταβίβασης,
  3. Την εφαρμογή των διατάξεων περί φρυγανικής βλάστησης σε εκτάσεις των νησιών του Αιγαίου.
  4. Την επίλυση θεμάτων με τις επιδοτήσεις των αγροτών με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς και τη υποβολή αντιρρήσεων των πολιτών.

Σχετικά ζήτησε από τους δημάρχους και την Περιφέρεια να βοηθήσουν τον κόσμο να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις (αντιρρήσεις, εξαγορές κ.τ.λ.) για να εξασφαλιστούν οι επιδοτήσεις. Ιδιαίτερη στήριξη ζήτησε στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και ηλικιωμένους.

Επενδύσεις και ασφάλεια δικαίου

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Σ. Φάμελλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι:

-«Η χώρα μας τα τελευταία 3-4 χρόνια στη δασική νομοθεσία και τους δασικούς χάρτες κάνει κυριολεκτικά άλματα για να καλύψει το χαμένο έδαφος πολλών χρόνων. Διότι δεν είναι μόνο ότι δεν υπήρχε πολιτική τόλμη και βούληση να γίνουν οι δασικοί χάρτες, αλλά μαζεύονταν προβλήματα. Γινόντουσαν μικρές επεκτάσεις σπιτιών, επενδύσεις, τουριστικά καταλύματα, κάποια χωράφια στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα αφέθηκαν κι έτσι επανήλθε ένας χορτολιβαδικός χαρακτήρας, όλα αυτά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τα λύσουμε. Σήμερα ανακοινώσαμε μια λύση η οποία μπορεί να βελτιώσει τη θέση τουλάχιστον  για όλες τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα περιοχών που χαρακτηρίζονταν ως χορτολιβαδικές από το ’45 και ήταν παλιότερα αγροτικές. Αυτές μπορούν να εξέλθουν από την προστασία της δασικής νομοθεσίας και νομίζω ότι μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα έχουμε λύσει και τα επιπλέον ζητήματα μιας και δεν σταματήσαμε τα τελευταία 3 χρόνια να κάνουμε ρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών. Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να σταματήσουμε το έργο των δασικών χαρτών γιατί έτσι θα συνεχιστεί ένα άσχημο παιγνίδι εις βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος, κουκουλώματα δηλαδή, αλλά δεν υπάρχει επίσης και περίπτωση να αμφισβητηθεί το δικαίωμα του πολίτη και στην περιουσία αλλά και στην τοπική ανάπτυξη. Το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Τουριστικό Επιμελητήριο ζητούν, όπως και οι διεθνείς φορείς και οι Τράπεζες, να έχουμε δασικό χάρτη και Κτηματολόγιο για να γίνονται με μεγάλη ασφάλεια δικαίου οι επενδύσεις».

Λύσεις με συνεργασία

Ειδικότερα στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, στο ΕΒΕΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ οι οποίες προκύπτουν από το έργο των δασικών χαρτών και επιλύουν προβλήματα των πολιτών και στον νησιωτικό χώρο.

Ο αν. ΥΠΕΝ τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά προέκυψαν από την πολιτική ατολμία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης των προηγούμενων κυβερνήσεων στο έργο των δασικών χαρτών που πολλαπλασίασαν τα προβλήματα και στις χρήσεις της γης και στην ιδιοκτησία των πολιτών. Τα προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στο Νότιο Αιγαίο θα λυθούν με το έργο των δασικών χαρτών, με τη συνεργασία και την αξιοποίηση των προτάσεων όλων των φορέων.

Από την πλευρά του Αν. ΥΠΕΝ παρουσιάστηκαν ρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις προς όφελος των πολιτών στα νησιά, όπως την πρόσφατη νομοθέτηση και εξειδίκευση με εγκύκλιο για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις με κτίρια με οικοδομική άδεια, οι οποίες εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία, καθώς και το γεγονός ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που κατά το 1945 ήταν αγροτικές εκτάσεις εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας. Αυτές οι ρυθμίσεις ήταν αίτημα και των επιστημόνων και της Αυτοδιοίκησης στον νησιωτικό χώρο και έχουν ήδη θεσπισθεί.

Συμφωνία

Συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ μετά από συναντήσεις που είχε με μηχανικούς και συμβολαιογράφους των νησιών, να συμμετέχει η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου σε επιτροπή του ΥΠΕΝ που επεξεργάζεται ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, που θα τη βελτιώσουν περαιτέρω και θα υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πολιτών στα νησιά. Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά ρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται οι δασικοί χάρτες, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όταν έχει γίνει ήδη ανάρτηση στο 52% της χώρας. Στην κατάρτιση των δασικών χαρτών δεν θα παραβιαστεί ο κανόνας της ισοτιμίας για όλους τους πολίτες της χώρας. Αλλά όσο προχωρά το έργο των χαρτών, θα επιλύονται όλο και περισσότερα προβλήματα, όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Και αυτό αποτελεί δέσμευση του ΥΠΕΝ και για τη συνέχεια.

Νομολογία ΣτΕ

Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν την επιγενόμενη βλάστηση αποτελούν νομολογία του ΣτΕ και κακώς κάποιοι κάνουν σπέκουλα για μικροπολιτικά συμφέροντα και χρεώνουν ευθύνες στην κυβέρνηση, διότι αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την αβελτηρία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις προέκυψε η αναγκαιότητα των δασικών χαρτών, η συνεισφορά τους στο κράτος δικαίου και στην αξιοπιστία των συναλλαγών και στο ελληνικό περιβάλλον. Και από τις τρεις μεριές τονίστηκε, επίσης, η ασφάλεια της ιδιοκτησίας των πολιτών και η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας με δίκαιο τρόπο για τους πολίτες.

Mείζον ιδιοκτησιακό πρόβλημα

Στην διάρκεια της συνεδρίασης οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης του Ν. Αιγαίου τόνισαν ότι:

  • Με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών προκύπτει μείζον ιδιοκτησιακό πρόβλημα.
  • Αμφισβητείται η κυριότητα πατρογονικών ιδιοκτησιών και απαιτείται πολύχρονη και δαπανηρή διαδικασία για να διεκδικηθεί το αυτονόητο, με πιθανότητα μόνο επιτυχίας.
  • Μετά την έκδοση του Π.Δ. 32/2016 δόθηκε εντολή στις Διευθύνσεις Δασών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων με φρυγανική βλάστηση(λαδανιά, θυμάρι, άστοιβη, σπαράγγια, αχινοπόδι κλπ), ως δασικές. Η ερμηνεία αυτή στηρίζεται αποκλειστικά στην παρένθεση που εισήχθη στην παρ. 1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016.
  • Στην παρένθεση αυτή εισάγεται για πρώτη φορά η έκφραση «μη ξυλώδη» με την οποία επιχειρείται ο χαρακτηρισμός της φρυγανικής χορτολιβαδικής έκτασης ως δασική.

Η Περιφέρεια

Σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σημείωσε ότι «τον δρόμο για την διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά για τους κανόνες που διέπουν την κατάρτιση των δασικών χαρτών, με τρόπο που δεν θα απαξιώνει και δεν θα δεσμεύει την ιδιωτική περιουσία, άνοιξε η ειδική, κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής στο ΕΒΕΑ, στην Αθήνα, παρόντος και του καθ΄ ύλιν αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

 

Της κοινής συνεδρίασης, με αποκλειστικό θέμα τον “Συντονισμό δράσεων για την προστασία των ιδιωτικών περιουσιών από τον κίνδυνο κατάρτισης των δασικών χαρτών, με ένταξη σε αυτούς και αγροτικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων”, προήδρευσαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Φώτης Χατζηδιάκος. Στην διάρκειά της, παρουσιάστηκαν αναλυτικά και αναδείχθηκαν σε όλο το εύρος τους οι σοβαρότατες επιπτώσεις που θα επιφέρει στα νησιά  η εφαρμογή του ΠΔ 32/2016 και ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου , με τρόπο που δεν θα απαξιώνει την ιδιωτική περιουσία στα νησιά των οποίων οι δασικοί χάρτες δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη, αλλά και θα θεραπεύει τις τεράστιες αδικίες στα νησιά, για τα οποία οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν ήδη.

Στην πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου,  συμφώνησε –  αν και από διαφορετική αφετηρία –  και ο αν. υπουργός. Αποφασίστηκε να συσταθεί άμεσα ειδική επιτροπή που θα εκπονήσει την τελική πρόταση, η οποία θα κατατεθεί εντός πολύ σφιχτού χρονοδιαγράμματος. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συμμετάσχει στην επιτροπή αυτή με τρία μέλη, ένα πολιτικό πρόσωπο, ένα μηχανικό και έναν νομικό.

Το “παρών” στην κοινή συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου και ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου έδωσαν, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  Σωκράτης Φάμελλος,  οι βουλευτές Δωδεκανήσου, Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός, οι βουλευτές Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος, με την από 3 Ιανουαρίου 2019 επιστολή του στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, είχε προτείνει την διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τους δασικούς χάρτες, πρόταση στην οποία ο κ. Χατζημάρκος ανταποκρίθηκε θετικά.

 Παρουσίες

Παρέστησαν επίσης οι κάτωθι δήμαρχοι νησιών του Νοτίου Αιγαίου:

Ανάφης , Ιάκωβος  Ρούσσος

Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης

Θήρας, Νίκος Ζώρζος

Καλύμνου, Γιάννης Γαλουζής

Καρπάθου, Ηλίας Λάμπρος

Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου

Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης

Λειψών, Φώτης Μάγγος

Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας

Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης

Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς

Νάξου, Μανώλης Μαργαρίτης

Πάρου, Μάρκος Κωβαίος

Πάτμου, Γρηγόρης Στόικος

Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος

Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης

Σύρου, Γιώργος Μαραγκός

Χάλκης, Μιχάλης Πατρός

Εκ μέρους των εμπλεκομένων φορέων , παρέστησαν οι:

Γιώργος Στασινός,  Πρόεδρος του ΤΕΕ,

Αντώνης Μέγγουλης, Διευθυντής της ΕΣΕΕ

Αντώνης Γιαννικουρής, Πρόεδρος του ΤΕΕ Π.Τ. Δωδεκανήσου,

Μαρίζα Χατζηλαζάρου , Πρόεδρος  Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Π.Τ. Δωδεκανήσου

Γιάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Άρια Χαραλαμπίδη, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας