ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το ΥΠΕΝ ανακοινώνει τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών στις 31 Μαΐου 2022. Παράλληλα εξέδωσε... Δασικοί χάρτες: ψηφιακά, χωρίς δικαιολογητικά οι ενστάσεις, λήξη προθεσμίας

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το ΥΠΕΝ ανακοινώνει τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών στις 31 Μαΐου 2022. Παράλληλα εξέδωσε εγκύκλιο, για ενστάσεις εξπρές, στις πέντε ημέρες που απομένουν, με την ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα του κτηματολογίου,  χωρίς να απαιτείται να υποβληθούν δικαιολογητικά και υλικό υποστήριξης, τα οποία θα μπορούν να υποβληθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

-Νεότερη ενημέρωση: Πριν στεγνώσει το μελάνι της επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για οριστική  λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών «σπάει» το τελεσίγραφο του ΥΠΕΝ και θα δοθεί νέα παράταση. Δείτε εδώ στο ecopress

 -Πως και γιατί φτάσσαμε στο τελεσίγραφο για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Στην επίσημη ανακοίνωση, που εκδόθηκε το πρωί της Πέμπτης 26 Μαΐου 2022 σημειώνεται ότι:

-«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών στις 31 Μαΐου 2022.

Οι διαδικτυακές εφαρμογές υποβολής αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων στην ιστοσελίδα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/civilians) θα παραμείνουν διαθέσιμες για την αποδοχή των αιτημάτων έως την καταληκτική ημερομηνία.

Η υποβολή της αντίρρησης συνοδεύεται από:

-Την οριοθέτηση του πολυγώνου που αφορά στο αίτημα.

-Την επίκληση της ύπαρξης έννομου συμφέροντος.

-Τη δέσμευση για την καταβολή του ειδικού τέλους.

Μετά την υποβολή της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία δέκα (10) ημερών μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, αποστέλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο:

-Το αντίγραφο της φόρμας των υποβληθεισών αντιρρήσεων, εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο (εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή).

-Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή.

Το έννομο συμφέρον

Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν. Τα παραπάνω στοιχεία εξασφαλίζουν το παραδεκτό του αιτήματος.

Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία, (όπως έκθεση φωτοερμηνείας, τοπογραφικό διάγραμμα κλπ.), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται είτε στην ανωτέρω αλληλογραφία ή να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) κατά την εξέταση της αντίρρησης.

Στους ενδιαφερόμενους που κρίνουν ότι δεν προλαβαίνουν να υποβάλλουν αντίρρηση, δίνεται η δυνατότητα, ομοίως μέχρι τις 31 Μαΐου 2022, να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτημα διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, το οποίο υποβάλλεται ατελώς και εξετάζεται από την οικεία Διεύθυνση Δασών.

Σε περίπτωση απόρριψης του πρόδηλου σφάλματος, η σχετική αίτηση θα διαβιβαστεί προς την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.). Η ΕΠ.Ε.Α. θα εξετάσει την αίτηση ως υποβληθείσα αντίρρηση, κοινοποιώντας το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο στον ενδιαφερόμενο και παρέχοντας προθεσμία τριάντα (30) ημερών για την καταβολή του ανάλογου παράβολου, στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται».

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΝ

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΝ , που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, η οποία αποστέλλεται προς τις Διευθύνσεις Δασών και Διευθύνσεις Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, με θέμα: «διευκρινίσεις για την κατάθεση δικαιολογητικών ενόψει λήξης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων» έχει ως εξής:

-«Ενόψει της λήξης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων στις 31 Μαΐου 2022, διευκρινίζουμε ότι τα απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή παραδεκτής αντίρρησης είναι: οι γεωγραφικές συντεταμένες των κορυφών του πολυγώνου που περικλείει την έκταση που αφορά το αίτημα, η επισήμανση και περιγραφή έννομου συμφέροντος και η καταβολή του ειδικού τέλους. Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία 10 ημέρες μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, αποστέλλεται στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο:

-Εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο το αντίγραφο της φόρμας αντιρρήσεων, όπως εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή

-Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή/και το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης, που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή

-Το έννομο συμφέρον.

Τα ανωτέρω εξασφαλίζουν το παραδεκτό του αιτήματος της αντίρρησης.

Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. φωτοερμηνεία, τοπογραφικό διάγραμμα), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται είτε στην ανωτέρω αλληλογραφία ή και να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) κατά την εξέταση της αντίρρησης (παρ. 2 άρθρου 16 ν. 3889/2010).

Παρακαλούμε για την ενημέρωση των ΣΥΑΔΧ αρμοδιότητάς σας.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ &ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

Ποιες εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται

1. Αγροί που άλλαξαν μορφή. Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου.

2.Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, που έχουν εκδοθεί για τις ανωτέρω εκτάσεις ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.

3.Εκτάσεις με εμβαδόν έως 30 στρέμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς να επιτρέπεται π περαιτέρω αλλαγή της χρήσης τους.

4.Δικαίωμα να ζητήσουν την αλλαγή της χρήσης για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση έχουν όσοι αξιώνουν δικαιώματα κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων, δυνάμει τίτλων νόμιμα μεταγεγραμμένων.

5.Η αλλαγή της χρήσης επιτρέπεται, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον γενικό διευθυντή Δασών στον οποίο υπάγεται η αρμόδια Δασική Υπηρεσία, μετά από εισήγηση του οικείου δασάρχη ή του διευθυντή Δασών, εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στον νομό.

6.Ειδικά, για εκτάσεις μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια, διαπιστώνεται, με βάση σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα της έκτασης και συντάσσεται από ιδιώτη γεωτεχνικό επιστήμονα.

7.Στις ανωτέρω εκτάσεις, πέραν της επιτρεπτής επέμβασης, εφαρμόζονται και οι υπόλοιπες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας περί επιτρεπτών επεμβάσεων.

8.Αγροί που απέκτησαν μορφή δασικής έκτασης δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και επιτρέπεται η απομάκρυνση της φυόμενης δασικής βλάστησης, μετά από άδεια του οικείου δασάρχη ή του διευθυντή Δασών εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στο νομό, κατόπιν αιτήσεως του προσώπου που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας στην έκταση. Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να αποδείξει το έννομο συμφέρον του να αιτηθεί την απομάκρυνση της δασικής βλάστησης, συνυποβάλλει με τπν αίτησή του:

α) είτε συμβολαιογραφικούς τίτλους,

β) είτε δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9),

γ) είτε ένορκες βεβαιώσεις,

δ) είτε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να πιθανολογείται ο νομικός δεσμός του με το ακίνητο.

9.Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας για την προστασία των ανωτέρω εκτάσεων, ανακαλούνται.

10.Στην ίδια διαδικασία υπάγονται και τα ακίνητα δασικού χαρακτήρα που διατέθηκαν ως κληροτεμάχια, τα οποία εμφανίζονται στις πλησιέστερες στο χρόνο της παραχώρησης αεροφωτογραφίες με αγροτική μορφή και δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας