Δασικοί Χάρτες: τι θα γίνει με την παράταση για αντιρρήσεις σε όλη τη χώρα
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 8 Μαρτίου 2022 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά με αυστηρό χρονοδιάγραμμα στην κύρωση των αναμορφωμένων Δασικών Χαρτών στο 90% της γεωγραφικής επικράτειας έως το καλοκαίρι και όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης στο ecopress αποκλείεται γενική παράταση υποβολής αντιρρήσεων για όλες τις περιοχές της χώρας, όπως δόθηκε με νομοθετική ρύθμιση για την Κρήτη.
Το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει στις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να ενσωματώσουν στους Δασικούς Χάρτες τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων στους Δασικούς Χάρτες, που «πρασίνισαν» από λάθη της διοίκησης χιλιάδες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα. Στο μεταξύ εξετάζονται από τις ειδικές επιτροπές χιλιάδες αντιρρήσεις ιδιοκτητών στους κυρωμένους δασικούς χάρτες, οι οποίες είχαν υποβληθεί από τα προηγούμενα χρόνια και σταδιακά διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις, ώστε να γίνονται οι σχετικές αναμορφώσεις. Παράλληλα κατατίθενται άμεσα για ψήφιση στη Βουλή νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους δασωμένους αγρούς και τις εκχερσωμένες γεωργικές εκτάσεις, οι οποίες επίσης θα ενσωματωθούν στους Δασικούς Χάρτες.
Το ΥΠΕΝ φαίνεται να εκτιμά ότι το δύσκολο αυτό έργο, υπό τη καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Δασών, με τη συμμετοχή ιδιωτών συμβούλων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών, μπορεί να διεκπεραιωθεί έγκαιρα και σωστά και να ολοκληρωθεί η κύρωση των Δασικών Χαρτών μέχρι το καλοκαίρι από τις Διευθύνσεις Δασών, οι οποίες στο μεταξύ έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν σε ασφυκτικές προθεσμίες, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης και μεγάλου όγκου εργασίας.
Mε ευθύνη της διοίκησης
-«Η αναμόρφωση των δασικών χαρτών και η διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων γίνεται και θα ολοκληρωθεί κατά κύριο λόγο με ευθύνη της διοίκησης, χωρίς να επιβαρυνθούν και να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες», εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης στο ecopress σημειώνοντας ότι με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί με ευθύνη της διοίκησης, η ενσωμάτωση στους Δασικούς Χάρτες των νέων ρυθμίσεων για τους δασωμένους αγρούς και τις εκχερσωμένες γεωργικές εκτάσεις.
Η παράταση
Σχετικά με το θέμα, για το οποίο έχουν κατατεθεί πολλά αιτήματα από πολλές περιοχές της χώρας, να δοθεί οριζόντια νέα δίμηνη παράταση στις προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων κατά των Δασικών Χαρτών, δεδομένου ότι οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις (δασωμένοι αγροί, εκχερσωμένες γεωργικές εκτάσεις, τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων) δεν έχουν γίνει ακόμα και οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν προλάβει να διορθώσουν τους χάρτες και να ενσωματώσουν τα πρόδηλα σφάλματα το ΥΠΕΝ καταλήγει σε τελική απόφαση:
-«Γενική παράταση στις προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων κατά των Δασικών Χαρτών σε όλη τη χώρα αποκλείεται» δηλώνει στο ecopress ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης.
-«Υπάρχει υποχρέωση προς τους θεσμούς μέχρι το καλοκαίρι να γίνει η κύρωση των Δασικών Χαρτών για το 90% της γεωγραφικής επικράτειας και είμαστε αποφασισμένοι αυτή την υποχρέωση να την τηρήσουμε», σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας Δασών, εξηγώντας ότι το υπουργείο δεν είναι εκ προοιμίου αντίθετο σε παράταση, όπως επίσης σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο θα αποφόρτιζε και θα διευκόλυνε την όλη διαδικασία αλλά ταυτοχρόνως είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη του, ότι αν ανοίξει νέους κύκλους παρατάσεων αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο της τελικής κύρωσης των Δασικών Χαρτών.
Η περίπτωση της Κρήτης
Για το γεγονός ότι από το ΥΠΕΝ, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, (άρθρο 58 του ν. 4903/2022) δόθηκε παράταση 45 ημερών για τους κατοίκους εσωτερικού και επιπλέον 20 ημερών για τους κατοίκους εξωτερικού στις προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες των Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών σημειώνει ότι:
«Η Κρήτη αντιμετωπίστηκε ως ειδική περίπτωση διότι υπήρχαν ειδικά προβλήματα και είχαν γίνει καταλήψεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για μεγάλα διαστήματα».
Ο Γενικός Γραμματέας Δασών σημειώνει πως εάν σε κάποιες άλλες περιοχές υπάρχουν ειδικά προβλήματα και για αυτές θα εξεταστεί το θέμα της παράτασης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι αποκλείεται γενική παράταση για όλη τη χώρα.
Οι νέες ρυθμίσεις
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες από το ΥΠΕΝ οι νέες ρυθμίσεις για τους δασωμένους αγρούς και τις εκχερσωμένες γεωργικές εκτάσεις προβλέπουν:
Δασωμένοι Αγροί
Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η αγροτική χρήση της κάθε ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποδεικνύεται από τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, με εκείνες του 1960. Επίσης για να ενισχυθεί η διαπίστωση της αγροτικής χρήσης θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να καταθέτουν ως αποδεικτικά στοιχεία και άλλα έγγραφα, όπως συμβόλαια, μισθωτήρια κλπ.
Για αυτές τις εκτάσεις που θα αποδεικνύεται η αγροτική χρήση στο παρελθόν, αλλά σήμερα καλύπτονται από δασική βλάστηση θα μπορούν πλέον να αποχαρακτηρίζονται. Ωστόσο, η επιτρεπόμενη χρήση τους θα συναρτάται από το είδος της βλάστησης που έχει σήμερα.
α) Εάν στους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες η έκταση εμφανίζεται ως δάσος, θα επιτρέπεται στο μέλλον μόνο η γεωργική της χρήση.
α) Εάν στους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες η έκταση εμφανίζεται ως δασική τότε αυτή θα εξαιρείται της δασικής νομοθεσίας και ο ιδιοκτήτης της θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ακόμη και για δόμηση, σύμφωνα με τους ισχύοντες πολεοδομικούς κανόνες της περιοχής.
Εκχερσωμένες εκτάσεις
Δηλαδή εκτάσεις που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν τίτλους ή διοικητικές πράξεις παραχώρησης.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις εκχερσωμένες εκτάσεις προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δύο προϋποθέσεις:
α) την καταβολή χρηματικού αντιτίμου, το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί και
β) την ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας πριν από το 2000 (για παράδειγμα, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.ά.).
Δασικά Αυθαίρετα
Με την κοινή απόφαση (Αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/68161/3775, ΦΕΚ 3253/22-07-21) που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ορίστηκαν οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία θα δέχεται τα αιτήματα των ιδιοκτητών δασικών αυθαιρέτων. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω αυτής της εφαρμογής που θα λειτουργήσει στο Κτηματολογιο, θα προχωρήσει στην καταγραφή των αυθαιρέτων, προκειμένου στη συνέχεια να εξετάσει ποια από αυτά θα τακτοποιηθούν και ποια θα είναι προς κατεδάφιση.
Σχετικά Άρθρα
- Δασικοί Χάρτες: άνοιξε κύκλος τοπικών παρατάσεων για υποβολή αντιρρήσεων
- Δασικοί χάρτες: παράταση 45 ημερών για τις αντιρρήσεις στην Κρήτη
- Δασικοί χάρτες: νέα νομοθετική ρύθμιση για τις εκκρεμείς αντιρρήσεις
- ΓΓ Δασών: πως θα επιλύονται οι αδικίες στους Δασικούς Χάρτες- αντιρρήσεις τέλος
- Δασικοί χάρτες: εγκύκλιος ΥΠΕΝ για να «ξεπρασινίσουν» από πρόδηλα σφάλματα
- Δασικοί χάρτες: ανακοινώθηκε μικρή παράταση για τις αντιρρήσεις