ecopress
Τα προβλήματα στη διαδικασία της αναθεώρησης των δασικών χαρτών και εν συνεχεία την αδυναμία προετοιμασίας των φακέλων για την εξέταση των χιλιάδων αντιρρήσεων, με... Δασικοί Χάρτες: σε νέες περιπέτειες, λόγω τραγικής υποστελέχωσης των Δασαρχείων

Τα προβλήματα στη διαδικασία της αναθεώρησης των δασικών χαρτών και εν συνεχεία την αδυναμία προετοιμασίας των φακέλων για την εξέταση των χιλιάδων αντιρρήσεων, με συνέπειες για τους ιδιοκτήτες αλλά και για την έγκαιρη και αξιόπιστη κύρωση των δασικών χαρτών παρουσίασε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων  (ΟΣΕΑΔΕ) στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε συνάντηση-τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΟΣΕΑΔΕ, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, παρουσία του Γενικού Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Β. Γκουντούφα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας οι εκπρόσωποι της ΟΣΕΑΔΕ  ανέδειξαν  ως βασικό θέμα την τραγική υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών, με επίκεντρο τα τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων και υπογράμμισαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στους Δασικούς Χάρτες.

-«Υπογραμμίσαμε ότι το αδιέξοδο και η κατάσταση που διαμορφώνεται στη δασική υπηρεσία, με αιχμή σήμερα την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, αποτέλεσμα της  πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, με αρνητικά αποτελέσματα σε βάρος του ίδιου του περιβάλλοντος, της κρατικής δασικής περιουσίας, των λαϊκών στρωμάτων και σίγουρα σε βάρος των συναδέλφων» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΣΕΑΔΕ την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Γαβριήλ Ιωαννίδης και η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Μαργαρίτα Γεωργιάδου σημειώνοντας επίσης ότι :

«Διατυπώσαμε την επιτακτική και άμεση ανάγκη, πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, για όλες τις υπηρεσίες αρμοδιότητας του χαρτοφυλακίου του και για όλους τους κλάδους και κατηγορίες στις δασικές υπηρεσίες και τις δ/νσεις υδάτων»

Στην ανακοίνωση της ΟΣΕΑΔΕ παρουσιάζεται αναλυτικά το περιεχόμενο της συνάντησης με τον υφυπουργό ΠΕΝ Γιώργο Αμυρά και από την πλευρά της Ομοσπονδίας σημειώνεται ότι:

«Συγκεκριμένα περιγράψαμε αναλυτικά:

  • Την χρόνια τραγική υποστελέχωση στη δασική υπηρεσία, που είναι ιδιαίτερα οξυμένη στα τμήματα των δασικών χαρτογραφήσεων, με την επιπλέον επιβάρυνση των πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών, που έφερε η κυβέρνηση, στην διαδικασία ανάρτησης και ενστάσεων επί των δασικών χαρτών με τον ν. 4685/2020.  Τονίσαμε ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη και οι συνάδελφοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο έργο των δασικών χαρτογραφήσεων, με τις ασφυκτικές προθεσμίες που υπάρχουν οι οποίες αποτελούν δέσμευση των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην τρόικα (3ομνημόνιο),  αλλά και απαίτηση του ΣΕΒ και των Τραπεζών, ώστε να διαμορφωθεί «καθαρό τοπίο» στη δασική γη, που θα «απελευθερώσει» επενδύσεις επιχειρηματικών ομιλών μετατρέποντας τα δάση σε κερδοφόρα διέξοδο των συσσωρευμένων κεφαλαίων.
  • Την απαράδεκτη σύνθεση των (ΕΠΕΑ) Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, με πλειοψηφία ιδιωτών (δικηγόρου ως πρόεδρο και μηχανικού ως μέλος). Τονίσαμε ότι η αλλαγή στη σύνθεση των επιτροπών, είναι αποκαλυπτική μιας πολιτικής που θυσιάζει την προάσπιση της κρατικής δασικής περιουσίας, στο βωμό των επενδύσεων και απαξιώνει όλο το προηγούμενο έργο των συναδέλφων, που παράλληλα με τα αντικείμενα της προστασίας και διαχείρισης των δασών είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν νυχθημερόν και «αμισθί» προκειμένου να εξετάζουν και εκατοντάδες αντιρρήσεις.
  • Την συμμετοχή μας στην Απεργία-Αποχή των 7 Ομοσπονδιών, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα και την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, η οποία συνεχίζεται από τις 23 Νοεμβρίου 2020 έως σήμερα και αφορά και μηχανικούς και γεωτεχνικούς των υπηρεσιών μας.
  • Τις συνεχιζόμενες διοικητικές αυθαιρεσίες και αυταρχικές συμπεριφορές μερίδας συντονιστών, σε βάρος της λειτουργίας των υπηρεσιών και των συναδέλφων εργαζομένων σε αυτές, όπως για τον συντονιστή Ηπείρου-Δυτ.Μακεδονίας, με τις αυθαίρετες μεταθέσεις – καθαιρέσεις και τα προβλήματα στην Δ/νση Υδάτων Ηπείρου, για τον συντονιστή Θεσσαλίας-Στερεάς με τις 300 μεταθέσεις, τον συντονιστή Μακεδονίας-Θράκης με το αυταρχικό και διοικητικά απαράδεκτο κλίμα τρομοκρατίας και μεταθέσεων- καθαιρέσεων με πρόσχημα το συνεχιζόμενο «Rotation» και τέλος την συντονίστρια Κρήτης με τις αυθαίρετες καθαιρέσεις συναδέλφων, σε δασικές υπηρεσίες.

Ζητήσαμε:

  • Άμεση πρόσληψη, μόνιμου επιστημονικού προσωπικού 800 ατόμων κυρίως δασολόγων, για την στελέχωση  των  τμημάτων δασικών χαρτογραφήσεων, αλλά και την εγκαταλειμμένη από όλες τις κυβερνήσεις, δασική υπηρεσία επισημαίνοντας την ανάγκη αύξησης των μόνιμων θέσεων, όλων των κατηγοριών εργαζομένων σε 10.000, από 3.400 που είναι σήμερα, για μια στοιχειώδη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων όλης της Ελλάδας.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία.
  • Πρόσληψη δασολόγων με συμβάσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (μισθολογικά-ασφαλιστικά), με μακροπρόθεσμη προοπτική και δυνατότητα ανανέωσης, ως άμεση προσωρινή επίλυση των προβλημάτων στα τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων
  • Αλλαγή στη σύνθεση των ΕΠΕΑ με την πλειοψηφία να αποτελείται τουλάχιστον από (2) δύο δασολόγους Δ.Υ. από έναν που προβλέπεται σήμερα.
  • Στήριξη των τεχνικών υπηρεσιών με νέες προσλήψεις μηχανικών, στήριξη των δ/νσεων υδάτων και άλλων υπηρεσιών αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ειδικά στα νησιά, όπου η στελέχωση των υπηρεσιών είναι ανύπαρκτη.

Παρόλο που ο υφυπουργός δήλωσε ότι αναγνωρίζει το σπουδαίο έργο και το ρόλο των δασικών υπηρεσιών και συμφώνησε με την κρισιμότητα και τη σημασία όλων των προβλημάτων που θέσαμε, ειδικά στο θέμα της υποστελέχωσης, δεν υπήρξε καμία ρητή δέσμευση ή χρονικός προγραμματισμός συγκεκριμένων προσλήψεων”.

Η  κατάσταση στη δασική υπηρεσία, έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή!

Στην ανακοίνωση της ΟΣΕΑΔΕ αναφέρεται ακολούθως ότι: «η κατάσταση στη δασική υπηρεσία, έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή! Θέλουμε και απαιτούμε λύσεις προς όφελος των δασών και των εργαζομένων σε αυτά. Σχεδιάζουμε τη μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση και  μαζί με τους Α/βαθμιους συλλόγους μας, θα διεκδικήσουμε αγωνιστικά τα αιτήματα μας.

Τώρα είναι ο δρόμος των δυναμικών κινητοποιήσεων  γιατί συνολικά η κυβερνητική πολιτική δεν φαίνεται διατεθειμένη σήμερα -το αντίθετο μάλιστα- να δώσει ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις στα οξυμένα προβλήματά μας.

Με τουφεκιές στον αέρα, όπως η εξαγγελία πρόσληψης 700 δασολόγων-δασοπόνων-διοικητικών για 8 μήνες, με πλήρως ελαστικές σχέσεις εργασίας και 500 €, μέσω του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, με εργαζόμενους «δεύτερης κατηγορίας», με μισό μισθό για την ίδια δουλειά ή μοιράζοντας 20χιλιαρα για συμβάσεις έργου, το πρόβλημα παρατείνεται και άρα επιδεινώνεται. Την στιγμή που είναι εφικτές προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών για ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, για τη στελέχωση κρατικών υπηρεσιών, όπως των υγειονομικών, όπως της δασικής υπηρεσίας,  που με αυταπάρνηση υπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος, απέναντι στις καταπατήσεις και τα μεγάλα συμφέροντα, των Δ/νσεων Περιβάλλοντος και Χωρικού σχεδιασμού, του Τεχνικού έλεγχου και των Δ/νσεων Υδάτων».

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι η ΟΣΕΑΔΕ ζητά:  ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας