ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Πλέγμα δράσεων μαζί με νέο νομοθετικό πλαίσιο προαναγγέλλει το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΤΕΕ και την ΚΕΔΕ για την ολιστική... Λύση για 120 χιλιάδες κτίρια με μεταφορά συντελεστή & νέο ιδιοκτησιακό

Της Ντίνας Καράτζιου/

Πλέγμα δράσεων μαζί με νέο νομοθετικό πλαίσιο προαναγγέλλει το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΤΕΕ και την ΚΕΔΕ για την ολιστική αντιμετώπιση των ετοιμόρροπων – επικινδύνων κτιρίων αλλά και των διατηρητέων.

Περιλαμβάνει, βάσει σχετικής πρότασης του ΤΕΕ παράλληλες προβλέψεις για τα διατηρητέα κτίρια, πολλά εκ των οποίων είναι και εγκαταλελειμμένα, με δυνατότητα πώλησης μέσω της ψηφιακής  Τράπεζας Γης  του περισσευούμενου συντελεστή των διατηρητέων  σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Αλλά και νομοθετικό πλαίσιο που «θα λύνει» τα χέρια των Δήμων ώστε γρήγορα και ευέλικτα να μπορούν να διαχειριστούν τα εν λόγω ακίνητα φροντίζοντας για την ανακατασκευή τους, όταν δεν μπορούν να την επωμιστούν οι ιδιοκτήτες τους.

Οι δράσεις και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για περισσότερα από 120 χιλιάδες κτίρια (100 εγκαταλελειμμένα & 20 χιλιάδες διατηρητέα), ανακοινώθηκαν μετά  την κοινή αυτοψία που πραγματοποίησαν σε ετοιμόρροπο και επικίνδυνο ακίνητο στην Αθήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός κ. Δ. Οικονόμου, ογ.γ, κ. Ευθύμης Μπακογιάννης  ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασινός.

Το πλέγμα δράσεων ξεκινάει με τη συντονισμένη επιχείρηση καταγραφής των επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την επικράτεια με τη συμμετοχή και  εθελοντών μηχανικών  που θα κληθούν από το ΤΕΕ. Και αποτελεί,  το πρώτο βήμα στο μεγάλο  και χρόνια πρόβλημα της καταγραφής αλλά και της αντιμετώπισης του κεφαλαιώδους ζητήματος των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτιρίων. Με μία κρίσιμη μάζα να περιλαμβάνει κτιριακό απόθεμα υψηλής πολιτισμικής αξίας, καθώς 20 χιλιάδες εξ αυτών είναι χαρακτηρισμένα διατηρητέα και μνημεία. Ενώ, στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι εγκαταλελειμμένα ή χρήζουν σημαντικής συντήρησης.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι δράσεις

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν μετά το πέρα της αυτοψίας, το προσεχές διάστηκα και σε κάθε περίπτωση όσο πιο ταχύτερα γίνεται, δρομολογούνται τα εξής:

  • Συντονισμένη καταγραφή όλων επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την επικράτεια.
  • Νομοθετικό πλαίσιο που «θα λύνει» τα χέρια των Δήμων ώστε γρήγορα και ευέλικτα να μπορούν να διαχειρισθούν τα εν λόγω ακίνητα, το οποίο θα προβλέπει να περνάει το εκάστοτε ακίνητο στη χρήση του δήμου για 50 χρόνια, εφόσον ανακατασκευάζεται με δημόσια έξοδα και οι ιδιοκτήτες δεν αναλαμβάνουν την ανακαίνισή του.
  • Σύμφωνα με πρόταση του ΤΕΕ, προτάσσεται η θεσμοθέτηση της  δυνατότητας πώλησης μέσω της ψηφιακής  Τράπεζας Γης  του περισσευούμενου συντελεστή των διατηρητέων  στους ιδιοκτήτες κατηγορίας 5, των νόμων των αυθαιρέτων, οι οποίοι χρειάζονται αυτόν τον συντελεστή για να εξαιρεθούν οριστικά από κατεδάφιση (τώρα εξαιρούνται για 30 χρόνια).
  • Ολοκληρωμένες δράσεις για την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων, με κύρια πηγή χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης.

 Οι δηλώσεις μετά την αυτοψία

Ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τα ακόλουθα: «Το ζήτημα των ετοιμόρροπων κτιρίων είναι ένα θέμα απόλυτης προτεραιότητας για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι θέμα που έχει  αρκετές πτυχές:  1)Αρχικά, η πλήρης καταγραφή τους. Το Υπουργείο μας είναι σε επαφή με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και με το ΤΕΕ, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μια συντονισμένη επιχείρηση καταγραφής τους σε όλη τη χώρα.

2)Ένα άλλο ζήτημα είναι τα νομικά προβλήματα, τα οποία υπάρχουν, προκειμένου να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να κάνει τη δουλειά της. Στην παρέμβαση που θα κάνουμε σύντομα με το χωροταξικό νομοσχέδιο θα φέρουμε στη Βουλή διατάξεις, οι οποίες θα επιτρέπουν στους δήμους να κινούνται γρήγορα και ευέλικτα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Ως προς αυτό το θέμα, ιδιαίτερο ρόλο έχει ο Δήμος Αθηναίων, όχι μόνο γιατί είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, αλλά γιατί έχει εκατοντάδες ετοιμόρροπα κτίρια και προφανώς εδώ είναι και θέμα προστασίας της υγείας και της ζωής των πολιτών. Είμαστε σε επαφή με τον δήμαρχο, τον Κώστα Μπακογιάννη και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια.3) Μια τρίτη πτυχή που θέλω να τονίσω είναι η πτυχή της χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος. Μελετούμε πώς θα αξιοποιήσουμε πόρους από διάφορες πηγές, έτσι ώστε να στηρίξουμε και χρηματοδοτικά την προσπάθεια της αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά:

«Είναι μια ανοιχτή πληγή πολλών δεκαετιών. Είναι αδιανόητο να το θυμόμαστε μόνο μετά από ένα σεισμό, ή γενικά μια φυσική καταστροφή. Ο Δήμος Αθηναίων ήδη προχωράει με ένα πρόγραμμα κατεδαφίσεων των επικίνδυνων κτιρίων.  Όμως αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη είναι να σπάσουμε επιτέλους τα δεσμά της γραφειοκρατίας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον υπουργό,  τον κ. Χατζηδάκη, διότι επιτέλους φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση. Έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας, ώστε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις. Να συμφωνήσουμε ότι δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο και πλέον πρέπει να ενεργούμε προληπτικά και όχι πυροσβεστικά».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά:

«Τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια είναι  ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η Πολιτεία και όχι μόνο στις στιγμές που παρουσιάζονται μετά από κάποιες φυσικές καταστροφές. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή και από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τα συναρμόδια υπουργεία και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και από τον Δήμο Αθηναίων –που βρισκόμαστε σήμερα- να συνεργαστούμε ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει ζητήσει από εθελοντές μηχανικούς να συνδράμουν. Έχουμε έτοιμη μια πλατφόρμα και μια φόρμα όπου θα καταγράφονται συγκεκριμένα προβλήματα ώστε να αξιολογείται αν ένα κτίριο είναι επικίνδυνο και ετοιμόρροπο και να προχωρά η διαδικασία. Χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να είναι πιο ευέλικτη η διαδικασία και έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ να την προχωρήσει.

Πάντως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκτός από τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια, ακόμη 10.000 διατηρητέα και μνημεία στην Αθήνα τα οποία θα πρέπει να συντηρηθούν και άλλα τόσα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης να προχωρήσει η διαδικασία έτσι ώστε να πουλάνε τον συντελεστή που περισσεύει και να μπορεί να τον αγοράσει κάποιος που έχει ανάγκη και να υπάρχει χρηματοδότηση με ιδιωτικούς πόρους. Θα πρέπει

να προχωρήσει και μια πρωτοβουλία ώστε ο Δήμος που κατά την άποψή μου έχει υποχρέωση να συντηρεί κάποια κτίρια, να τα παίρνει προς αποκατάσταση εφόσον είναι αγνώστου ιδιοκτήτη ή αν δεν μπορούμε να βρούμε τον ιδιοκτήτη, να τα διαχειρίζεται, να τα εκμεταλλεύεται  και μετά από κάποια χρόνια να γυρνάνε πίσω στους ιδιοκτήτες τους και να είναι ασφαλή».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας