Δικαστική ανατροπή για τα πρόστιμα αυθαιρέτων σε προστατευόμενες περιοχές
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧρήμα 8 Μαΐου 2019 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Η διαχρονική καθυστέρηση από την πλευρά της πολιτείας να οριοθετήσει τις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές θέτει σε αμφιβολία και οδηγεί σε ακύρωση των προστίμων αυθαιρέτων, που έχουν «φυτρώσει» σε αυτές.
Νέα δεδομένα δημιουργεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, το οποίο με προσωρινή διαταγή του «μπλοκάρει» την επιβολή προστίμου σε πολίτη , για αυθαίρετο κτίσμα, το οποίο σύμφωνα με την Πολεοδομία, που επέβαλε το πρόστιμο, βρίσκεται πάνω στο ρέμα Παππά στην ευρύτερη περιοχή στο Μάτι Αττικής.
Στο σκεπτικό της απόφασης ως κυριότερος λόγος ακύρωσης του προστίμου αυθαιρέτου αναφέρεται ότι στην απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης που επέβαλε το πρόστιμο σημειώνεται ότι «Δεν έχει οριοθετηθεί το ρέμα ως ορίζει ο νόμος».
Απόφαση οδηγός
Ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, που εκπροσώπησε τους πυρόπληκτους και πέτυχε την αναστολή εκτέλεσης του προστίμου αυθαιρέτου δήλωσε στο ecopress ότι «η δικαστική νίκη του πυρόπληκτου ανοίγει το δρόμο σε εκατοντάδες άλλους να διεκδικήσουν την αναστολή μεγάλων χρηματικών προστίμων που τους επιβλήθηκαν τον Νοέμβρη του 2018». Επίσης ο κ Καπερνάρος επισήμανε ότι ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της επικράτειας το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, εκκρεμεί να οριοθετηθεί ο αιγιαλός και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν προσδιοριστεί τα όρια των ρεμάτων «το σκεπτικό της απόφασης ανοίγει γενικότερο θέμα και θέτει σε αμφιβολία την επιβολή προστίμων και άλλων διοικητικών μέτρων σε ιδιοκτησίες, οι οποίες κατά τις υπηρεσίες του κράτους φέρονται να βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν οριοθετηθεί όπως ό νόμος ορίζει».
Έλεγχοι νομιμότητας
Σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, που με προσωρινή διαταγή του « μπλόκαρε» την επιβολή προστίμου σε ιδιοκτήτη για αυθαίρετο κτίσμα (πάνω σε ρέμα σύμφωνα με την Πολεοδομία) στην ευρύτερη περιοχή στο Μάτι σημειώνεται ότι μετά τη φωτιά οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας πραγματοποίησαν ελέγχους για τη νομιμότητα των κτισμάτων. Σε συγκεκριμένο τμήμα της περιοχής υπήρχε ρέμα (Παππά), σύμφωνα με τους πολεοδόμους, που επιβάλλουν πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ στους ιδιοκτήτες των σπιτιών ανάλογα με την απόσταση από την κοίτη του ρέματος. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι επισήμως δεν υπάρχει ρέμα, αφού ουδέποτε οριοθετήθηκε.
ΥΠΕΝ
Σημειώνεται ότι για το θέμα έχει ήδη εκδηλωθεί παρέμβαση του ΥΠΕΝ, ώστε να μην επιβληθούν τα πρόστιμα. Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στη διαγραφή των προστίμων που αφορούν αυθαίρετα στο Μάτι µε τροπολογία στη Βουλή. Παράλληλα διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα αφορούν αποκλειστικά σε κατοικίες που βρίσκονται στο ρέμα Παππά και όχι στην πυρόπληκτη περιοχή, και ανακοίνωσε ότι η επιβολή τους θα ανασταλεί µε τροπολογία. «Η επιβολή των προστίμων που έγινε από τις Πολεοδομίες ήταν µια πράξη η οποία, κατά τη γνώμη µου, δεν χρειαζόταν αυτήν τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ.
40.000 εφάπαξ και 12.000 το χρόνο
Οι συγκεκριμένοι πυρόπληκτοι που δικαιώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο, προσέφυγαν εκεί με δικηγόρο τον Βασίλη Καπερνάρο και πέτυχαν την αναστολή εκτέλεσης του προστίμου που επιβλήθηκε στις 28-11-18 και αφορούσε περίπου 40.000 ευρώ για πρόστιμο ανέγερσης και 12.000 το χρόνο για τη διατήρησή του.
Το συγκεκριμένο κτίσμα δε είναι ισόγειο και ο κύριος χώρος του δεν ξεπερνά τα 55 τετραγωνικά μέτρα: Όπως αναφέρεται στην αίτηση «…ωστόσο, η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην περιοχή «Μάτι», η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τα ισόγεια κτίσματα του Νοτίου τμήματος του αγροτεμαχίου από την πλευρά της οδού Πανορμιτών Τήνου, ενώ άφησε σχεδόν άθικτη (πέραν 2 κουφωμάτων) την Βόρεια νεότερη ισόγεια κατοικία από την πλευρά της οδού Αργυράς Ακτής.
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά διενεργήθηκε έλεγχος από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Στον επανέλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η κατοικία χαρακτηρίστηκε ως πράσινη (επιτρεπτή προς χρήση) και η αποθήκη ως κίτρινη (δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί πριν επισκευαστεί. Απαιτείται έκδοση άδειας επισκευής)».
Λόγοι ακύρωσης
Η προσφυγή, που έγινε δεκτή από το δικαστήριο αναφέρει επίσης, πως «η ανεπάρκεια της 1ης προσβαλλόμενης απόφασης θεμελιώνεται στο γεγονός ότι απορρίπτει την υπ΄αριθ. πρωτ. 27178/12.9.2018 προσφυγή/ένστασή μου κατά της από 13/8/2018 έκθεσης αυτοψίας με την γενική και αόριστη αιτιολογία ‘ότι δεν προσκομίσθηκαν νομιμοποιητικά στοιχεία για τις αυθαίρετες κατασκευές που διαπιστώθηκαν με την από 13/8/2018 έκθεση αυτοψίας της Υ.ΔΟΜ του Δήμου Παλλήνης’, χωρίς να αναφέρει περαιτέρω.
Επιπλέον, η ανεπάρκεια της αιτιολογίας των προσβαλλόμενων πράξεων θεμελιώνεται στο γεγονός ότι κατατάσσουν την ιδιοκτησία μου στην κατηγορία των αυθαιρέτων, χωρίς να προκύπτει εξ αυτών συγκεκριμένη παράβαση της πολεοδομικής νομοθεσίας και των γενικών ή ειδικών όρων δόμησης της περιοχής, καθώς, η ίδια η έκθεση αυτοψίας αναφέρει ‘…πιθανότατα το ρέμα διασχίζει τον αύλιο χώρο της ιδιοκτησίας που υπάρχει αυτοσχέδιος αγωγός, ο οποίος μαζί με το μπάζωμα αλλοιώνει την φυσική κατάσταση του ρέματος. Το συγκεκριμένο ρέμα Παππά ή Ζούγκλα δεν έχει οριοθετηθεί ως ορίζει ο νόμος. Η ύπαρξη του και η θέση του απεικονίζεται στην πινακίδα 1:5000 ΓΥΣ 6447’.
Συνεπώς, η ίδια η Υπηρεσία Δόμησης και οι διενεργούντες την αυτοψία υπάλληλοι, ΔΕΝ ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΝ ΌΤΙ ΤΟ ΡΕΜΑ ‘ΠΑΠΠΑ’ Ή ‘ΖΟΥΓΚΛΑ’, διασχίζει το ακίνητο ιδιοκτησίας μου.
Το κυριότερο δε όλων είναι ότι στην ίδια προσβαλλόμενη αναφέρεται ότι «ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΡΕΜΑ ΩΣ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ».
Σχετικά Άρθρα
- Αρχίζουν τα πρόστιμα για κυκλοφορία σε δάση, πάρκα, άλση, Natura
- Κτίριο Ακρόπολης: προστίμο αυθαιρέτου 7 εκατ. ευρώ και σκυτάλη στο ΥΠΕΝ
- Αυθαίρετα: στη Βουλή η νομιμοποίηση κατηγορίας 5, με φθηνότερα πρόστιμα
- Δήμος Αθήνας: γιατί το αυθαίρετο ξενοδοχείο της Ακρόπολης παραμένει όρθιο
- Αυθαίρετα: 11 απαντήσεις για όσα ανεγέρθηκαν μετά από το 2011
- Κτηματολόγιο: Χωρίς πρόστιμο οι δηλώσεις μέχρι τον Ιούλιο