ecopress
Η δρόσος ή η πάχνη που σχηματίζονται σε επιφάνειες όπως η χλόη και τα παρμπρίζ είναι αποτέλεσμα συμπύκνωσης των υδρατμών του αέρα κοντά στην... ΔΡΟΣΟΣ ΚΑΙ ΠΑΧΝΗ

Η δρόσος ή η πάχνη που σχηματίζονται σε επιφάνειες όπως η χλόη και τα παρμπρίζ είναι αποτέλεσμα συμπύκνωσης των υδρατμών του αέρα κοντά στην επιφάνεια της Γης.

Δρόσος: Σταγόνες δρόσου αιχμαλωτίστηκαν σε ιστό αράχνης, όταν η θερμοκρασία έπεσε και η υγρασία του αέρα συμπυκνώθηκε. Οι σταγόνες είναι σφαιρικές Λόγω της επιφανειακής τάσης.

Δρόσος και πάχνη εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ο υγρός αέρας κοντά στο έδαφος ψύχεται μέχρι το σημείο δρόσου – θερμοκρασία στην οποία οι υδρατμοί αρχίζουν να συμπυκνώνονται. Η δρόσος δημιουργείται όταν οι υδρατμοί συμπυκνώνονται οε θερμοκρασίες μεγαλύτερες του σημείου πήξης (0°C) , ενώ η πάχνη εμφανίζεται όταν η συμπύκνωση γίνεται οε θερμοκρασίες χαμηλότερες του μηδενός. Η πάχνη είναι συνήθως άσπρη και φτεροειδής, ενώ ένα πυκνότερο είδος πάχνης, ο δροσόπαγος, σχηματίζεται όταν υπερψυγμένα υδροσταγονίδια από ομίχλη ή νέφη παγώνουν σε μια επιφάνεια.

Η παγωμένη ομορφιά της πάχνης:  Όταν υπερψυγμένα σταγονίδια από ομίχλη ή χαμηλά νέφη παγώνουν σε δέντρα και άλλα φυτά, σχηματίζουν ένα παχύ, λευκό στρώμα πάχνης.

Δροσερή νύχτα: Σταγονίδια δροσιάς στο μίσχο ενός φύλλου μεγαλώνουν κάθε φορά που κατρακυλά νερό κατά μήκος του. Η εξατμισοδιαπνοή από τα φυτά εμπλουτίζει με υδρατμούς την ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στο σχηματισμό δρόσου. Οι συνθήκες για την ανάπτυξη της δρόσου είναι παρόμοιες με αυτές της ομίχλης, γι’ αυτό και τα δύο φαινόμενα συχνά συμβαίνουν ταυτόχρονα.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

Οι συνθήκες σχηματισμού δρόσου και πάχνης είναι παρόμοιες, Και τα δύο φαινόμενα χρειάζονται καθαρό ουρανό με ασθενείς ή καθόλου ανέμους, και αέρα ο οποίος περιέχει αρκετή υγρασία για να επιτρέψει τη συμπύκνωση. Στην περίπτωση της δρόσου, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος παραμένει πάνω από το μηδέν, σχηματίζονται σταγονίδια νερού σε εκτεθειμένες επιφάνειες. Όταν η θερμοκρασία του αέρα πέσει κάτω από το μηδέν, οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα είναι πιθανό να σχηματίσουν απευθείας παγοκρυστάλλους χωρίς να προηγηθεί συμπύκνωση σε υγρή φάση. Αυτοί οι κρύσταλλοι, σε μεγέθυνση, αποκτούν εξαίσια σχήματα σαν κοσμήματα, καθώς σχηματίζονται πάνω στους βλαστούς και τα φύλλα. Αν και η δρόσος συνδέεται με ψυχρά κλίματα, εμφανίζεται επίσης  σε θερμές και υγρές περιοχές.

Ο σχηματισμός δρόσου αποτελεί ζωτική πηγή νερού για πολλά φυτά και ζώα της ερήμου. Το φαινόμενο είναι πιο συχνό σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Δροσοσταλίδες: Όταν η θερμοκρασία ίου αέρα ψύχεται σε σημείο δρόσου πάνω από tous 0°C, οι υδρατμοί συμπυκνώνονται σε σταγονίδια, που συνενώνονται σε εκτεθειμένες επιφάνειες σχηματίζοντας μεγαλύτερα σταγονίδια, τη δρόσο.

Πάχνη: Όταν η θερμοκρασία του αέρα ψύχεται σε σημείο δρόσου κάτω από τους 0°C. οι υδρατμοί μετασχηματίζονται σε παγοκρυστάλλους, που αποτίθενται σε εκτεθειμένες επιφάνειες.

Εφήμεροι κρύσταλλοι: Φτεροειδείς, ημιδιαφανείς παγοκρύσταλλοι, γνωστοί ως πάχνη, σχηματίζονται πάνω στα φύλλα, όταν ο αέρας ψύχεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε θερμοκρασίες κάτω του σημείου πήξης. Η πάχνη αυτή λιώνει, μόλις οι ακτίνες του Ήλιου θερμάνουν την ατμόσφαιρα. Η πάχνη είναι επικίνδυνη για τους οδηγούς, γιατί καθιστά τους δρόμους ολισθηρούς, ενώ είναι βλαβερή και για τα φυτά.

Πηγή των δημοσιεύσεων της  στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα – Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.

-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.

Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Οι Εκδόσεις «Κασταλία»

Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:

Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς

Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο

Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…

Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First

Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»

Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας