ΕΑΓΜΕ: 501 σοβαρές κατολισθήσεις, οι περισσότερες σε Θεσσαλία και Δ. Ελλάδα
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροιΧωροταξία 8 Σεπτεμβρίου 2022 Αργύρης
Συνολικά 501 σοβαρές κατολισθήσεις σημειώθηκαν στη χώρα, σύμφωνα με τα απολογιστικά Δελτία Κατολισθήσεων για τα έτη 2020 και 2021, που εξέδωσε Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), από τα οποία προκύπτει ότι επλήγησαν περισσότερο Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα.
Η ΕΑΓΜΕ στο πλαίσιο ενημέρωσης των Αρμόδιων Αρχών εξέδωσε τα απολογιστικά Δελτία Κατολισθήσεων για τα έτη 2020 και 2021 με τα σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας. Τα Δελτία Κατολισθήσεων συντάχθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Τεχνικής Γεωλογίας της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και κοινοποιήθηκαν στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Υποδομών και Μεταφορών.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα δύο Δελτία Κατολισθήσεων καταγράφεται η εκδήλωση συνολικά 501 σοβαρών κατολισθητικών φαινομένων στον ελλαδικό χώρο κατά τη διετία, ενώ αποτυπώνεται και η γεωγραφική κατανομή τους. Επίσης παρέχονται στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τη μορφή των κατολισθήσεων, η μηνιαία κατανομή τους και το έναυσμα εκδήλωσης, ενώ απεικονίζονται και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιπτώσεων.
Το 2020 καταγράφηκαν 312 σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα. Η Περιφέρεια της Ελλάδας που επλήγη περισσότερο είναι αυτή της Θεσσαλίας με ποσοστό καταγεγραμμένων κατολισθήσεων 62.82%, ενώ ακολουθούν οι Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας με 11.54%, της Στερεάς Ελλάδας με 7.69% και η Περιφέρεια της Ηπείρου 5.77%,ενώ με μικρότερο αριθμό γεγονότων ακολουθούν οι υπόλοιπες Περιφέρειες.
Το 2021 καταγράφηκαν 189 σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα. Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας επλήγη περισσότερο από κατολισθήσεις (ποσοστό 35,45%) και ακολουθούν οι Περιφέρειες της Ηπείρου (15,34%), της Θεσσαλίας (13,76%), Ιονίων Νήσων (10,58%) και Νοτίου Αιγαίου (8,99%), ενώ συγκριτικά λιγότερα φαινόμενα σημειώθηκαν στις Περιφέρειες Κρήτης (5,82%), Στερεάς Ελλάδας (4,23%) και Πελοποννήσου (2,65%) και πολύ μικρότερος αριθμός στις υπόλοιπες Περιφέρειες της Χώρας.
Τα απολογιστικά Δελτία Κατολισθήσεωνσυντάχθηκαν στο πλαίσιο των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν, είτε σε εφαρμογή τουΜνημονίου Συνεργασίας της ΕΑΓΜΕ με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.),είτε στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) και άλλων ερευνητικών έργων της ΕΑΓΜΕ.
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) συντάσσει από το 2010 ετήσια συνοπτική έκθεση των κατολισθητικών φαινομένων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από το 1952 έως σήμερα, έχουν ερευνηθεί από τη Γεωλογική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΙΓΕΥ –ΕΘΙΓΜΕ – ΙΓΜΕ – ΕΑΓΜΕ) περισσότερα από 8.000 φαινόμενα κατολισθήσεων στον Ελλαδικό χώρο.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΑΓΜΕ: προτείνει χώρους για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού
- Εταιρείες ενέργειας στο data room του διαγωνισμού γεωθερμίας
- ΕΑΓΜΕ: πύλη ανοιχτών γεωεπιστημονικών δεδομένων
- ΕΑΓΜΕ: η ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των υδάτων σε όλη τη χώρα
- ΕΑΓΜΕ: ακατάλληλο το 40% των υπογείων υδάτων της χώρας
- ΕΑΓΜΕ: χρηματοδότηση για έρευνες στις κρίσιμες πρώτες ύλες