ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της υλοποίησης του «Νέου Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας – Οδικός Χάρτης για την Κυκλική Οικονομία» περιλαμβάνεται στις... ΕΕΔΣΑ: παρατηρητήριο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Κυκλικής Οικονομίας

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της υλοποίησης του «Νέου Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας – Οδικός Χάρτης για την Κυκλική Οικονομία» περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και σε αυτή την κατεύθυνση καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στη σύσταση Παρατηρητηρίου,  σε συνεργασία με τους συμμετόχους και στοχοθέτησης για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Η ΕΕΣΔΑ διατυπώνει τις απόψεις της για το «Νέο Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για την Κυκλική Οικονομία – Οδικός Χάρτης» σε επιστολή που απέστειλε  προς τον Κώστα Σκρέκα υπουργό ΥΠΕΝ, με κοινοποίηση στους Κ. Αραβώση, Γεν. Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ και Ε. Γραφάκο, Γεν. Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ,  την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος  της ΕΕΣΔΑ Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας και το μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΕΔΣΑ Ανδρέας Ανδρεόπουλος και αναλυτικά σημειώνονται τα ακόλουθα:

-«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, το Νέο Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας – Οδικός Χάρτης για την Κυκλική Οικονομία , που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του ΥΠΕΝ, αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Η εκπόνηση ενός Νέου Σχεδίου Δράσης – Οδικού Χάρτη είναι απαραίτητη καθώς:

  1. A. η Εθνική Στρατηγική για την ΚΟ, είχε οδικό χάρτη με δράσεις για την περίοδο 2018-2020 και
  2. B. η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή Νέο Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία (Μάρτιος 2020) , που αναθεωρεί αυτό του 2015, και περιλαμβάνει δράσεις με τις οποίες πρέπει η χώρα μας να συμβαδίσει, για την περίοδο 2021-2025.

Η ΕΕΔΣΑ είχε αναγνωρίσει εξ αρχής τη θετική πρωτοβουλία της χώρας μας το 2018 να θεσπίσει την Εθνική Στρατηγική Κυκλικής Οικονομίας, και αναγνωρίζει επίσης θετικά την πρωτοβουλία της χώρας μας για ένα Νέο Σχέδιο όπως αυτό εξειδικεύεται πλέον με 66 συγκεκριμένες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν την περίοδο 2021-2025.

Η ΕΕΔΣΑ έχει καταθέσει επιμέρους προτάσεις στο ΥΠΕΝ ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Κυκλικής Οικονομίας και συμμετέχοντας στις ειδικές συνεδριάσεις. Οι επισημάνσεις μας έχουν ενσωματωθεί επαρκώς και ως εκ τούτου κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε πλέον θέματα που αφορούν στην υλοποίηση του.

Για την σωστή εφαρμογή θα πρέπει κατά τα πρώτα 2 κρίσιμα έτη 2021-2022 να υπάρχει επιτελικός συντονισμός από το ΥΠΕΝ και παρακολούθηση, σε τομείς όπως:

  1. Διυπουργικές δημόσιες πολιτικές και επενδύσεις με στόχο την κυκλική οικονομία.
  2. Περαιτέρω εξειδίκευση για δημόσια επενδυτικά προγράμματα και κίνητρα τόσο σε επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην αποδοτικότερη χρήσης πόρων όσο και σε ενεργειακές κοινότητες και τοπικές κοινωνίες που στοχεύουν στην ανακύκλωση, επισκευή, διαμοιρασμό κ.ά.
  3. Χωρική εξειδίκευση ανά περιφέρεια λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας και περιβάλλοντος κάθε περιφέρειας πχ Νησιωτικές με αγροτικό ή τουριστικό προϊόν κλπ.
  4. Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της υλοποίησης π.χ. Παρατηρητήριο σε συνεργασία με τους συμμετόχους και στοχοθέτησης για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Με βάση τα ανωτέρω και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Εθνικό Συμβούλιο ΚΟ του ΥΠΕΝ, η ΕΕΔΣΑ θα συνδράμει στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης την περίοδο 2021-2025 εξειδικεύοντας τις απόψεις μας σε επιμέρους θέματα με σκοπό την επιτάχυνση της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας και ειδικότερα την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, τη ΔσΠ, την ανακύκλωση, την παραγωγή δευτερογενών υλικών, την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων που δεν ανακυκλώνονται, τη δημιουργία πλαισίου βιομηχανικής συμβίωσης, την εκτροπή από την ταφή, την ευαισθητοποίηση και επιβράβευση των πολιτών και τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων και αντικινήτρων».

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας