Εκπροσώπηση της Βουλής στον ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη
ecoinsiderΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 13 Ιουλίου 2022 Αργύρης
Σε μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Αντώνιο Γκουτέρες, Αρχηγών Κρατών και Υπουργών, αλλά και της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης(I.P.U.), εκπροσώπησε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του Ο.Η.Ε. για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (HLPF 2022).
Οι εργασίες του Πολιτικού Φόρουμ θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιουλίου και το κύριο θέμα είναι η «Καλύτερη ανοικοδόμηση, μετά την πανδημία της COVID-19, προωθώντας παράλληλα την πλήρη εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Το φετινό κοινοβουλευτικό φόρουμ που θα διεξαχθεί στις 13 Ιουλίου θα εστιάσει, ειδικότερα, στα ζητήματα της εταιρικής σχέσης και της αναπτυξιακής συνεργασίας, τα οποία αποτελούν ζητήματα κλειδιά για την υλοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), καθώς και στην χρηματοδότηση, ιδίως με την μορφή της ορθής και αποτελεσματικής φορολόγησης για την επίτευξη των Στόχων.
Η κα Αυγερινοπούλου δήλωσε με έμφαση την σπουδαιότητα αυτών των διεθνών συναντήσεων κατά τις οποίες διαμορφώνονται τα πλαίσια πολιτικής εντός των οποίων καλούνται οι κυβερνήσεις, εν συνεχεία, να νομοθετήσουν. Με μια πολύ δυναμική παρέμβαση, η Δρ. Αυγερινοπούλου δήλωσε στο υψηλότερο επίπεδο ότι:
«Πρέπει να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες και να δημιουργήσουμε μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη που θα τους συμπεριλαμβάνει όλους. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι Βιωσιμότητας είναι ένας εξαιρετικός οδηγός για να θυμόμαστε τις δεσμεύσεις μας προς τον άνθρωπο και τη φύση, για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής όλων, για ένα υγιέστερο περιβάλλον. Έχουμε καθήκον, τώρα που έχουμε τη γνώση, τώρα που έχουμε τα μέσα, να συνεργαστούμε αποτελεσματικά. Το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας που μας χρειάζεται για να υλοποιήσουμε τους Παγκόσμιους Στόχους Βιωσιμότητας το έχουμε ήδη υιοθετήσει, τόσο σε εθνικό όσο και στο διεθνές επίπεδο. Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας. Η εφαρμογή της νομοθεσίας προϋποθέτει τη θεσμική της εφαρμογή, όσο και την εξασφάλιση των μέσων εφαρμογής αυτής, όπως την χρηματοδότηση. Η κλιματική χρηματοδότηση, επί παραδείγματι, είναι ένας σημαντικός στόχος τον οποίο και πρέπει να υποστηρίξουμε, προς όφελος τόσο των αναπτυγμένων όσο και αναπτυσσόμενων κρατών».
Σημειώνεται, τέλος, η σημασία του φετινού Φόρουμ για την Ελλάδα, καθώς στις 12 Ιουλίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε την Εθνική Έκθεση Αξιολόγησης της χώρας, για την πορεία υλοποίησης και τα μέσα εφαρμογής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ως προς την εκπλήρωση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Σχετικά Άρθρα
- Αγκόλα: ελληνική εκπροσώπηση στην διακοινοβουλευτική συνέλευση
- Μπαράζ ελληνοαμερικανικών συναντήσεων για θέματα περιβάλλοντος
- Επιτροπή Περιβάλλοντος Βουλής: υποβολή αναφορών από πολίτες
- ΣΕΠΟΧ: ανακοίνωση για τον «Αστικό Οκτώβρη 2022»
- Επιτροπή Περιβάλλοντος Βουλής: ανανέωση εντολής στο Προεδρείο
- Νέο ΕΠΣ για ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας