ΕΛΑΤΑΕΝ: Ανησυχία για επικείμενη απαγόρευση αιολικών στις περιοχές NATURA
ΕιδήσειςΕνέργειαΠολεοδομίαΧωροταξία 9 Νοεμβρίου 2017 Αργύρης
Έντονες είναι οι ανησυχίες του κλάδου των αιολικών για την επικείμενη, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τροποποίηση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού που διέπει τις ΑΠΕ, καθώς η έλλειψη ενημέρωσης αφήνει να καλλιεργείται η εντύπωση ότι το νέο πλαίσιο θα είναι πιο συντηρητικό. Αυτός είναι ο προβληματισμός που εξέφρασε ο Παναγιώτης Παπασταματίου, γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Θοδωρή Παναγούλη στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής Energy Week του SBC.
Αυτό που κυρίως ανησυχεί τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αιολικών είναι το ενδεχόμενο να ανατραπεί μια βασική αρχή που μέχρι σήμερα ίσχυε, ότι δηλαδή σε όλη την Ελλάδα το πλαίσιο καθορίζονταν με ενιαίο τρόπο, εξασφαλίζοντας ισότιμη αντιμετώπιση όλων των επενδύσεων και σαφήνεια στους κανόνες.
Αν επιτραπεί τα διάφορα τοπικά σχέδια να αλλάζουν τους κανόνες του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού κι έτσι σε κάθε Περιφέρεια να μπορεί να εφαρμόζονται διαφορετικοί κανόνες, τότε αυτή η βασική αρχή, που θεωρείται κατάκτηση του κλάδου, κινδυνεύει να ανατραπεί.
Ένας επιπλέον φόβος των επιχειρήσεων του κλάδου έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να εισαχθούν πιο αυστηροί κανόνες, την ώρα μάλιστα που ήδη του ειδικό χωροταξικό που ισχύει από το 2008 θέτει ένα αρκετά συντηρητικό περιοριστικό πλαίσιο, το οποίο επ’ ουδενί, όπως σημείωσε ο κ. Παπασταματίου, δεν μπορεί να γίνει πιο αυστηρό, καθώς κάτι τέτοιο θα περιορίσει τις επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Παπασταματίου, υπάρχουν τα θεσμικά εκείνα εργαλεία που μπορεί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για την προστασία σημαντικών περιοχών, που χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας. Είναι όμως παράλογο, για παράδειγμα, σε μια περιοχή NATURA να απαγορεύεται η εγκατάσταση αιολικών την ώρα που επιτρέπεται η δόμηση και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Το πρόβλημα που θέτουν οι περιοχές NATURA για την ανάπτυξη των αιολικών είναι σημαντικό, καθώς είναι πολλές οι περιοχές που έχουν λάβει αυτό το χαρακτηρισμό. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο κ. Παπασταματίου, ότι περίπου το 37-38% των περιοχών της ελληνικής επικράτειας με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, που κυρίως ενδιαφέρουν για τα αιολικά, είναι κηρυγμένο περιοχή NATURA.
-Χρειάζεται να διευκρινιστούν οι όροι των ανταγωνιστικών διαδικασιών
Η εισαγωγή των ανταγωνιστικών διαδικασιών για την εγκατάσταση των νέων αιολικών πάρκων αποτελεί θετική εξέλιξη, τόνισε ο κ. Παπασταματίου, καθώς η τεχνολογία έχει πλέον εξελιχθεί και ο ανταγωνισμός θα αποφέρει οφέλη, καθώς θα οδηγήσει σε διεύρυνση των επιλογών για τον καταναλωτή και σε μείωση του κόστους. Όπως εξήγησε ο κ. Παπασταματίου, ο ανταγωνισμός υπεισέρχεται σε δυο επίπεδα. Αφενός μεταξύ των αιολικών επιχειρήσεων που ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους με κριτήριο το ύψος της αποζημίωσης που ζητούν για την παραγόμενη ενέργεια και αφετέρου τα νέα αιολικά πάρκα θα συμμετέχουν καθημερινά, ώρα την ώρα στην ανταγωνιστική αγορά του ηλεκτρισμού, όπως όλοι οι συμβατικοί παραγωγοί και θα αμείβονται μέσω αυτού του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Το κρίσιμο, όπως σημείωσε, είναι το κατά πόσο θα είναι σαφώς καθορισμένοι οι κανόνες, κάτι που αποτελεί ευθύνη της πολιτείας. Έχει γίνει σημαντική δουλειά το τελευταίο διάστημα, τόσο σε επίπεδο ΡΑΕ, όσο και σε επίπεδο ΥΠΕΝ, σημείωσε ο κ. Παπασταματίου, όμως οι ακριβείς όροι του τρόπου με τον οποίο οι αιολικές επιχειρήσεις θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την αποζημίωση δεν είναι σαφείς. Επίσης, όπως συμπλήρωσε, θα πρέπει να καθοριστούν οι κανόνες του target model, κάτι που είναι εξαιρετικά κρίσιμο προκειμένου οι ΑΠΕ να ανταποκριθούν σε αυτό το νέο περιβάλλον. Χρειάζεται ακόμα να γίνει αρκετή ρυθμιστική δουλειά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι κώδικες και οι κανόνες της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παρατήρησε ο κ. Παπασταματίου.
Η πιο φθηνή μορφή ενέργειας
Ο κ. Παπασταματίου τόνισε ότι η αιολική ενέργεια ούτε ήταν ούτε είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας, σημειώνοντας ότι, ως προς το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού είναι φθηνότερη από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ευθέως ανταγωνιστική και ως προς τη λιγνιτική παραγωγή, δεδομένων όλων των πολιτικών που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, όπως εκτίμησε, το πλεονέκτημα αυτό θα ενταθεί ακόμα περισσότερο σε βάθος χρόνου. Από την άποψη αυτή, αν μιλήσουμε με ορίζοντα 20ετίας και πλέον, προκύπτει ότι η αιολική ενέργεια είναι μακράν πιο φθηνή από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
-300MW νέων αιολικών μέχρι τις αρχές του 2019
Είμαστε σε μια συμπαθητική επενδυτικά εποχή για τα αιολικά πάρκα, σημείωσε ο κ. Παπασταματίου, δεδομένου ότι λόγω της αλλαγής στο σύστημα των αμοιβών γίνονται αυτή τη στιγμή αρκετές επενδύσεις. Μέχρι τις αρχές του 2019 θα εγκατασταθούν περίπου 250-300MW αιολικών πάρκων, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις περίπου 300-350 εκατ. ευρώ, όπως ανέλυσε. Πρόκειται για σημαντικό μέγεθος, που διατηρεί το ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς σε ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, όμως δεν αρκεί για να πετύχουμε τους στόχους για το 2020, εξήγησε ο κ. Παπασταματίου.
Σχετικά Άρθρα
- Μελέτη ΕΛΕΤΑΕΝ για τη μέγιστη διείσδυση ΑΠΕ
- ΕΣΗΑΠΕ-ΕΛΕΤΑΕΝ: ανάγκη επιτάχυνσης της αδειοδότησης ΑΠΕ
- Επενδύσεις 7 δις ευρώ για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων
- Υπεράκτια αιολικά πάρκα: συνεργασία ΑΔΜΗΕ, ΕΔΕΥΕΠ και ΕΛΕΤΑΕΝ
- ΕΛΕΤΑΕΝ: μεγαλύτερη αναλογία αιολικών σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά
- ΣΕΠΟΧ: να αποσυρθούν οι αλλαγές για χρήσεις γης στις Natura