ΕΛΥΠΙΚΑ: Νέοι κανόνες πυρασφάλειας τουριστικών επιχειρήσεων και Airbnb
ΕπιχειρήσειςΈργαΠολεοδομίαΥποδομές 25 Ιουνίου 2021 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Οι τουριστικές μονάδες της χώρας, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο πλαίσιο της πιστοποίησης τους αλλά και για να έχουν πρόσβαση στον ανταγωνισμό της ευρωπαϊκής και διεθνούς τουριστικής αγοράς καλούνται να ξεπεράσουν τις ελλείψεις και τα κενά της απαρχαιωμένης εγχώριας νομοθεσίας και να αναβαθμίσουν τις προδιαγραφές πυροπροστασίας τους.
Ομοιόμορφες απαιτήσεις για όλη την Ευρώπη προβλέπει η νέα οδηγία που θα εκδώσει σε μερικούς μήνες η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συλλόγων Πυρασφάλειας Ευρώπης (CFPA-Europe) για τα τουριστικά ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων, κάτι που θα επιτρέψει στους πελάτες με απαιτήσεις να έχουν πρόσβαση σε πιστοποιημένα ακίνητα.
Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι κανόνες εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας στις Τουριστικές Μονάδες παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακό σεμινάριο, που διοργάνωσε την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΥΠΙΚΑ). Η μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων στο σεμινάριο, κατέδειξε ότι η πυροπροστασία στις τουριστικές μονάδες είναι ένα θέμα κρίσιμο αλλά και επίκαιρο, μιας και διανύουμε ήδη την καλοκαιρινή περίοδο, όπου στην χώρα μας η διασφάλιση της υγείας και η προστασία της ζωής των ανθρώπων κατά την διάρκεια των διακοπών τους αφορά και στην ποιότητα των τουριστικών καταλυμάτων.
Ο Δρ. Γιάννης Κοντούλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΠΥΚΑ, άνοιξε το σεμινάριο με την παρουσίασή του με θέμα «θεσμικό πλαίσιο και εθελοντική πιστοποίηση – ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια – AIRBnB». Τόνισε ιδιαίτερα ότι «ο κανονισμός πυροπροστασίας που αφορά τα ξενοδοχεία είναι 33 ετών και ότι υπάρχει η ανάγκη της ενημέρωσης του», αναδεικνύοντας την καθυστέρηση της ενημέρωσης της ελληνικής νομοθεσίας. Με αποτέλεσμα όπως επισήμανε να υπάρχουν θέματα και στα ξενοδοχεία, αλλά και ανυπαρξία πλαισίου στο νέο θεσμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Από τους βασικούς εισηγητές του σεμιναρίου έγινε ανάλυση της παρούσας κατάστασης και επισημάνσεις σε αυτήν, αλλά και διατυπώθηκαν προτάσεις για την βελτίωση της κανονιστικής νομοθεσίας πυροπροστασίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε η ανάγκη της εκπαίδευσης και των μελετητών αλλά και των ιδιοκτητών, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την πυροπροστασία στα τουριστικά ακίνητα, η χρήση πιστοποιημένων υλικών, ενώ δόθηκε η πρώτη πρόταση για εκπαίδευση και πιστοποίηση υπεύθυνου πυροπροστασίας.
Συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές-καλεσμένοι στο σεμινάριο του ΕΛΥΠΙΚΑ, όπως ο κος Απόστολος Καρακίτσιος, Environmental Scientist, Msc Environmental Engineering, Phd (Cand.) Hotel And Tourism Management, ο οποίος μίλησε με θέμα «κρίσιμα σημεία θεσμικού πλαισίου πυροπροστασίας στα τουριστικά καταλύματα». Ανέφερε τις σημερινές απαιτήσεις του ελληνικού κανονισμού για τις διατάξεις προσωρινής διαμονής, αλλά και την εμπλοκή των ενδιαφερόμενων μερών οι οποίοι ανά περίπτωση προχωρούν σε ανεξάρτητους ελέγχους όπως οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, οι tour operators. Σημείωσε τις διαφορετικές απαιτήσεις ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, αλλά και για τα ζητήματα συμπλεγμάτων τουριστικών εγκαταστάσεων.
Ο κος Γεώργιος Πανταζής, Μηχανολόγος Μηχανικός, της εταιρίας Σαμαράς & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί, μίλησε με θέμα «πυροπροστασία ξενοδοχείων, από το σχεδιασμό στην υλοποίηση» και ανέφερε ζητήματα της διαδικασίας για το πιστοποιητικό πυροπροστασίας που απαιτείται για πάνω από 50 κλίνες και συγκεκριμένα προβλήματα που προκύπτουν από το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, ιδιαίτερα για ψηλά κτίρια, την ανάγκη απλοποίησης και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, έδωσε βάρος στην ανάγκη εκπαίδευσης, χρήσης πιστοποιημένων υλικών, αλλά και εφαρμοστών στο στάδιο της κατασκευής ή συντήρησης τουριστικών μονάδων.
Ο Dott. Guido Zaccarelli, από το StudioTecnicoZaccarelli, και εκπρόσωπος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συλλόγων Πυρασφάλειας Ευρώπης (cfpa-e) – μέλος της οποία είναι και το ΕΛΙΠΥΚΑ- παρουσίασε τη υπό έκδοση Οδηγία της cfpa-e για την πυροπροστασία σε ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Επισήμανε ότι για την τουριστική αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα καθιερωθεί η έκδοση ενός νέου πιστοποιητικού πυρασφάλειας στις ευρωπαϊκές χώρες. Το νέο πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει την εφαρμογή ελάχιστων, ομοιόμορφων και αξιόπιστων μέτρων και υλικών για την πυροπροστασία στις κατασκευές του τουρισμού βραχυχρόνιων μισθώσεων, ουσιαστικά αναδεικνύεται σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων που θα επιλέξουν να πιστοποιηθούν προκειμένου να απευθύνονται σε πελάτες υψηλών απαιτήσεων. Επιπλέον, ανέλυσε τις απαιτήσεις για τουριστικές μονάδες στην Ιταλία – με τη σημαντικότατη διαφοροποίηση από την Ελλάδα ότι η απαίτηση κρατικού πιστοποιητικού πυροπροστασίας αρχίζει από τις 25 κλίνες (ενώ στην Ελλάδα από τις 50 κλίνες και πάνω)
Ο κος Γεώργιος Μυλωνάκης, Φυσικός M.Sc. και Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΠΥΚΑ, παρουσίασε στην εκδήλωση το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης – Πιστοποίησης του ΕΛΙΠΥΚΑ, ένα όραμα που πλέον υλοποιείται και στόχο έχει την κάλυψη της ανάγκης ύπαρξης ενός «Υπεύθυνου εφαρμογής πυροπροστασίας κτιρίου συνήθων χρήσεων», το οποίο αφορά σε πρόγραμμα περίπου 96 εκπαιδευτικών ωρών με πιστοποίηση για την πυροπροστασία το οποίο προγραμματίζεται να αρχίσει από το φθινόπωρο.
Διασφάλιση της πυροπροστασίας
Μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν χρήσιμα σχόλια και συζητήσεις και στο θεσμικό πλαίσιο και την πιστοποίηση ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και Airbnb, στη διαμόρφωση και τήρηση προδιαγραφών και προτύπων πυροπροστασίας. Έγιναν προτάσεις και ενημέρωση και ανταλλάχθηκαν απόψεις μεταξύ αρμοδίων αρχών, στελεχών και μελών του ΕΛΙΠΥΚΑ.
Συζητήθηκαν κρίσιμα σημεία του θεσμικού πλαισίου και η διασφάλιση της πυροπροστασίας στα τουριστικά καταλύματα, τα κριτήρια κατάταξης των καταλυμάτων και λειτουργία σε σχέση με την πυροπροστασία και την σχετική νομοθεσία. Επίσης παρουσιάστηκε ο ρόλος του σχεδιασμού των ξενοδοχειακών μονάδων, η υλοποίηση των σχεδίων και η ολοκλήρωση των κατασκευών, στην παθητική και ενεργητική πυροπροστασία και στην τελική πιστοποίηση. Αναφέρθηκε με ποιόν τρόπο αντιμετωπίζεται το θέμα αυτό και ποιες οι νέες εξελίξεις στο ζήτημα της πιστοποίησης των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων όπως τα Airbnb στις χώρες της Ευρώπης και δόθηκε η προοπτική για εκπαίδευση στον τομέα της πυροπροστασίας.
Σχετικά Άρθρα
- Ανατροπές σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και αγορά ακινήτων από το 2025
- ΕΛΛΕΤ: απαγόρευση συνένωσης κτισμάτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις
- Οι νέοι κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις
- ΣΕΤΕ: φόρους και πολεοδομικά απαιτούμενα για βραχυχρόνιες μισθώσεις
- ΣτΕ: έγινε η δίκη για το τέλος επιτηδεύματος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
- Airbnb: πως η βραχυχρόνια μίσθωση επιμηκύνει την τουριστική περίοδο