ecopress
Η απαγόρευση λειτουργικής συνένωσης γειτονικών κτισμάτων για τη στέγαση διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης  και επιβολή μεγαλύτερων περιορισμών, όπως στην εισαγωγή νέων κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης ή... ΕΛΛΕΤ: απαγόρευση συνένωσης κτισμάτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η απαγόρευση λειτουργικής συνένωσης γειτονικών κτισμάτων για τη στέγαση διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης  και επιβολή μεγαλύτερων περιορισμών, όπως στην εισαγωγή νέων κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης ή και απόσυρση υφιστάμενων σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας περιλαμβάνονται μεταξύ των προτάσεων που καταθέτει η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ),  ενόψει των νέων μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα λάβει από το φθινόπωρο.  

-«Η στενότητα  στέγης προς ενοικίαση για νέα ζευγάρια και οικογένειες έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις στις  μεγάλες  πόλεις, όπως και στους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς. Στους τελευταίους η στενότητα αυτή πλήττει κυρίως δημοσίους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και ιατρικό προσωπικό, αλλά και τους εργαζόμενους σε τουριστικά επαγγέλματα. Ένας παράγοντας, που επιδεινώνει σοβαρά το πρόβλημα, ενδεχομένως ο κύριος παράγοντας, είναι η μεγάλη έκταση που έχει λάβει ο θεσμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Λόγω της εξάπλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν παραδοσιακούς οικισμούς και ιστορικά κέντρα πόλεων, όπου πλέον διαμένουν μόνο τουρίστες…» τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΛΛΕΤ και αναλυτικά σημειώνει ότι:

Η ΕΛΛΕΤ, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στον εξορθολογισμό της ισχύουσας νομοθεσίας, που μέχρι στιγμής έχει φορολογικό, μόνο, περιεχόμενο, γι’ αυτό και δεν επηρέασε μέχρι σήμερα  το μέγεθος του φαινομένου, επεξεργάστηκε θέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (επισυνάπτονται) μαζί με ένα χρονικό της μέχρι σήμερα νομοθεσίας και των αδυναμιών της.

Στις προτάσεις της ΕΛΛΕΤ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Η αναγνώριση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και νομικά ως ειδικής χρήσης γης, ώστε να ρυθμίζεται μέσα από τον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, πράγμα που θα επιτρέπει την ευέλικτη αντιμετώπιση της στο πλαίσιο ενός ολιστικού σχεδιασμού. Η πρόβλεψη της βραχυχρόνιας μίσθωσης ως ειδικής χρήσης θα πρέπει να ισχύσει ήδη από τα υπό εκπόνηση ΤΠΣ ή ΕΠΣ, ώστε να περιληφθούν όσο το δυνατόν συντομότερα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
  • Η δυνατότητα επιβολής μεγαλύτερων περιορισμών (περιορισμός στην εισαγωγή νέων κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης ή και απόσυρση υφιστάμενων) σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας ή τμήματά τους στα οποία καταγράφεται υψηλή πυκνότητα κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης, όταν διαπιστώνεται ότι έχει δημιουργηθεί έλλειψη στέγης για μόνιμους κατοίκους, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους, γιατρούς κλπ
  • Η επιβολή της απόσυρσης από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακίνητων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές, όπου η τουριστική χρήση απαγορεύεται, για την προστασία της κατοικίας.
  • Η δημιουργία εφαρμογής WFS/WMS ή δημιουργία εθνικής χωρικής υποδομής δεδομένων. Τα δεδομένα θα αφορούν τον τουρισμό (ξενοδοχεία, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, ΣΤΚ, condohotels, καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ζώνες, θεσμικό πλαίσιο) με σκοπό να γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα και να είναι ταχύτερη η προσπελασιμότητα των δεδομένων.
  • Στοιχειώδεις προδιαγραφές όπως τουλάχιστον καθορισμός μέγιστου αριθμού υπνοδωματίων, καθώς και μέγιστου αριθμού φιλοξενουμένων ανά ακίνητο (μονοκατοικία ή διαμέρισμα) για να μη στοιβάζονται ανεξέλεγκτα πολλά άτομα σε ένα δωμάτιο, καθώς επίσης και καθορισμός ελάχιστου εμβαδού υπνοδωματίου για να μη μισθώνονται «τρύπες» πχ τουλάχιστον 3Χ3= 9 τμ. Να υπάρχει εντός του διαμερίσματος ή της οικίας διάθεση λουτρού και κουζίνας, φωτισμός, αερισμός και θέρμανση/ψύξη, καθώς και πυρασφάλεια. Η λειτουργία να επιτρέπεται μετά από βεβαίωση μηχανικού, ότι ικανοποιούνται βασικές οικοδομικές προδιαγραφές κατά ΓΟΚ, ΝΟΚ, συμπεριλαμβανομένης της στατικής επάρκειας.
  • Η απαγόρευση λειτουργικής συνένωσης γειτονικών κτισμάτων για τη στέγαση διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
  • Η απαγόρευση βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών, οι οποίες δεν καλύπτουν τις  ενεργειακές απαιτήσεις, που ισχύουν για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα.
  • Η συγκατάθεση των συνιδιοκτητών σε ποσοστό τουλάχιστον 51% των μεριδίων, αν το ακίνητο ανήκει σε πολυκατοικία ή σε οικιστικό συγκρότημα, εκτός εάν ο Κανονισμός της Πολυκατοικίας απαγορεύει την τουριστική ή ξενοδοχειακή χρήση των διαμερισμάτων, οπότε και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα απαγορεύονται. Στους Κανονισμούς των νέων πολυκατοικιών ή οικιστικών συγκροτημάτων θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνεται κατά πόσον επιτρέπεται ή απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος
  • Η πρόβλεψη για επιθεώρηση και έλεγχο των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και με ποιοτικά κριτήρια εκτός από φορολογικά.
  • Λεπτομερής πρόβλεψη με ποιο τρόπο και ποιες απαιτήσεις (τεχνικές και λειτουργικές) θα μετατρέπονται σε τουριστικά καταλύματα οι πολυκατοικίες ή τα οικιστικά συγκροτήματα, που διατίθενται συνολικά με βραχυχρόνιες μισθώσεις.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας