Του Γιώργου Μαδεμοχωρίτη* Πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ ότι ακυρώθηκαν από το ΣΤΕ οι άδειες για τα δύο πολυώροφα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης.... Ένα «σκουπίδι» κάτω από την Ακρόπολη!

Του Γιώργου Μαδεμοχωρίτη*

Πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ ότι ακυρώθηκαν από το ΣΤΕ οι άδειες για τα δύο πολυώροφα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης.

Η πρώτη άδεια δεν είχε εκδοθεί ακόμη και δεν ξέρω αν θα εκδίδετο, καθ όσον την μελέτη την είχε ήδη απορρίψει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Κεντρικού τομέα της Αθήνας, πριν και  άσχετα από τις μνημειώδεις παλινωδίες των επιτροπών του υπουργείου Πολιτισμού. Σε κάθε περίπτωση η ακυρωτική απόφαση είναι αποδεκτή και δεν έχει δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η δεύτερη όμως, αυτή που αφορά το ΟΛΟΚΛΗΡΟΜΕΝΟ κτήριο της οδού Φαλήρου πίσω από το μουσείο της Ακρόπολης, προς έκπληξη όλων όσων γνωρίζουν την ισχύουσα κατά τον χρόνο έκδοσης της αδείας νομοθεσία, είναι σύμφωνη με τις διατάξεις  και αυτή ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ!!! μάλλον  με το σκεπτικό ότι πρέπει σήμερα να επεκταθεί η ζώνη προστασίας της Ακρόπολης.

Η ακύρωσης της αδείας σημαίνει ότι το κτήριο ή τμήμα του, που έχει αναγερθεί σύμφωνα με την άδεια αυτή καθίσταται ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ και ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΟ.!!!

Φυσικά θα προκύψουν ευθύνες και υποχρεώσεις αποζημίωσης των υπευθύνων προς τον ιδιοκτήτη.

Δεν είναι δυστυχώς η ευτυχώς πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, ή τελευταία όμως φορά που πραγματοποιήθηκε  αντίστοιχη κατεδάφιση ορόφων ήταν το 1955 στο επί της οδών Όθωνος και Φιλελλήνων κτήριο που μέχρι πρότινος στεγάζετο γνωστή τράπεζα .

Αν το αυθαίρετο τμήμα του κτηρίου κατεδαφιστεί ΑΜΕΣΑ και αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης, τότε πράγματι το Ελληνικό Δημόσιο  και η Ελληνική Δικαιοσύνη στέκουν, για πρώτη φορά μετά το 1955, με σοβαρότητα στο ύψος των περιστάσεων και πρέπει να το επικροτήσουμε!

Αν όμως δεν κατεδαφιστεί αμέσως  και αρχίσουν οι ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες παρατάσεων , έμμεσων εκβιασμών και συμβιβαστικών σκέψεων, τότε είναι σίγουρο ότι το κτήριο θα παραμένει άδειο και νεκρό, για όσο διάστημα παραμένει  η εκκρεμότητα, δηλαδή για δεκαετίες!!.

Ένα κτήριο νέο, άδειο και νεκρό στο κέντρο της Αθήνας θα καταλήξει σε ένα ακόμη κτηριακό ΣΚΟΥΠΙΔΙ  κάτω από την Ακρόπολη, δείγμα κρατικής αδυναμίας και προσβολή στον κάθε επισκέπτη του χώρου.

Αν και πάλι , ως συνήθως, επικρατήσουν οι συμβιβαστικές σκέψεις η λύση θα είναι μια ειδική φωτογραφική  νομοθετική διαδικασία νομιμοποίησης δηλαδή ΡΟΥΣΦΕΤΙ!, Μια ακόμη επιβράβευση της λογικής του Αυθαιρέτου!!!

Όλοι υποψιαζόμαστε τι θα συμβεί, το ερώτημα όμως είναι το γιατί φτάνουμε στο σημείο αυτό?

Πολυνομία, αντικρουόμενες διατάξεις, μη κωδικοποιημένη νομοθεσία, προχειρότητα στην επεξεργασία των νόμων, προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις κατά την ψήφιση των νόμων κλπ κλπ.

Όλα αυτά σίγουρα δημιουργούν  ένα ασταθές υπόβαθρο για την απόδοση της δικαιοσύνης που ενεργεί και αποφασίζει ανάλογα  στο όνομα του λαού, ενός λαού  που δυστυχώς έχει επιλέξει όλα τα παραπάνω.

Για την ιστορία:

  • Η αύξηση κατά 5,00μ του ύψους στον οικοδομικό κανονισμό έγινε ύστερα από πιέσεις ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με σκοπό την μείωση της κάλυψης και αύξηση των πράσινων επιφανειών στις ταράτσες και τις αυλές. Οι ίδιες ομάδες όμως, που ούτε τότε, ούτε σήμερα προτείνουν ή αποδέχονται την οριζόντια μείωση του ΣΔ…..
  • Κοιτάζοντας την Ακρόπολη δεν βλέπω το συγκεκριμένο, βλέπω όμως πολλές αυθαίρετες προσθήκες ορόφων σε άλλα ξενοδοχεία και όχι μόνον, που κόβουν την θέα , έχουν τακτοποιηθεί και κανείς δεν ενοχλήθηκε.
*Ο Γιώργος  Μαδεμοχωρίτης είναι αρχιτέκτονας
Σημείωση: O Γιώργος  Μαδεμοχωρίτης συμμετέχει στις εκλογές του ΤΕε της Κυριακής 3 Νομεβρίου 2019, ως υποψήφιος για την κεντρική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ με την παράταξη ΕλΕΜ – Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών Δ.Ε.Σ.-Μη 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας