ecopress
Επτά εκατομμύρια  ιδιοκτήτες ακινήτων και περισσότερες από 60 χιλιάδες επιχειρήσεις, καλούνται να καταβάλλουν μέχρι τέλη του μήνα την πρώτη, πλην όμως διπλή δόση του... ΕΝΦΙΑ: οι τρείς τρόποι πληρωμής-τα βήματα για λάθος χρεώσεις

Επτά εκατομμύρια  ιδιοκτήτες ακινήτων και περισσότερες από 60 χιλιάδες επιχειρήσεις, καλούνται να καταβάλλουν μέχρι τέλη του μήνα την πρώτη, πλην όμως διπλή δόση του ΕΝΦΙΑ. Ποιες είναι οι επιλογές πληρωμής που έχουν οι φορολογούμενοι και τι αναφέρουν οι οδηγίες της ΑΑΔΕ για  διορθώσεις λαθών που οδήγησαν σε φουσκωμένο φόρο,  καθώς μαζί την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ λήγει και η προθεσμία διορθώσεων τροποποιητικών  δηλώσεων. Πως θα πάρουν οι ιδιοκτήτες πίσω τη διαφορά.

Μαζί με τη  διπλή δόση του ΕΝΦΙΑ,  (29 Οκτωβρίου) λήγει στο τέλος του ίδιου μήνα η δυνατότητα  για τα φυσικά πρόσωπα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να διορθώσουν λάθη τα οποία εντόπισαν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής  δήλωσης Ε9, που ενεργοποίησε η ΑΑΔΕ πριν από δύο εβδομάδες περίπου.

Οι τρεις τρόποι πληρωμής

* Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους έξι μηνιαίες δόσεις Η πρώτη δόση είναι διπλή και θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τις 29 Οκτωβρίου2021. Η τελευταία δόση καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη μέρα του Φεβρουαρίου 2022.

*Για τους φορολογούμενους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των έξι δόσεων, μέσω πιστωτικών καρτών δίνεται η δυνατότητα να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε 12 άτοκες δόσεις, γεγονός που συρρικνώνει τις δόσεις επιμηκύνοντας την περίοδος καταβολής, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις, καθώς οι δόσεις είναι  άτοκες.

*Η δυνατότητα μεγαλύτερης επιμήκυνσης των δόσεων του ΕΝΦΙΑ σε 24, που δίνεται μέσω της πάγιας ρύθμισης. Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης επιλογής της ρύθμισης, καταγράφεται η μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση. Στα μειονεκτήματα, ότι οι δόσεις είναι έντοκες με το επιτόκιο για τις 24 δόσεις να ανέρχεται ετησίως, στο 6, 85%  Οπότε, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να σταθμίσουν όλα τα δεδομένα,  πριν προχωρήσουν στη συγκεκριμένη επιλογή.

Πως θα ξεφουσκώσει ο λογαριασμός λόγω λαθών

Για τις διορθώσεις λαθών ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την εφαρμογή δήλωσης Ε9, μέσω της οποίας τα φυσικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να διορθώσουν λάθη τα οποία εντόπισαν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Τα δέκα βήματα

1.Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2.Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4.Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.

5.Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6.Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7.Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8.Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9.Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10.Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Πως θα πάρουν πίσω τη διαφορά

Μετά τις αλλαγές, και τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα κάνει στη συνέχεια η Εφορεία, στον προσωπικό λογαριασμό του κάθε ενδιαφερόμενου, θα αναρτηθεί το νέο εκκαθαριστικό. Στην περίπτωση που η μείωση φόρου που θα προσδιοριστεί, θα είναι από 300 ευρώ και πάνω, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να προσκομίσουν στην Εφορεία τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να αποδεικνύουν την ορθότητα των νέων στοιχείων.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας