ecopress
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι Δασικές Υπηρεσίες και ο γεωτεχνικός κόσμος της χώρας, καθώς με βάση πόρισμα διυπουργικής επιτροπής,  από τους συνολικά 102.338 δικαιούχους... Επί ποδός πολέμου οι δασικές υπηρεσίες για το ειδικό επίδομα

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι Δασικές Υπηρεσίες και ο γεωτεχνικός κόσμος της χώρας, καθώς με βάση πόρισμα διυπουργικής επιτροπής,  από τους συνολικά 102.338 δικαιούχους που παίρνουν σήμερα το επίδομα ειδικών συνθηκών κόβεται εντελώς η μειώνεται για το 40% των εργαζόμενων σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα και αντίστοιχα στις Δασικές Υπηρεσίες από τους 2.861 δικαιούχους θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν 1.633 δασικοί υπάλληλοι, συγκεκριμένων ειδικοτήτων και αυτοί περικαμμμένο.

Καθοριστική για τις εξελίξεις θεωρείται κρίσιμη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί μεταξύ του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και των διοικήσεων ΑΔΕΔΥ και ΓΣΣΕ την 18η Φεβρουαρίου 2022, στη διάρκεια της  οποίας αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις για το θέμα.

Βάση αναφοράς αποτελεί πόρισμα διυπουργικής επιτροπής, το οποίο προβλέπει τη δραστική περικοπή του επιδόματος και έχει εκδοθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικού νόμου, που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2018.

Σε ποιους κόβεται το επίδομα

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΟΣΕΑΔΕ, με βάση τις προβλέψεις του πορίσματος της διυπουργικής επιτροπής, που υιοθετεί κατ΄αρχήν  το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτουν οι διαπιστώσεις ότι:

-Από τους 2.861 δικαιούχους δασικούς υπαλλήλους που λαμβάνουν σήμερα το επίδομα ειδικών συνθηκών, προτείνεται περικοπή της τάξης του 40%. Επομένως απομένουν μόλις 1.633 συνάδελφοι στις δασικές υπηρεσίες που θα συνεχίζουν να το λαμβάνουν και αυτό μειωμένο.

-Από τους  δικαιούχους δασικούς υπάλληλους, θα συνεχίζουν να το λαμβάνουν οι του κλάδου των δασοφυλάκων.

-Προβλέπεται περικοπή του επιδόματος από τους δασολόγους, τους δασοπόνους και τους οδηγούς των οχημάτων της δασικής υπηρεσίας, οι οποίοι εργάζονται και αυτοί, όπως και οι δασοφύλακες, εξαιτίας της φύσης των καθηκόντων τους και της επιστήμης τους στην ύπαιθρο.

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις

Οι μέχρι τώρα πάντως εξελίξεις είναι αρνητικές για τη διατήρηση του επιδόματος στο σύνολο των δικαιούχων, τόσο συνολικά  στο δημόσιο όσο και στις δασικές υπηρεσίες, καθώς οι συναντήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των συνδικαλιστικών φορέων και των αρμοδίων του υπουργείου Οικονομικών έχουν αποβεί άκαρπες. Στο μεταξύ πυκνώνουν οι αντιδράσεις:

ΓΕΩΤΕΕ: Με επιστολή του προς τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη και τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κ. Σκρέκα, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) Σπύρος Μάμαλης  ζητά να διασφαλιστεί ότι οι Δασολόγοι που υπηρετούν στη Δασική Υπηρεσία θα συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και επιπλέον ότι θα συνεχιστεί η ισόποση καταβολή του εν λόγω επιδόματος στους δικαιούχους.

-Παρακαλούμε για την προσωπική σας μέριμνα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Γεωτεχνικοί – Δασολόγοι μέλη μας θα συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και επιπλέον ότι θα συνεχιστεί η ισόποση καταβολή του εν λόγω επιδόματος στους δικαιούχους, δεδομένου ότι όλοι, ανεξαιρέτως, που τοποθετούνται και υπηρετούν στις Δασικές Υπηρεσίες, συμμετέχουν υποχρεωτικά, κατά τον Νόμο, στα προγράμματα δασοπροστασίας» αναφέρεται στην επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ, προς το υπουργείο Οικονομικών.

ΟΣΕΑΔΕ:Με τίτλο: «κάτω τα ξερά σας από το επίδομα ειδικών συνθηκών των δασικών υπαλλήλων», η Ομοσπονδία των Συλλόγων Εργαζόμενων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ΟΣΕΑΔΕ), άσκησε δριμεία παρέμβαση τονίζοντας στην ανακοίνωση της ότι: «πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλες τις υπηρεσίες πριν να είναι πολύ αργά. Ο χρόνος έχει τελειώσει και πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στην πολιτική ηγεσία και στην κυβέρνηση ότι αν τολμήσουν να μειώσουν ή να κόψουν το επίδομα οι δασικές υπηρεσίες θα σταματήσουν να λειτουργούν!» Στην ανακοίνωση της ΟΣΕΑΔΕ, που υπογράφουν ο πρόεδρος Ηλ. Ιωαννίδης και η γενική γραμματέας Μαργαρίτα Γεωργιάδη τονίζεται ακόμη ότι:

-«Δηλώνουμε ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να βάλουν χέρι στο επίδομα ειδικών συνθηκών και να μην τολμήσουν να απεντάξουν καμία ειδικότητα από αυτό. Θα παλέψουμε πολύμορφα και αγωνιστικά για να διατηρηθεί το επίδομα σε όλους τους δασικούς υπάλληλους και χωρίς καμία μείωση».

Συνάντηση με ΥΠΕΝ

Η ΟΣΕΑΔΕ ενημερώνει ότι μεταξύ των άλλων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει είχε συνάντηση του Προεδρείου “εφ όλης της ύλης”, με τον Γενικό Δ/ντή Δασών του ΥΠΕΝ κ. Β. Γκουντούφα, «ο οποίος αφού συμφώνησε με το δίκαιο του αιτήματος μας για την μη περικοπή του επιδόματος, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η καταβολή αυτού του επιδόματος ως ελάχιστη αναγνώριση του ιδιαίτερου ρόλου που ασκεί ο δασικός υπάλληλος. Δεσμεύτηκε δε, για την άμεση υποβολή υπηρεσιακού εγγράφου προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, στο οποίο να τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα διατήρησης του επιδόματος και ως προς το ύψος του ποσού και ως προς τον αριθμό των δικαιούχων»

ΠΕΔΔΥ: Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με το επίδομα ειδικών συνθηκών ζητά η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων.

Όπως σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή της, στην έκτακτη γενική συνέλευση, που πρέπει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν τη 18η Φεβρουαρίου, ήμερα που προγραμματίστηκε η “τελική” συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, θα προτείνει 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις δασικές υπηρεσίες την 18η Φεβρουαρίου και μαζική κάθοδο στην Αθήνα με έξοδα της ΠΕΔΔΥ.

 Το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΓΕΩΤΕΕ

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΓΕΩΤΕΕ προς τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη και τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κ. Σκρέκα, με αίτημα να διασφαλιστεί ότι οι Δασολόγοι που υπηρετούν στη Δασική Υπηρεσία θα συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και επιπλέον ότι θα συνεχιστεί η ισόποση καταβολή του εν λόγω επιδόματος στους δικαιούχους.  έχει ως εξής:
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών που αφορούν στην αξιολόγηση των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από τη διυπουργική επιτροπή που συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 396 του Ν. 4512/2018, οφείλουμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

  • Το περιεχόμενο της γνωμοδότησης στην οποία κατέληξε η ανωτέρω διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αφορά, μεταξύ άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο, και τους Γεωτεχνικούς – Δασολόγους, που είναι μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
  • Στους Γεωτεχνικούς – Δασολόγους που υπηρετούν στις Δασικές Υπηρεσίες καταβάλλεται σήμερα, με βάση την υπ’ αριθ. 2/27837/0022/2012 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Οικονομικών «Καθορισμός δικαιούχων και προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011» (ΦΕΚ 1398/Β΄/2012), επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, λόγω της φύσης των εργασιών που παρέχουν, στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων δασοπροστασίας.
  • Ενόψει της επικείμενης τελικής αξιολόγησης του καθεστώτος χορήγησης των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από το Υπουργείο Οικονομικών, κρίνουμε σκόπιμο με την παρούσα επιστολή να υποστηρίξουμε θεσμικά σαν σύμβουλος της Πολιτείας, το δίκαιο αίτημά των Δασολόγων υπαλλήλων, για συνέχιση της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δεδομένου ότι τα εν λόγω μέλη μας, ασχολούνται θεσμικά, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, με τη δασοπροστασία της Χώρας, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 1 του Ν. 1845/1989, «ασκείται στα πλαίσια των οικείων διατάξεων, από όλους γενικά τους δασικούς υπαλλήλους, που τοποθετούνται και υπηρετούν στις δασικές υπηρεσίες».

Για την κατανόηση του δίκαιου αιτήματος των Γεωτεχνικών – Δασολόγων και κατ’ επέκταση των Δασικών Υπαλλήλων, θέτουμε υπόψη σας το ιστορικό της θέσπισης του εν λόγω επιδόματος, καθώς και το υφιστάμενο νομολογικό κεκτημένο που το αφορά.

ΓΕΝΙΚΑ

Οι δασικοί υπάλληλοι του άρθρου 38 του Ν. 1845/1989 [υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγων), ΤΕ Δασοπόνων και ΔΕ Γεωτεχνικών (Δασοφυλάκων)] υπηρετούν και εργάζονται, κατά βάση στις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες της χώρας, που ανήκαν από 1-1-2011 στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της και σήμερα, με την από 13-08-2021 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 143 Α΄) που κυρώθηκε με το Νόμο 4824/2021, υπάγονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σαν αποκεντρωμένες υπηρεσίες αυτού και ασχολούνται υποχρεωτικά, σύμφωνα με το άρθρο 36 του Νόμου 1845/1989, με τη Δασοπροστασία της Χώρας.

Λόγω δε του ιδιαίτερου νομικού καθεστώτος που διέπει την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων και του εν γένει φυσικού περιβάλλοντος, οι Γεωτεχνικοί – Δασολόγοι μέλη του Επιμελητηρίου μας, ασκούν τα καθήκοντά τους κάτω από ιδιαίτερα επαχθείς και επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα, αλλά και για τη ζωή τους ακόμα, συνθήκες.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

  1. Το επίδομα θεσπίστηκε µε τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Νόμου 2342/1995, όπου οριζόταν ότι: «Στους μόνιμους και µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δασικούς υπαλλήλους και οδηγούς οχημάτων δασικών υπηρεσιών που απασχολούνται µε τη δασοπροστασία της χώρας παρέχεται επίδομα ειδικών συνθηκών, το ύψος του οποίου καθορίζεται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Οικονομικών, που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών το βραδύτερο από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.».
  2. Με την υπ’ αριθ. 33609/5-12-1995 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας (Φ.Ε.Κ. 1007/Β΄/1995), καθορίστηκε το ύψος του επιδόματος ειδικών συνθηκών που χορηγήθηκε µε τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 1 του Ν. 2342/1995 στους μόνιμους και µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δασικούς υπαλλήλους (∆ασολόγους- ∆ασοπόνους – ∆ασοφύλακες – ∆ασοπυροσβέστες) και οδηγούς οχημάτων των ∆ασικών Υπηρεσιών που απασχολούνται µε τη ∆ασοπροστασία της Χώρας, σε εξήντα χιλιάδες (60.000) δραχμές μηνιαίως.
  3. Υπογραμμίζεται ότι το εύρος της ∆ασοπροστασίας της Χώρας προσδιορίζεται επακριβώς από τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 1845/1989, ενώ η διάταξη της παρ. 1 και 12 εδ. β του άρθρου 38 του ιδίου Νόμου ορίζει την ευθύνη όλων των δασικών υπαλλήλων να ασχολούνται µε το αντικείμενο της ∆ασοπροστασίας. Παράλληλα, ο ίδιος Νόμος αναγνωρίζει τις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτελείται η προστασία του φυσικού µας περιβάλλοντος.
  4. Για την καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους Δασικούς Υπαλλήλους, εκδόθηκε η µε αριθμό 992/2004 αμετάκλητη ακυρωτική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και στη συνέχεια το με αριθμό 21/2005 Πρακτικό Συνεδριάσεως του Τριμελούς Συμβουλίου Συµµορφώσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας του άρθρου 2 του Ν. 3068/2002.
  5. Ακολούθησε η με αριθ. 168/2011 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία κρίθηκε ότι «… το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας του άρθρου 8 παρ. 1 του ν. 2342/1995, η εξαίρεση από τη διατήρηση του οποίου, µε το άρθρο 10 παρ. 1 περ. α΄ (υποπ. ββ) του ν. 2470/1997, κρίθηκε αντισυνταγματική µε την 992/2004 απόφαση του Σ.τ.Ε. και το οποίο καταβάλλεται στους δασικούς υπαλλήλους και οδηγούς οχημάτων των δασικών υπηρεσιών, περιλαμβάνεται µμεταξύ των επιδομάτων που εξαιρούνται, σύμφωνα µε την παρ. 3 περ. στ) του άρθρου 1 του ν. 3833/2010, από τις µμειώσεις που θεσπίσθηκαν µε την παρ. 2 του ιδίου άρθρου και την παρ. 1 του άρθρου τρίτου του ν. 3845/2010».
  6. Τέλος, με την υπ’ αριθ. 2/27837/0022/2012 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Οικονομικών, που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση των αμέσως παραπάνω διατάξεων του άρθρου 15 παρ. 1 του Ν. 4024/2011 καθορίστηκαν οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011, για τους δασικούς υπαλλήλους που ασκούν καθήκοντα δασοπροστασίας.
  7. Επισημάνουμε ότι όλα τα παραπάνω εκτίθενται αναλυτικά στο συνημμένο κοινό υπόμνημα της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ) , της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων  (Ε.Ε.Δ.Δ.Υ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων  (Π.Ο.Δ.Δ.Υ.), το οποίο αναφέρει τεκμηριωμένα τους λόγους για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί και να συνεχίσει να καταβάλλεται το εν λόγω επίδομα στους δικαιούχους δασικούς υπαλλήλους (Δασολόγους, Δασοπόνους και Δασοφύλακες) που υπηρετούν στις Δασικές Υπηρεσίες, λόγω της φύσης των εργασιών που παρέχουν, στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων δασοπροστασίας.

Κατόπιν των όλων των προαναφερομένων, παρακαλούμε για την προσωπική σας μέριμνα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Γεωτεχνικοί – Δασολόγοι μέλη μας θα συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και επιπλέον ότι θα συνεχιστεί η ισόποση καταβολή του εν λόγω επιδόματος στους δικαιούχους, δεδομένου ότι όλοι, ανεξαιρέτως, που τοποθετούνται και υπηρετούν στις Δασικές Υπηρεσίες, συμμετέχουν υποχρεωτικά, κατά τον Νόμο, στα προγράμματα δασοπροστασίας.

Αναμένοντας τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση ή συνεργασία επί του θέματος.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Μάμαλης»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας