Ανακαινίσεις: τι γίνεται σήμερα και τι δεν πρέπει να γίνεται σε διαμερισμάτωση
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 7 Ιουνίου 2023 Αργύρης
Του Σωτήρη Μούρκα*Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός
Τι ισχύει για τη διαμερισμάτωση, όταν ιδιοκτήτης θέλει να χωρίσει ένα διαμέρισμα στα δύο, ή το αντίστροφο δηλαδή να ενώσει δυο διαμερίσματα. Οι λύσεις για διαμερισμάτωση με υπαιτιότητα του εργολάβου – αναδόχου. Τι λέει η πολεοδομική νομοθεσία και οι αντιφάσεις των ερμηνευτικών εγκυκλίων. Τι πρέπει να κάνει ο μηχανικός. Τι γίνεται σήμερα και τι δεν πρέπει να γίνεται.
Με υλικό, από το βιβλίο με κεντρικό τίτλο «Υπαίτια Κατάτμηση» των Σωτήριου Γ. Μούρκα και Κωνσταντίνου Σ. Μούρκα, το οποίο αποτελεί έναν οδηγό γνώσης και παρουσίασης τεκμηριωμένων λύσεων σωστής αντιμετώπισης δύσκολων και πολύπλοκων ιδιοκτησιακών και πολεοδομικών θεμάτων.
Τι ισχύει σήμερα για τη διαμερισμάτωση
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουν οι ΜΗ ειδικοί, όταν έστω και ένας Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός μιλάει για επικινδυνότητα κατασκευής. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κατοικείται ή χρησιμοποιείται το ακίνητο για οιαδήποτε χρήση, πριν μελετηθεί από ειδικούς μελετητές και αφού υπάρξουν εργαστηριακοί έλεγχοι από αναγνωρισμένα εργαστήρια ή Πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Καταλήγουμε ότι επιβάλλεται η αποτίμηση της στατικής επάρκειας του υπάρχοντος και μελέτη αποκατάστασής στις περιπτώσεις επικινδυνότητας από ειδικούς και μόνο από αυτούς.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι γίνεται σήμερα και τι δεν πρέπει να γίνεται.
Α) Τι γίνεται σήμερα:
Με την άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας, τόσο σε επίπεδο νέων αδειών, όσο και σε επίπεδο ανακαινίσεων, αυξάνονται οι περιπτώσεις ανάγκης διαχωρισμού ενός διαμερίσματος σε δύο μικρότερα. Αν όμως αναζητήσει κανείς τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία του διαχωρισμού θα καταλήξει σε αντικρουόμενες αποφάσεις και έγγραφα του ΥΠΕΝ προς τις κατά τόπους Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.
Συγκεκριμένα:
Αρχικά, στις 25/5/2017 με έγγραφό της η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ εξέδωσε οδηγία σχετικά με το διαχωρισμό διαμερίσματος, η οποία ορίζει τα εξής:
«…για το διαχωρισμό ενός διαμερίσματος σε δύο, απαιτείται βάσει της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν.4067/12, όπως ισχύει, άδεια δόμησης, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή γίνονται εργασίες (προσθήκη ηλεκτρομηχανολογικών -υδραυλικών εγκαταστάσεων), που δεν εμπίπτουν στις παρ. 2 και 3 του ιδίου άρθρου, τροποποιείται δε και το διάγραμμα δόμησης ως προς τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης.
Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω εργασίες διαμερισμάτωσης ορόφου δεν εντάσσονται στις εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων της παρ. 2ιθ του άρθρου 4 του ν.4067/12, για τις οποίες απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας και αφορούν εργασίες σε μια οριζόντια ιδιοκτησία. Τέλος διευκρινίζεται ότι το άρθρο 5 του ν.4067/12 «Χρήση κτιρίων» αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην απαίτηση ή μη έκδοσης άδειας δόμησης σε περίπτωση αλλαγής χρήσης κτιρίου και δεν θα πρέπει να συγχέεται με τυχόν επιπρόσθετες εργασίες δόμησης που προκύπτουν στα υφιστάμενα κτίρια.».
Λίγα χρόνια μετά, ψηφίστηκε ο ν.4495/2017 « Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», ο οποίος κατήργησε το άρθρο 4 του ν.4067/12 , με το άρθρο 51 που αναφέρει :
«…με τη δημοσίευση του παρόντος καταργείται το άρθρο 4 του ν. 4067/2012, εκτός από τις παραγράφους 2 και 4, οι οποίες καταργούνται μετά την έναρξη λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του άρθρου 33 (Ηλεκτρονικές υπηρεσίες).»
Επιπλέον, ο ν.4495/2017, με την παρ. 1 στην οποία περιγράφονται οι περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται οικοδομική άδεια, επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:
«1. Οικοδομική άδεια απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης, η οποία δεν εμπίπτει στις εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας και αφορά ιδίως :…
… ε) αλλαγή χρήσης, αν επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος κάλυψης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους,.
… θ) εργασίες της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου (έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας), προϋπολογισμού άνω των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ, υπολογιζόμενου σύμφωνα με το Παράρτημα Β’ του νόμου 4495/2017, ανά οριζόντια η κάθετη ιδιοκτησία με την επιφύλαξη των οριζόμενων στο προτελευταίο εδάφιο αυτής
ι) νομιμοποίηση κάθε εκτελεσθείσας εργασίας για την οποία απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας…»
Στη συνέχεια όμως και συγκεκριμένα στις 10/06/2019 με νέο έγγραφό της η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ εξέδωσε νεότερη οδηγία προς τις ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. σχετικά με το διαχωρισμό οριζοντίων ιδιοκτησιών, η οποία ορίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
«…οι εργασίες που απαιτούνται για τον διαχωρισμό οριζόντιων ιδιοκτησιών εμπίπτουν στην περίπτωση ιζ) της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4495/17, όπως ισχύει.»
Όμως, η παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4495/2017, που αναφέρεται στην οδηγία αφορά στις εργασίες για τις οποίες απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας:
«2. Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:
…ιζ) εσωτερικές διαρρυθμίσεις, με την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου,.»
Επιπλέον, στην ίδια παράγραφο και συγκεκριμένα στα τελευταία εδάφια, αναφέρεται πως:
«Για τις εργασίες των υπόλοιπων περιπτώσεων οι οποίες εκτελούνται είτε συνδυαστικά είτε μεμονωμένα και εφόσον ο συνολικός προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τις είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ (25.000) υπολογιζόμενος σύμφωνα με το Παράρτημα Β’ του ν. 4495/2017, ανά οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας σύμφωνα με την περίπτωση θ’ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας απαιτείται και για την εκτέλεση εργασιών, αν τούτο προβλέπεται σε ειδικότερες διατάξεις, καθώς και για τη νομιμοποίηση οποιασδήποτε εργασίας που προϋποθέτει την έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης.»
Η σύγχυση λοιπόν έχει προκληθεί από τη διατύπωση της τελευταίας οδηγίας προς τις ΔΙΠΕΧΩ, η οποία για το διαχωρισμό οριζόντιων ιδιοκτησιών παραπέμπει στην απαίτηση για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, που αφορά σε εργασίες εσωτερικής διαρρύθμισης.
Δεδομένου όμως ότι για τον διαχωρισμό ενός διαμερίσματος σε δύο γίνονται εργασίες (προσθήκη ηλεκτρομηχανολογικών – υδραυλικών εγκαταστάσεων), που δεν εμπίπτουν στις εργασίες της παρ. 2 του άρθρου 29 (ούτε όμως και στις εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας βάσει του άρθρου 30) του ν.4495/2017, τον οποίο και επικαλείται η τελευταία οδηγία, η επικρατέστερη ερμηνεία, (που βέβαια προτείνεται άτυπα) είναι η αναγκαιότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Διαμερισμάτωση νοείται μεταξύ οριζόντιων ιδιοκτησιών (κι ας είναι ίδιος ο ιδιοκτήτης). Αν ΥΠΑΡΧΕΙ σύσταση δηλώνεται στην κατηγορία « διαμερισμάτωση». Αν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ σύσταση τότε δηλώνεται ως μία παράβαση για αλλαγή διαρρύθμισης.
Οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν και δεν πρέπει να γνωρίζουν. Γ ια το λόγο αυτό αναζητούν μηχανικό να τους πει τι μπορούν και τι πρέπει να κάνουν όταν θέλουν να χωρίσουν ένα διαμέρισμα στα δύο, το αντίστροφο δηλαδή να ενώσουν δυο διαμερίσματα, να ανακαινίσουν, να κάνουν αλλαγή διαρρύθμισης, αλλαγή χρήσης διαμερίσματος σε κατάστημα, γραφείο κ.ο.κ ή ολόκληρο όροφο πολλών ιδιοκτησιών ή ακόμη και ολόκληρου κτιρίου.
Ο μηχανικός πρέπει να εξετάσει:
1.Χρειάζεται Έκδοσης Άδειας Εργασιών Μικρής Κλίμακας; ή
2.Έκδοσης Άδειας Δόμησης;
3.Έχει τα Επαγγελματικά δικαιώματα να ενεργήσει ;
Γ ια να αποφασίσει για το τι πρέπει να κάνει πρέπει να διερευνήσει εάν με τις προτεινόμενες λύσεις επηρεάζονται:
α) τα στατικά φορτία ή
β) οι υδραυλικές εγκαταστάσεις τροποποιούνται και απαιτείται μελέτη ή αν αυτές στη διαδρομή τους δημιουργήσουν και στατικά προβλήματα πέραν των γνωστών επιτρεπτών διελεύσεων που ίσως χρειασθεί η συν ένεση συν ιδιοκτητών.
Το ζητούμενο λοιπόν αποδεικνύεται πολυσύνθετο και πολυδιάστατο. Η κυριότερη όμως επιμέλεια πρέπει να δοθεί στην επικινδυνότητα ή μη της επέμβασης, που θα προτείνει και ποιος τελικά μπορεί να επωμισθεί την ευθύνη να δοθεί η εντολή της χρήσης κατά την επέμβαση ή ακόμη και μετά.
Το κυριότερο είναι που θα διέλθουν οι σωληνώσει της αποχέτευσης και το αν θα επηρεάσουν την στατική επάρκεια ή και χωρίς τροποποίηση της υδραυλικής μελέτης, η προσθαφαίρεση τοίχων από μόνη της αλλάζει το στατικό μοντέλο της υπάρχουσας κατάστασης.
Με όλα αυτά θέλουμε να τονίσουμε ότι κάθε τροποποίηση σε υπάρχουσα πολυώροφη οικοδομή πρέπει να προβληματίζει.
Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο.
-Πρέπει ο μηχανικός να αφήσει στην άκρη τα επαγγελματικά δικαιώματα, που έχει ή που νομίζει ότι έχει;
-Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και για περιουσίες.
Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και πρέπει να αναζητηθούν συνεργασίες.
-Χρειάζεται Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Δομοστατικός.
-Χρειάζεται εργαστήριο ελέγχου του υπάρχοντος σιδηρού οπλισμού και εκείνου του σκυροδέματος.
-Χρειάζεται εν κατακλίδι αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης και εκείνης που θα δημιουργηθεί με τις επεμβάσεις μας.
Μετά πρέπει να αξιολογηθούν οι νέες καταστάσεις και να αποφασισθεί ο τρόπος ενίσχυσης για να είναι δυνατές οι μεταβολές. Δεν είναι καλό πρώτα να φορτώσουμε την οικοδομή και μετά να ψάχνουμε τρόπους να την «μπαλώσουμε».
Γ ια όλους αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να αναζητηθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά η γνώση και το επιτρεπτό ενεργειών από έμπειρους, αξιόπιστους και ειδικευμένους επιστήμονες. Αυτοί θα αναλάβουν την ευθύνη κατασκευών, υλικών και συνεργείων.
Β) Τι δεν πρέπει να γίνεται:
Όποιος δεν έχει βαθιά επιστημονική γνώση και εξειδίκευση, πρέπει να επιδιώξει την εξεύρεση εξειδικευμένων. Αυτοί ξέρουν. Αυτοί θα ανοίξουν το δρόμο για έρευνα αποτίμησης υπάρχουσας και επιτρεπόμενης τροποποίησης με τρόπο επιστημονικό έγκυρο. Αυτοί θα διερευνήσουν και τέλος αυτοί θα προτείνουν λύσεις.
Δεν πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε εάν έχουμε ή όχι τα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και τη γνώση για να αναλάβουμε την ευθύνη.
Μου θυμίζει αυτό, όταν ορισμένος από το ΤΕΕ πραγματογνώμονας εξέτασε το πάχος τοίχου και χωρίς καμιά στατική ανάλυση αποφάνθηκε ότι υπάρχει στατική επάρκεια.
– Θα μου πείτε το ΤΕΕ δέχεται τέτοια;
-Η απάντηση του ΤΕΕ είναι ότι δεν ελέγχουμε τα μέλη μας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις, αλλά ακόμα και τύπο Πραγματογνωμοσύνης.
Η παραπομπή στα πειθαρχικά συμβούλια είναι άλλο θέμα τεράστιο. Ο ρόλος του ΤΕΕ είναι να προστατεύει τα μέλη του, αλλά και να διασφαλίζει τη νομιμότητα πράξεων και ενεργειών. Πρέπει το ΤΕΕ να διασφαλίζει την ασφάλεια της ζωής αλλά και της περιουσίας και να μην αποδέχεται αποκλίσεις από αυτούς τους σκοπούς . Υπάρχουν ωστόσο παραδείγματα, που δυστυχώς κάποιες φορές συμβαίνουν άσχημα πράγματα που στεναχωρούν κόσμο.
Διαμερισμάτωση με υπαιτιότητα του εργολάβου – αναδόχου
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους όμορους ιδιοκτήτες είναι η διαμερισμάτωση όταν γίνεται με υπαιτιότητα του εργολάβου – αναδόχου. Υπάρχει διαφορά πραγματική και αυτό λύνεται με μονομερή σύσταση μεταξύ των ομόρων ιδιοκτητών.
Ας ξαναθυμηθούμε τη μονομερή τροποποίηση συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας στην περίπτωση διαμερισμάτωσης.
Άρθρο 230 Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78Α/28-03-2023 «Μονομερής υπαγωγή και τροποποίηση συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας Τροποποίηση άρθρου 98 ν. 4495/2017»
1.Στο τέλος της περ. β) της παρ. 5 του άρθρου 98 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), περί παραβάσεων σε οριζόντιες ιδιοκτησίες, προστίθενται οι λέξεις «άνωθεν του ισογείου», και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις:
α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφισταται από την ανέγερση-κατασκευή της οικοδομής ή
β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής, άνωθεν του ισογείου.»
2.Στο άρθρο 98 του ν. 4495/2017 προστίθεται παρ. 9Α ως εξής:
«9Α. Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης ή απομείωσης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος ή υπέρ όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα, αν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση κατασκευή της οικοδομής. Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβούν από κοινού σε συμβολαιογραφική πράξη μονομερούς τροποποιήσεως της πράξεως συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσουν ή κατανείμουν, αμοιβαίως, τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο, στις οριζόντιες ιδιοκτησίες τους ή να τον εξαιρέσουν από αυτήν, χωρίς να θίγονται υφιστάμενα συνολικά ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου και κατανομής κοινοχρήστων δαπανών των αμοιβαίως θιγομένων οριζοντίων ιδιοκτησιών. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.»
Την 1 Ιουνίου 2022 η ΕΕΤΕΜ πήγε στο ΣΤΕ για την ύπαρξη Μητρώου πτυχιούχων Μηχανικών εντός του ΤΕΕ, χρήση ηλεκτρονικού συστήματος κτλ για το ποιο ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ των μελών της δηλαδή
– εάν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ είναι ΣΥΝΟΜΟ να καθορίζονται με Βασιλικό Διάταγμα 1972 (που τότε δεν υπήρχαν ως ακαδημαϊκή οντότητα.) &
– εάν η ταύτιση των δικαιωμάτων τους με αυτά των υπομηχανικών ευσταθεί ΝΟΜΙΚΑ ….
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας απάντησε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας κ.λ.π. και βεβαιώνει ότι οι πτυχιούχοι μηχανικοί έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα όπως κατωτέρω αναφέρεται στο παρατιθέμενο έγγραφο. Προκειμένου μάλιστα να γίνουν από όλους κατανοητά τα ανωτέρω, το ΤΕΕ δίνει στη δημοσιότητα το κείμενο της απόφασης του ΣτΕ διά πάσα χρήση οποιουδήποτε δείχνει σχετικό ενδιαφέρον: δείτε εδώ
Επίσης το ΤΕΕ παραθέτει την απάντηση:
TEE-14193-25/05/2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Σε απάντηση του με Αρ Πρωτ ΤΕΕ: 14193/16-5-2022 εγγράφου σας. σας αναφέρουμε τα ακόλουθα
Τα επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Εργων Υποδομής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, καθορίζονται από το ΒΔ 769/ 12 12 1972 (ΦΕΚ 223Α’) (άρθρον μόνον παράγραφοι 1 και 2)
Όσον αφορά την «Βεβαίωση Μηχανικού», με τους όρους που αναφέρονται στο άρθρο 83 παρ 1 του Ν 4495/3-11-2017 (ΦΕΚ 167Α’) σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανόμενης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που συντάσσεται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση Μηχανικού
Η εν λόγω βεβαίωση εκδίδεται και υπογράφεται από Μηχανικό μετά από αυτοψία, με πλήρη γνώση των ευθυνών που απορρέουν από την παρ. 12 του ανωτέρω άρθρου.
Όσον αφορά τη δήλωση αυθαιρέτων κατά τις διατάξεις του Ν 4495/2017 (και κατά τη διάρκεια ισχύος των προηγούμενων Ν 4014/2011 και 4178/2013) υποβάλλει ομάδα Μηχανικών Στο ηλεκτρονικό σύστημα έχει προβλεφθεί η δυνατότητα συμμετοχής στην ομάδα του έργου περισσότερων Μηχανικών, έτσι ώστε να καλύπτονται οι κατά νόμο ειδικότερες απαιτήσεις ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των υποβαλλόμενων μελετών στοιχείων.
Δυνατότητα πρόσβασης στην «Ταυτότητα Κηρίου» έχουν μηχανικοί φυσικά πρόσωπα, υπεύθυνοι για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, οι οποίοι είτε ως εξουσιοδοτημένο·, σύμφωνα με το άρθρο 53. παρ 4 του ν 4495/17. είτε ως επιβλέποντες. σύμφωνα μέ το άρθρο 49. παρ 4γ του ν 4495/2017. φέρουν την ευθύνη συμπλήρωσης των προβλεπόμενων στοιχείων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου.
Η έκδοση του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας υλοποιείται από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό, διαχειριστή της καταχώρισης της Ιδιοκτησίας Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Πιστοποιητικό Πληρότητας προϋποθέτει τον έλεγχο των πολεοδομικών στοιχειών και μεγεθών (επιφάνειες δόμησης, χρήσεις) του Κτιρίου ή της Διηρημένης Ιδιοκτησίας, εκδίδεται από μηχανικό που έχει το αντίστοιχο επαγγελματικό δικαίωμα.
Ο Μελέτες Ύδρευσης και Αποχέτευσης κτιριακού έργου, θεωρούνται Μηχανολογικές.
Στην ΥΑ με Αριθμ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/446Τ (ΦΕΚ Β” 4520/16 10.2018) όπως ισχύει, ορίζεται η διαδικασία έγκρισης και τα απαιτούμε να δικαιολογητικά για εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Έργων Υποδομής ΤΕ έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος τους στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Ν. Στάσινoς»
Παράδειγμα αξιολόγησης και αποτίμησης υφιστάμενης κατάστασης σε οροφοδιαμέρισμα
Καταλήγοντας μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το Γραφείο μας μόλις ολοκλήρωσε και παρέδωσε την αναλυθείσα εργασία «Αξιολόγηση και αποτίμηση υφιστάμενης κατάστασης σε οροφοδιαμέρισμα τετάρτου ορόφου επί της οδού…………………………………….. στη ………… για δικαστική χρήση» που περιλάμβανε:
1.Σκοπό και ιστορικό των επί τόπου αυτοψιών
2.Δομικές παρατηρήσεις αυτοψιών
3.Βασικές πληροφορίες για τη δομοστατική ανάλυση πλακών Ο/Σ
4.Έλεγχοι και προβλέψεις των κανονιστικών πλαισίων για τις πλάκες Ο/Σ
5.Αναλυτική επισκόπηση της αρχικής στατικής μελέτης ανέγερσης και συμπεράσματα
6.Έλεγχος βυθίσεων κατά τον ΕΚΩΣ200
6.α. Μηχανικές ιδιότητες της κατασκευής στην σημερινή εποχή σύμφωνα με τα κανονιστικά πλαίσια
6.β. Φορτία εξεταζόμενης κατάστασης
6.γ. Διενέργεια ελέγχου βυθίσεων και αποτελέσματα
7.Έλεγχος επάρκειας υφιστάμενου οπλισμού σύμφωνα με τα σχέδια ανέγερσης οικοδομής
7.α. Διεύθυνση Χ
7.β. Διεύθυνση Ψ
8. Συμπεράσματα και εύρεση αιτίας ρωγμών στην πλάκα …
9. Αποτίμηση και ενίσχυση πλάκας Ο/Σ σε πολυώροφο κτίρι Ο/Σ
10. Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας σε κάμψη πλάκας Ο/Σ
11. Σχεδιασμός σχήματος ενίσχυσης
11.1. Ενίσχυση με ελάσματα ΙΟΠ
11.2. Ενίσχυση με χαλύβδινα ελάσματα
12.Υλοποίηση ενίσχυσης
12.1. Προετοιμασία επιφάνειας σκυροδέματος
12.2. Εφαρμογή ελάσματος ΙΟΠ
12.3. Εφαρμογή των ελασμάτων χάλυβα
12.4. Σκαριφήματα ενισχύσεων
13.Προϋπολογισμοί κόστους.
Βέβαια και έγινε συνεργασία με
Α. εργαστήριο Δομικών για τον δειγματοληπτικό έλεγχο του κάτω οπλισμού της πλάκας οροφής του εν λόγω διαμερίσματος με μηχάνημα Ferroscan και μας παρέδωσαν imagscan 43 σημείων και
Β. Εργαστήριο Πειραματικής Αντοχής των Υλικών και Κατασκευών με την αντίστοιχη ανάλυση, διαγράμματα προσομοίωσης, παραμόρφωσης, αναπτυσσόμενες ροπές, σύμβαση αξόνων επιφανειακών στοιχείων, απόκριση λωρίδων και ενισχύσεις.
Βιβλιογραφία:
Ζ. Χατζηχαλκιάς Δικηγόρος 4η Έκδοση Δημόσια Έργα Ιανουάριος 1987 Χαραμίδης. «Το δίκαιο της Ρυμοτομίας και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού». 1994 Ν. Στίγκας Δικηγόρος «Πολεοδομική Νομοθεσία Σχόλια – Νομολογία». 2004 Απόστολος Γ εωργιάδης Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών «Γ ενικές Αρχές Αστικού Δικαίου». 2012 (Μέλος Ακαδημίας Αθηνών). Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΕΟΣ ΓΟΚ 2012) εκδόσεις ΔΕΔΕΜΑΔΗ Δελτίο ΔΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ & ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ (1984-2023).
Το βιβλίο με κεντρικό τίτλο «Υπαίτια Κατάτμηση
Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει το βιβλίο με κεντρικό τίτλο «Υπαίτια Κατάτμηση» των Σωτήριου Γ. Μούρκα και Κωνσταντίνου Σ. Μούρκα, καθώς αποτελεί έναν οδηγό γνώσης και παρουσίασης τεκμηριωμένων λύσεων σωστής αντιμετώπισης δύσκολων και πολύπλοκων ιδιοκτησιακών και πολεοδομικών θεμάτων, για μηχανικούς συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δικαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
Στόχος του βιβλίου
Στόχος του βιβλίου είναι «η περεταίρω μελέτη – διερεύνηση και επέκταση των γνώσεων μας», σημειώνουν οι συγγραφείς και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι:
-«Αν οι Μηχανικοί, οι Δικηγόροι, οι Συμβολαιογράφοι, οι Υποθηκοφύλακες και οι προϊστάμενοι των Κτηματολογικών Γ ραφείων γνώριζαν, ήθελαν, τολμούσαν, αφενός μεν δεν θα συνέβαιναν, αφετέρου δε, θα διορθωνόταν εν τη γενέσει τους ή και αργότερα. Αυτός είναι ο σκοπός του εγχειρήματος αυτού. Όλοι εμείς πρέπει να έχουμε ως Ευαγγέλιο όλες τις διατάξεις του παρόντος. Στόχος η περεταίρω μελέτη – διερεύνηση και επέκταση των γνώσεων μας».
Δημιουργοί του βιβλίου είναι οι:
*Σωτήριος Γεωργίου Μούρκας: Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΤΕΕ 41279 Πραγματογνώμων Δικαστικός & Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ελεγκτής δόμησης ΥΠΕΚΑ (ΕΥΕΔ 1036). Ενεργειακός Επιθεωρητής κτιρίων, Λεβήτων & Εγκ/στάσεων Θέρμανσης & Κλιματισμού ΥΠΕΚΑ. Και
Κωνσταντίνος Μούρκας του Σωτηρίου: Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. ΤΕΕ 157049. Υποψήφιος Διδάκτωρ Αντισεισμικής Μηχανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Περιεχόμενα
Στην έκδοση δημοσιεύονται και εξαντλούνται όλα τα συναφή θέματα χωρίς να χρειασθεί αναζήτηση σε άλλες πηγές, σχετικά με:
ΥΠΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ: Κατάτμηση, τακτοποίηση, προσκύρωση, ενοποίηση – συνένωση, ματαίωση, παλαιές δημοτικοί οδοί, ιδιωτικοί οδοί, σύνταξη πράξης προσκύρωσης – τακτοποίησης, διαδικασία καταβολής αποζημίωσης, κατάληψη ακινήτων, βάρη, υπόχρεοι αποζημίωσης, απαλλοτριώσεις ακινήτων, ομαδική τακτοποίηση, κτηματική ομάδα, φυτείες ή εγκαταστάσεις & αναδασμός
ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΘΕΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: Ακυρότητα σύστασης καθέτου, που και πότε απαγορεύεται, απαγόρευση υπαγωγής αυθαιρέτων.
ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΝΗΣ
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑ, ΝΟΜΟΣ & ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΕΣ
Πραγματογνωμοσύνες ορισθείσες από: Εφετείο σε δικάσιμο, Εισαγγελέα σε προανάκριση, Πρωτοδικείο σε δικάσιμο & Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με αίτηση ενδιαφερομένου. Έκθεση Τεχνικού Συμβούλου για δικαστική χρήση.
Ειδικότερα αναλύονται και παρουσιάζονται όλα τα σχετικά:
-Στιγμιαία Κατάτμηση
-Υπαίτια Κατάτμηση & εκτός Σχεδίου
-Μονομερής Σύσταση
-Κάθετοι εκτός Σχεδίου με Χρησικτησία
-Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου
-Επικύρωση Ανώμαλων Δικαιοπραξιών
-Γήπεδα εντός και εκτός ορίων Οικισμού
-Γήπεδα στα Όρια Σχεδίου πόλεως & Οικισμού
-Ακυρότητα Πραγματογνωμοσύνης
-Ακύρωση Δικαστικής Απόφασης
Η απόκτηση του βιβλίου
Το βιβλίο διατίθεται στους ενδιαφερόμενους με παραγγελία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποστέλλεται ταχυδρομικώς. Η τιμή αγοράς του βιβλίου είναι 100 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων ταχυδρομικής αποστολής.
Για παραγγελία και αγορά του βιβλίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας των συγγραφέων:
Σωτήριος Γεωρ. Μούρκας:
Κιν. 6973680652
Email: sotirismourkas1@gmail.com
Κωνσταντίνος Μούρκας του Σωτηρίου:
Email: kmourkas@teemail.gr & kon.mourkas@gmail.com
Σχετικά Άρθρα
- Δέκα λύσεις για μονομερείς συστάσεις, μονομερή διανομή και διαμερισμάτωση
- Εκτός σχεδίου: λύση μεταβίβασης έκτασης, χωρίς να χάνεται το δικαίωμα δόμησης
- Υπαίτια κατάτμηση: αλυσίδα λαθών, που οδηγεί σε άκυρο πλειστηριασμό ακινήτου
- Υπαίτια κατάτμηση: οι λύσεις για τις πολεοδομικές και ιδιοκτησιακές παγίδες
- Χρόνια διένεξη για όμορες ιδιοκτησίες εντός ΖΟΕ με λάθος πραγματογνωμοσύνη
- Τα “κλειδιά” και τα “λουκέτα” πρόσβασης ιδιοκτητών σε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου