ecopress
Της Μαρίνας Ξυπνητού/ Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για την Ανατολική Αττική, κι αυτό γιατί είναι αναπόφευκτο...

Της Μαρίνας Ξυπνητού/

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για την Ανατολική Αττική, κι αυτό γιατί είναι αναπόφευκτο να μην πιάσουν δουλειά οι… μπουλντόζες. Ήδη, τοπικές αρχές, βουλευτές και πολίτες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσουν την κυβέρνηση να «γλιτώσει» όσο το δυνατόν περισσότερες περιουσίες. Πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος εξηγούν στον Ελεύθερο Τύπο ότι, αν τελικά προτιμηθεί ο «πρότυπος» σχεδιασμός, θα πρέπει να γκρεμιστούν εκατοντάδες σπίτια, με αρκετούς ωστόσο να προτάσσουν μια μεσοβέζικη λύση.

Το βασικό αλαλούμ έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα πολεοδόμησης. Όπως λοιπόν προκύπτει και στην πράξη, για να μπορέσει να πολεοδομηθεί η περιοχή, οι κατεδαφίσεις είναι αναπόφευκτες, ωστόσο ο ακριβής αριθμός αυτών είναι που προβληματίζει και φέρνει ποικίλες αντιδράσεις. Δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν ακίνητα πάνω σε ρέματα, δασικές και αναδασωτέες περιοχές περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Από τις συνολικά περίπου 2.000 κατοικίες στην περιοχή οι 400 βρίσκονται σε δασικές-αναδασωτέες περιοχές, ενώ άλλες τόσες έχουν χτιστεί σε ρέματα και προστατευμένες περιοχές. Η πιο δύσκολη περιοχή νομοθετικά είναι η Αμπελούπολη, καθώς έχει 131 κατοικίες, εκ των οποίων μόλις οι 31 έχουν οικοδομική άδεια. Μάλιστα, η πλειοψηφία των σπιτιών είναι μονοκατοικίες, εκτός από μερικά 2ώροφα και μία πολυκατοικία.

Χωρίς οικοδομικές άδειες

Δεύτερη σε δυσκολία περιοχή είναι ο Προβάλινθος, δεδομένου ότι έχει 750 ιδιοκτήτες για 170 οικίες, εκ των οποίων μόλις οι 22 έχουν οικοδομική άδεια! Σε αυτή την φάση, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ακόμη 10 είναι πλήρως νόμιμες. Ταυτόχρονα, από τις συνολικά 170, οι 72 έχουν καεί ολοσχερώς αλλά μόλις οι 20 είχαν άδεια.

Επόμενος «πονοκέφαλος» είναι το Μάτι, το οποίο ωστόσο δεν είναι δασικό και έχει σχέδιο πόλης, όμως σε αρχική μορφή και δεν έχει εγκριθεί. Το ζήτημα για την περιοχή είναι ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διαδικασία μεταβίβασης και αυτό γιατί έχουν αγροτικούς τίτλους. Έτερο πρόβλημα είναι, φυσικά, και οι δρόμοι, που, όπως φάνηκε από την τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018, μπορούν να μετατραπούν σε παγίδες θανάτου.

Αντίθετα, στο Κόκκινο Λιμανάκι τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα, γιατί υπάρχουν 25 ιδιοκτησίες οι οποίες έχουν όλες άδεια, καθώς η περιοχή είχε πολεοδομηθεί στο παρελθόν.

Διάβρωση των ακτών

Πέρα όμως από τα προβλήματα που κρύβονταν κάτω από το χαλί και είναι απαραίτητη η παρέμβαση της κυβέρνησης για να «ξεμπλοκάρει» π διαδικασία και να τρέξει το ΕΧΣ, θα χρειαστεί παράλληλα να διευκρινιστεί και το τι θα γίνει με μια σειρά από άλλες εκκρεμότητες. Μεταξύ αυτών είναι π διάβρωση των ακτών, που δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα αντιμετωπιστεί με το Σχέδιο, αλλά και το τι θα γίνει με τα κτίρια σε οικόπεδα που ακουμπούν στα όρια των ρεμάτων.

Σύμφωνα με πηγές του «Ε.Τ.», πάντως, πολύ δύσκολα να αποφύγουν την μπουλντόζα περίπου 250-300 σπίτια, με το χειρότερο σενάριο να θέλει να πέφτουν περί τα 800 σπίτια.

Η Διυπουργική Επιτροπή, που ασχολείται με το θέμα, δεν έχει μέχρι σήμερα καταλήξει, με το χρόνο όμως να μετρά αντίστροφα και να γεννάται το ερώτημα αν τελικά το καλοκαίρι του 2020 θα καταφέρει να κατατεθεί το ΕΧΣ.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων φαίνονται διχασμένοι για το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί. Η μια πλευρά υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις ώστε να μην κατεδαφιστούν πολλά σπίτια -δεδομένου ότι για κάποιους αποτελούν και την πρώτη κατοικία-, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμούν ότι καλό είναι μην αλλάξει τίποτα νομοθετικά.

Ένα από τα σενάρια πάντως που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να αξιοποιηθούν οι παραρεμάτιες περιοχές ως κοινόχρηστοι χώροι. Ένα έτερο που εξετάζεται είναι η προς πολεοδόμηση περιοχή να προκύψει από τον αριθμό των νόμιμων κτιρίων, πολλαπλασιαζόμενο με την αρτιότητα της εκτός σχεδίου δόμηση (4 στρέμματα).

Σε κάθε περίπτωση, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που έχει αναλάβει την εκπόνηση του ΕΧΣ, έχει διαμηνύσει ότι θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό μέχρι τον Ιούλιο.

Καθυστερεί η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, δεδομένου ότι ενάμιση χρόνο μετά δεν έχουν γίνει τα «δέοντα», όπως χαρακτηριστικά τους είχαν υποσχεθεί μετά τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο για το Μάτι σχετικά με τις ενέργειες αποκατάστασης στην περιοχή, μέχρι και σήμερα υπάρχουν καπνισμένα από τις φλόγες ή ολοσχερώς κατεστραμμένα κτίρια και καμένα δέντρα διάσπαρτα στους δρόμους των πληγέντων οικισμών. Περισσότεροι από 350 άνθρωποι παραμένουν φιλοξενούμενοι στις κατασκηνώσεις, αρκετοί είναι αυτοί που εγκατέλειψαν εντελώς την περιοχή και τις ιδιοκτησίες τους, λίγοι (μόλις 12) είναι εκείνοι που έχουν πάρει στα χέρια τους άδεια ανακατασκευής, ενώ άλλοι βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των επισκευών των σπιτιών τους.

Ειδικότερα:

►           Μόλις το 37% των κτιρίων που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα έχει γκρεμιστεί. Η κατεδάφιση από το υπουργείο Υποδομών (μέσω εργολαβιών) είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν στα επόμενα βήματα της διαδικασίας ανακατασκευής του σπιτιού τους.

►           Ωστόσο, σχεδόν ένας στους τρεις ιδιοκτήτες κατεδαφιστέων κόκκινων κτιρίων (το 30% του συνόλου) δεν έχει θελήσει να προβεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Δηλαδή, δεν έχει υποβάλει καν αίτηση για να του βεβαιωθεί το ποσό που δικαιούται να λάβει για να ξαναφτιάξει το σπίτι του ή να αγοράσει άλλο.

►           Οι οικοδομικές άδειες ανακατασκευής που έχουν εκδοθεί είναι μόνο 12 (όσες δηλαδή και οι ελάχιστες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής) ή αλλιώς αντιστοιχούν μόνο στο 2,5% των κόκκινων κτιρίων.

►           Οι διαδικασίες αποκατάστασης (ανακατασκευής ή επισκευής) έχουν κολλήσει πλήρως για 267 κτίρια, τα οποία βρίσκονται εντός δασικής περιοχής. Ητοι, για το 17,2% των κτιρίων για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις Στεγαστικής Συνδρομής από τους ιδιοκτήτες τους.

►           Από το σύνολο των αιτήσεων για αποκατάσταση (κίτρινα και κόκκινα κτίρια), σχεδόν μία στις τέσσερις, π αλλιώς το 23%, έχει ελλείψεις στους φακέλους των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί (π.χ. τίτλοι ιδιοκτησίας).

Όσον αφορά τις ανακατασκευές, το ΥΠΟΜΕ διενήργησε 4.691 αυτοψίες σε κτίρια των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα, από τις οποίες προέκυψαν: 2.478 πράσινα, 1.731 κίτρινα και 482 κόκκινα κτίρια.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από το Τμήμα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής (ΤΑΕΦΚ-Α.Α.) 482 Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (ΠΑΕΕΚ – πρωτόκολλα κατεδάφισης). Από αυτά, έχουν υποβληθεί 336 αιτήσεις για έκδοση βεβαίωσης καθορισμού δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής Ανακατασκευής. Από τις 336 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, οι 208 έχουν βεβαιωθεί.

Σχετικά με τις κατεδαφίσεις, έως τώρα έχουν γίνει 176 (συμπεριλαμβανομένων των κατεδαφίσεων που έγιναν από ιδιωτικές εταιρίες δωρεάν)

Επισκευές

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο ΤΑΕΦΚ-Α.Α. για έκδοση άδειας επισκευής αφορούν σε 1.214 κτίρια.

Έχουν εκδοθεί 535 άδειες επισκευής και έχουν απορριφθεί 15 αιτήσεις.

Από τις υπόλοιπες 664 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής: οι 180 δεν μπορούν να προχωρήσουν καθώς βρίσκονται σε δασικές περιοχές, οι 316 έχουν ελλείψεις στα δικαιολογητικά του φακέλου (π.χ. τίτλοι ιδιοκτησίας), ενώ 168 είναι σε διαδικασία ελέγχου από το ΤΑΕΦΚ-Α.Α. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των υποβληθεισών αιτήσεων για αποκατάσταση (ανακατασκευή και επισκευή) είναι 1.550 (336 συν 1.214 αντίστοιχα).

Το υπουργείο Υποδομών -που είναι αρμόδιο για την αποκατάσταση του συνόλου των εγκεκριμένων προς αποκατάσταση κατοικιών- μέχρι στιγμής έχει εγκρίνει εντολές πληρωμής συνολικού ύψους 6.497.241,86 ευρώ, οι οποίες αφορούν σε χρηματοδοτική συμβολή για 769 επισκευές (Α’ ή/και Β’ δόση) και 14 ανακατασκευές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Παρατηρητηρίου για το Μάτι, περίπου 160-180 οικογένειες έχουν λάβει επίδομα ενοικίου.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί 787 τρίμηνα ενοικίου, συνολικού ύψους 824.374 ευρώ.

Στο μεταξύ, μέχρι τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου παρέμεναν στις κατασκηνώσεις 358 άτομα. Ειδικότερα, στις κατασκηνώσεις του Στρατού στον Άγιο Ανδρέα, από τον Ιούλιο του 2018 φιλοξενούνται 159 άτομα και στις κατασκηνώσεις της Αεροπορίας στο Ζούμπερι φιλοξενούνται 199 άτομα, εκ των οποίων τα 47 είναι ανήλικα.

“Ελεύθερος Τύπος”

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας