ecopress
Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να δώσει επίσημες και οριστικές απαντήσεις στη Βουλή για το πως θα αντιμετωπίσει την κατά... Στη Βουλή η κατάργηση δόμησης στα εκτός σχεδίου «μικρά οικόπεδα»

Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να δώσει επίσημες και οριστικές απαντήσεις στη Βουλή για το πως θα αντιμετωπίσει την κατά παρέκκλιση δόμησης σε «μικρά οικόπεδα» (μικρότερα των 4 στρεμμάτων), που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές, η οποία  καταργείται μετά την 9η Δεκεμβρίου 2022. εάν δεν γίνει νομοθετική ρύθμιση παράτασης.

sxedio

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, Βουλευτής νομού Ηρακλείου, ο οποίος  έχει υποβάλλει δύο επίκαιρες ερωτήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής και έχει λάβει απαντήσεις από τον υφυπουργό ΠΕΝ Νίκο Ταγαρά ότι είναι θετικός  για ρύθμιση παράτασης για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου μικρά οικόπεδα, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) έως το  2025 –Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress –  επανέρχεται τώρα με νέα ερώτηση για το ίδιο θέμα, καθώς όπως επισημαίνει  δεν υπάρχει θετική εξέλιξη για νομοθετική αντιμετώπιση του.

Νέα δεδομένα δημιουργεί το  γεγονός ότι μέ τα μέχρι τώρα δεδομένα  γίνεται γνωστό από επίσημες και αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ότι υπάρχει «κλειδωμένη» κυβερνητική απόφαση και στις λιγότερες από 60 ημέρες  που απομένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες πρέπει να αποδυθούν σε αγώνα δρόμου για να εκδώσουν προέγκριση οικοδομικής άδειας αλλιώς χάνουν το δικαίωμα να χτίσουν. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Αναγκαιότητα να χορηγηθεί παράταση

Στην ερώτηση, που απευθύνεται  του προς τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και κατατέθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2022 ο Βασίλης Κεγκέρογλου-Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι είναι «αναγκαιότητα να χορηγηθεί παράταση στην έκδοση οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση μικρά οικόπεδα (μικρότερα των 4 στρεμμάτων), που βρίσκονται εκτός σχεδίου τουλάχιστον για δύο έτη» και αναλυτικά αναφέρει τα ακόλουθα:

-«Κύριε υπουργέ, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα (νόμοι 4759/20 και 4819/21) και μέχρι 9 Δεκεμβρίου,οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων, θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα, μπορούν να προβούν σε έκδοση οικοδομικής άδειας για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ανέγερσης εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας.

Παράταση στην ημερομηνία αυτή ισχύει μόνο για την προσκόμιση δικαιολογητικών για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, που έχουν ζητηθεί εμπρόθεσμα από τις διάφορες αρμόδιες Αρχές, και αυτή όμως δεν αμβλύνει το πρόβλημα.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν εκδώσουν οικοδομική άδεια έως τότε, θα πρέπει να περιμένουν την εκπόνηση του Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας στην οποία ανήκουν, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι δόμησης και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης στην περιοχή τους.

Ωστόσο, αν και βρισκόμαστε δύο μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας, η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών που διαθέτουν τέτοιου είδους οικόπεδα, δεν έχει προβεί στην έκδοση της επιθυμητής αδείας δόμησης, γιατί υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Επιπλέον, όλο το μεσοδιάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη στιγμή της ψήφισης του νόμου στις 9 Δεκεμβρίου του 2020 και μέχρι σήμερα, όπως αντιλαμβάνεστε οι συνθήκες δεν ήταν και ευνοϊκές για επενδύσεις στον τομέα της κατασκευής.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, οι τελευταίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και η εκτόξευση του κατασκευαστικού κόστους, καταστούν απαγορευτική την όποια κίνηση για κατασκευή κτίσματος.

Επειδή η κατάργηση εκτός σχεδίου δόμησης αφαιρεί δικαιώματα, απαξιώνει περιουσίες και είναι επώδυνη οικονομικά και κοινωνικά για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες

Επειδή δεν τελεσφόρησε η εκπόνηση και κυρίως η κύρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, από την έναρξη ισχύος του Ν.4759/2020 έως και σήμερα

Επειδή κατά τη συζήτηση δύο επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής έχω υποστηρίξει την αναγκαιότητα να χορηγηθεί παράταση στην έκδοση οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση μικρά οικόπεδα (μικρότερα των 4 στρεμμάτων), που βρίσκονται εκτός σχεδίου, τουλάχιστον για δύο έτη Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργέ:

-Προτίθεστε να δώσετε παράταση δύο (2) τουλάχιστον ετών για την προέγκριση έκδοσης οικοδομικών αδειών στα εκτός σχεδίου οικόπεδα της παρ.1 του άρθρου 40 του ν.4759/20 που χάνουν αυτό το δικαίωμα μετά τις 09/12/2022;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου»

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας