ecopress
Σε περίπου ενάμιση με δύο μήνες αναμένεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο της μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ που κόστισε 1,8 εκατ.... TEE: το ΟΑΚΑ θα έχει ανοίξει το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι

Σε περίπου ενάμιση με δύο μήνες αναμένεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο της μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ που κόστισε 1,8 εκατ. ευρώ και αφορά στη στατική επάρκεια του στεγάστρου Καλατράβα και τη μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ, ενώ το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2024 θα ανοίξει και πάλι.

Το… αιφνιδιαστικό κλείσιμο έχει οδηγήσει σε σειρά σεναρίων, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως το πρόβλημα δεν έγκειται στην κατασκευή του έργου αλλά στη μη συντήρησή του τα τελευταία 20 χρόνια και εξηγούν πως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο παρουσιάζονται.

Tο αντικείμενο της μελέτης είναι ο ο στατικός έλεγχος, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, στον “Ελεύθερο Τύπο” σε ρεπορτάζ των Ελπίδας Οικονομίδη και Μαρίνας Ξυπνητού. Η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και κάποια επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν βρίσκονται στα χέρια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και σε αυτήν τη φάση αναμένουν να μάθουν αν είναι ορθή ή όχι. «Πρέπει να δούμε πώς έχει γίνει η μελέτη, ποια είναι τα στοιχεία, αν έχουν πάρει τις σωστές παραδοχές και σωστές παραμέτρους, αν ακολουθηθεί δηλαδή η μεθοδολογία που πρέπει», εξηγεί ο κ. Στασινός.

Πρόβλεψη

Ερωτηθείς για τα σενάρια που θέλουν το ΟΑΚΑ να κλείνει οριστικά, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ήταν κατηγορηματικός, ενώ, όπως ανέφερε, «η εκτίμησή μου είναι ότι το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2024 θα ανοίξει».

Οπως προκύπτει από το συμπέρασμα της μελέτης που οδήγησε στο κλείσιμο του ΟΑΚΑ και έφερε στη δημοσιότητα η «Καθημερινή», τόσο η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου στο ΟΑΚΑ όσο και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικό ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδίδει ευθύνες στον αρχικό σχεδιασμό ή στην κατασκευή των έργων, αλλά αξιολογεί την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την «ιδεατή» τους κατάσταση, την κατάσταση δηλαδή που εκτιμάται πως έπρεπε να έχουν όταν παραδόθηκαν.

ΦΑΙΔΩΝ ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ)

«Πολλή τρομολαγνεία για το τίποτα…»

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Φαίδων Καρυδάκης, συνεργάτης του Εργαστηρίου Μεταλλικών Κατασκευών του ΕΜΠ, με εμπειρία δεκαετιών στον σχεδιασμό ανάλογων έργων και ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στην ομάδα που έλεγξε τις μελέτες του στεγάστρου του ΟΑΚΑ και παρακολούθησε τα πρώτα στάδια κατασκευής, «το έργο κατασκευάστηκε με μια σωστή μελέτη, στη διάρκεια των 20 χρόνων είχε κάποιες φθορές, οι οποίες είναι φυσιολογικές, καθώς όλα τα μεταλλικά έργα θέλουν παρακολούθηση και συντήρηση. Η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ λέει ότι λόγω μη συντήρησης έχει μειωθεί η στατική του επάρκεια, αλλά και αρχικά ήταν κατάντη ανεπαρκής. Αυτό το τελευταίο κομμάτι είναι περίεργο, διότι πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι το είχαν ελέγξει και το είχαν βρει επαρκές. Τώρα που είναι ανεπαρκές πιστεύω θα είναι σάπιες σε 2,3 λεπτομέρειες οι οποίες και αυτές θα μπορούσαν εύκολα να αποκατασταθούν».

Ερωτηθείς για τα σενάρια των προηγούμενων ημερών που ήθελαν το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του ΟΑΚΑ να οφείλεται σε μια πιθανή κατάρρευση του στεγάστρου Καλατράβα επεσήμανε ότι «εγώ νομίζω ότι η προηγούμενη μελέτη που έγινε, στην οποία είχα κάποια σχέση, είχα κάνει κάποιες παρατηρήσεις και μετά διορθώθηκαν και κατασκευάστηκε, ήταν ικανοποιητική και το απέδειξε το ότι επί 20 χρόνια και με πλημμελή συντήρηση στάθηκε χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα το στέγαστρο. Στην πραγματικότητα, ένα κτίριο που στέκεται χωρίς πρόβλημα επί 20 χρόνια δεν πρέπει να έχει πρόβλημα. Αν, φυσικά, η έλλειψη συντήρησης έχει παρουσιάσει κάποια θέματα, αυτά διορθώνονται».

Καταλήγοντας ο κ. Καρυδάκης θεωρεί «ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλη τρομολαγνεία για το τίποτε και αν το δουν με λίγη ψυχραιμία, το έργο αυτό μπορεί να συντηρηθεί και αν απαιτηθεί να ενισχυθεί, ώστε να αντέξει άλλα 20 ή 40 ή 100 χρόνια».

“Ελεύθερος Τύπος”

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας