Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Υπεραισιόδοξες θεωρεί ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ως προς την παραγωγικότητα και κατ΄ επέκταση τα έσοδα των μονάδων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά αλλά και αιολικά πάρκα) με αποτέλεσμα όπως υποστηρίζει να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις στους υποψήφιους επενδυτές.
Ο λόγος, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΠΕΦ που κατατέθηκε στη διαβούλευση για το ΕΣΕΚ, είναι ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη το φαινόμενο της απόρριψης παραγόμενης ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, το οποίο δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής στο ελληνικό διασυνδεδεμένο σύστημα, αναμένεται ωστόσο να ανακύψει το επόμενο διάστημα όσο αυξάνονται οι μονάδες ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα. Η αιτία είναι ότι κατά περιόδους η ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο ή / και τον άνεμο δεν θα μπορεί να απορροφηθεί στο σύνολό της επειδή δεν θα υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση, ούτε δυνατότητα αποθήκευσής της.
«Εν κατακλείδι, οι αναλύσεις, προσομοιώσεις και εκτιμήσεις στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ είναι κρίσιμο να είναι συντηρητικές καθώς και να συμπληρώνονται και να επικαιροποιούνται συστηματικά. Από την άλλη πλευρά οι επενδυτές που επιθυμούν να αναπτύσσουν νέα έργα ΑΠΕ, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τις αναμενόμενες από κάποιο χρονικό σημείο και πέρα μη πλήρεις απορροφήσεις της παραγωγής τους λόγω συμφόρησης του συστήματος (οι προτεραιότητες στην κατανομή έχουν ήδη θεσμοθετηθεί δυνάμει του ν. 4643/2019 και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2019/943), αλλά και της μη δυνατότητας των όποιων συστημάτων αποθήκευσης να την περισώσουν στο 100%. Ας διευκρινιστεί πως η εκτιμώμενη στην μελέτη ΕΜΠ συμφόρηση δεν έχει να κάνει με τα δίκτυα αλλά καθαρά με το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρικής ισχύος σε επίπεδο διασυνδεδεμένου συστήματος. Η συμφόρηση των δικτύων δυστυχώς αποτελεί επιπλέον παράγοντα αβεβαιότητας, που οφείλει να προστεθεί σε όσα προαναφέρθηκαν», τονίζει ο ΣΠΕΦ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ο ΣΠΕΦ ζητά να αποζημιώνονται οι ΑΠΕ για τις εν λόγω περικοπές με μια μορφή διακοψιμότητας αλλά και με Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος.
Γενικότερα ο ΣΠΕΦ θεωρεί πάντως ότι το ΕΣΕΚ «κινείται στην σωστή κατεύθυνση ως προς την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αποτελώντας παράλληλα μια εθνική βάση συνεννόησης, αυτοδέσμευσης, συνέχειας και αξιοπιστίας της χώρας μας ως προς την ενεργειακή μετάβαση, τις ΑΠΕ, και βεβαίως τις επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου που απαιτούνται μέχρι το 2030 για την εκπλήρωση των «πράσινων» στόχων και πολιτικών του».
Σχετικά Άρθρα
- ΕΣΗΑΠΕ-ΕΛΕΤΑΕΝ: Τρεις προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση
- Νέος ενεργειακός σχεδιασμός για ΑΠΕ, αποθήκευση, εξοικονόμηση
- Αύξηση του κόστους των φωτοβολταϊκών, λόγω διεθνών ανατιμήσεων
- Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα στα φωτοβολταϊκά – ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα
- ΕΛΕΤΑΕΝ: όφελος 2,5 δις το 2021 από τα αιολικά και φωτοβολταϊκά
- ΕΛΕΤΑΕΝ: μεγαλύτερη αναλογία αιολικών σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά