ΕΒΕΑ: παρέμβαση για τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧρήμα 8 Μαΐου 2024 Αργύρης
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών παίρνει θέση ια τα κίνητρα στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, τις πρόσφατες παρεμβάσεις Δήμων και τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και ζητά διασφάλιση ενός σταθερού, σαφούς θεσμικού περιβάλλοντος για τις κατασκευές και τις επενδύσεις.
Το ΕΒΕΑ στην ανακοίνωση του σχετικά με τις εξελίξεις για τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού αναφέρει τα ακόλουθα:
«Η αγορά ακινήτων και ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελούν την τελευταία πενταετία έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Συνεισφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ και στην απασχόληση, στηρίζουν την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών, καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες του τουριστικού τομέα και συμβάλουν στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών, για τους πολίτες που αναζητούν στέγη.
Αποτελούν, παράλληλα, κύριο πυλώνα προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων και βελτιώνουν την επενδυτική ανταγωνιστικότητα της χώρας, επιτρέποντας την εγκατάσταση δραστηριοτήτων μεγάλων εταιρειών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου είναι η διασφάλιση ενός σταθερού, σαφούς θεσμικού περιβάλλοντος.
Οι πρόσφατες παρεμβάσεις Δήμων σχετικά με τα κίνητρα που παρέχει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας στον κλάδο, αποθαρρύνοντας νέα σχέδια και προκαλώντας προβλήματα ακόμα και σε ήδη εγκεκριμένες επενδύσεις.
Τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για μείωση της κάλυψης στα νέα κτίρια, αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, υπηρετούν την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας και συμβάλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών σε πόλεις βιώσιμες και ανθεκτικές.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο ούτως ή άλλως γνωμοδοτεί κατά την έγκριση των πολεοδομικών σχεδίων, είναι αρμόδιο να κρίνει τη διοικητική νομιμότητα οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας. Ωστόσο, όπως έχει αναγνωρίσει και το ίδιο το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του, ο ρόλος του δεν περιλαμβάνει τη διατύπωση κρίσης για κάθε οικοδομικό μέγεθος ή σχεδιαστική επιλογή, που γίνεται μέσα στα νόμιμα όρια μιας οικοδομικής άδειας.
Δεν εμπίπτει, επίσης, στην αρμοδιότητα των Δήμων η επιβολή απαγορεύσεων έκδοσης αδειών δόμησης, γι’ αυτό και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προχώρησε με σχετική απόφαση στην ακύρωση της μερικής αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών βάσει των κινήτρων που δίνει ο νέος οικοδομικός κανονισμός.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, πρότεινε με τροπολογία, που ψηφίστηκε στη Βουλή τον επανακαθορισμό των κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, με κλιμακωτό περιορισμό για τα ύψη των κτιρίων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι θετική, ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για μια μεταβατική ρύθμιση, συντηρεί την ασάφεια στην αγορά.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει ήδη γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από εταιρείες – μέλη του, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών ιδιωτικών έργων και σήμερα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να υλοποιήσουν ήδη συμφωνηθέντα επιχειρηματικά σχέδια.
Η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να λήξει το καθεστώς αβεβαιότητας, που απειλεί να βλάψει την ανάπτυξη ενός κρίσιμου κλάδου, αλλά και το επενδυτικό προφίλ της χώρας μας. Το ΕΒΕΑ, ένας φορέας που υπηρετεί διαχρονικά την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα συμμετέχει στον σχετικό διάλογο υπεύθυνα και ουσιαστικά».
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΕ: Εξώδικο προς Δήμους 3Β και Αλίμου γιά οικοδομικές άδειες ΝΟΚ
- ΚΕΔΕ: τι λέει για την ρύθμιση του ΥΠΕΝ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό
- ΚΕΔΕ: έρχονται αμέτρητες δικαστικές διενέξεις για τα μπόνους του ΝΟΚ
- ΥΠΕΝ: τι λέει για την ακυρωτική απόφαση ΣτΕ, μπόνους και άδειες ΝΟΚ
- Μετωπική σύγκρουση ΤΕΕ – ΚΕΔΕ για τις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ
- Στον πάγο έως το 2025 τα μπόνους του ΝΟΚ για δόμηση και ύψη των κτιρίων