ecopress
Για αμέτρητες δικαστικές διενέξεις στο άμεσο μέλλον και μέχρι την τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αν υιοθετηθούν οι θέσεις του ΥΠΕΝ  που προτρέπει έμμεσα... ΚΕΔΕ: έρχονται αμέτρητες δικαστικές διενέξεις για τα μπόνους του ΝΟΚ

Για αμέτρητες δικαστικές διενέξεις στο άμεσο μέλλον και μέχρι την τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αν υιοθετηθούν οι θέσεις του ΥΠΕΝ  που προτρέπει έμμεσα τους πολίτες να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, με βάση τα κίνητρα του ΝΟΚ, αγνοώντας την απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ που τις καθιστά αντισυνταγματικές προειδοποιεί η ΚΕΔΕ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ), στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση απάντησης,  με την οποία αντιδρά σε υψηλούς τόνους στην πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΝ υπέρ των κινήτρων δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), που η συνταγματικότητα τους κρίνεται στο ΣτΕ, δίνοντας αυστηρό μήνυμα, ότι οι Δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα να επιβάλλουν αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Επιθετική ενέργεια

Η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ με τίτλο: «διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ)» εκλήφθηκε ως επιθετική ενέργεια του ΥΠΕΝ κατά της Αυτοδιοίκησης και στο ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε  η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι: «καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, να ανακαλέσει την απαράδεκτη ανακοίνωσή της και να σεβαστεί την καταστατική θέση των αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την εγγύτερη προς την κοινωνία βαθμίδα διακυβέρνησης της χώρας».

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έγινε εκτενής συζήτηση για τα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ και το ομόφωνο ψήφισμα προς το ΥΠΕΝ εκδόθηκε μετά από εισήγηση που ανέπτυξε ο Γρηγόρης Κωσταντέλλος Α΄Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ και Δήμαρχός Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου στηλίτευσε ως επιθετική  προς την αυτοδιοίκηση και προσβλητική προς τους αιρετούς Δημάρχους την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ ιδίως στην αναφορά της:

-«Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση,  προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας». Ο κος Κυρίζογλου ανακοίνωσε ότι τα θέματα του ΝΟΚ, με αίτημα να αντιμετωπιστούν άμεσα σύμφωνα με τις προτάσεις και αποφάσεις της ΚΕΔΕ θα τεθούν σε συνάντηση που θα πραγματοποιήσει στις 2 Απριλίου 2024 το προεδρείο της ΚΕΔΕ με τον υπουργό ΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη.

Επίσης Δήμαρχοι μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν έντονη αντίθεση στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ και στην υπερβολική δόμηση στις περιοχές τους.

Παράσταση ΚΕΔΕ στη «δίκη του ΝΟΚ»

Παράλληλα το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα,  η ΚΕΔΕ να ασκήσει παράσταση υπέρ της προσφυγής κατοίκων του Δήμου Αλίμου στη «δίκη του ΝΟΚ» στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με αίτημα την οριστική ακύρωση βασικών ρυθμίσεων του ΝΟΚ για τα μπόνους στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων.

Η απάντηση της ΚΕΔΕ στο ΥΠΕΝ

Η απάντηση της ΚΕΔΕ σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού έχει ως εξής:

-«Στις 19 Μαρτίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος προέβη στην έκδοση απαράδεκτης ανακοίνωσης με τίτλο «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ)» μέσω της οποίας προσπαθεί να εκφοβίσει τους δήμους και να ακυρώσει εν γένει τη θεσμική λειτουργία και την αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Υπουργείου ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, διαμαρτυρόμαστε εντόνως και τονίζουμε τα ακόλουθα:

Η ΚΕΔΕ συμμετέχει δια εκπροσώπου της μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κου Ευθυμίου Μπακογιάννη στην ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των κινήτρων του ΝΟΚ και συμβάλει με την ανελλιπή παρουσία της στις συνεδριάσεις, εκπροσωπώντας πάντα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην θετική κατεύθυνση της αναθεώρησης των κινήτρων του ΝΟΚ, με γνώμονα την ενίσχυση της κλιματικής ουδετερότητας, με την ταυτόχρονη προστασία των πόλεών μας από την υπερδόμηση που έχουν προκαλέσει τα κίνητρα αυτά.

Οι θέσεις που εκφράζονται από την εκπροσώπησή μας στις συνεδριάσεις της ομάδας, αφορούν τις θέσεις της ΚΕΔΕ όπως άλλωστε αυτές έχουν διατυπωθεί σε προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της και κατ’ επέκταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την προσωπική άποψη των εκπροσώπων μας και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του δημοσίου διαλόγου.

Σε ότι αφορά τις εργασίες της επιτροπής, ενώ η παραγωγική διαδικασία διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων βρίσκεται σήμερα, σε ώριμο στάδιο προς ολοκλήρωση, η ανακοίνωση του Υπουργείου ανατρέπει τον προγραμματισμό της ομάδας και αναφέρει πως: «αναμένεται να συμπεριλάβει στην εξέτασή της και τα στοιχεία που θα προκύψουν από επερχόμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με διατάξεις του ΝΟΚ» δηλαδή, παραπέμπει μονομερώς το τελικό πόρισμα της ομάδας εργασίας σε χρονικό ορίζοντα πέραν του έτους, χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί σε καμία συνεδρίαση της ομάδας.

Στη συνέχει το Υπουργείο αλαζονικά και απερίσκεπτα προτρέπει έμμεσα τους πολίτες να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, με βάση τα κίνητρα του ΝΟΚ, αγνοώντας την απόφαση του Ε΄Τμήματος του ΣτΕ που τις καθιστά αντισυνταγματικές δημιουργώντας τον κίνδυνο, αν υιοθετηθούν οι θέσεις τους να προκληθούν στο άμεσο μέλλον και μέχρι την τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αμέτρητες δικαστικές διενέξεις μεταξύ όμορων ιδιοκτητών, αφού είναι προφανές και αναπόφευκτο ότι κάθε άδεια η οποία τυχόν εκδίδεται με βάση τις επίμαχες διατάξεις, θα προσβάλλεται με βάση το σκεπτικό των αποφάσεων του Ε΄ Τμήματος ΣτΕ από τους γείτονες, οι οποίοι  θίγονται από τα «bonus» του Ν.Ο.Κ.

Αντιθέτως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραλαμβάνει τα ηνία και προτίθεται να προστατεύσει τους πολίτες αποτελεσματικά, χωρίς να αναστείλει συλλήβδην την οικοδομική δραστηριότητα, με σκοπό να αποτρέψει περιβαλλοντικά «τετελεσμένα»,  προς όφελος της νομιμότητας και της ασφάλειας δικαίου.

Τέλος, η ΚΕΔΕ διαμαρτύρεται έντονα για την απαράδεκτη απόπειρα του Υπουργείου να ακυρώσει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτός περιγράφεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος της Ελλάδας και την προτροπή όπως αυτή διατυπώνεται στην ανακοίνωση: «Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας». Μια φράση που ακυρώνει το θεσμικό μας ρόλο και καταστρατηγεί κάθε έννοια διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, να ανακαλέσει την απαράδεκτη ανακοίνωσή της και να σεβαστεί την καταστατική θέση των αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την εγγύτερη προς την κοινωνία βαθμίδα διακυβέρνησης της χώρας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας