ecopress
Τη θέσπιση νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ε.Ε ζητούν 75 ευρωβουλευτές και 14 δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, για το οποίο έχει δεσμευτεί... Ευρωβουλευτές: ζητούνται νέοι κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Τη θέσπιση νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ε.Ε ζητούν 75 ευρωβουλευτές και 14 δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, για το οποίο έχει δεσμευτεί η Κομισιόν, προκειμένου να υπάρξουν ξεκάθαρα νομικά εργαλεία, τα οποία θα εφαρμόζουν οι πόλεις με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής και παράλληλα να αντιμετωπιστεί η παράνομη δραστηριότητα στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό τομέα. Ποια είναι τα φλέγοντα ζητήματα τα οποία έθεσαν στους αρμόδιους επίτροπους, που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Επιστολή προς του αρμόδιους Επίτροπους έστειλαν 75ευρωβουλευτές και 14 δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις STHR, να τηρήσουν τα υπεσχημένα, γι τη δημιουργία νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η επιστολή, την οποία συνυπογράφει και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Έλενα Κουντουρά απευθύνεται προς τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν και την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Με την επιστολή  ζητούν από την Κομισιόν να θεσπίσει  άμεσα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που να ορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις  βραχυχρόνιες μισθώσεις STHR στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αντιμετωπίζει την παράνομη δραστηριότητα και να παρέχει τα νομικά εργαλεία στις πόλεις να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τους

Τι ζητούν

Όπως τονίζεται στην επιστολή, η επέκταση και η υψηλή κερδοφορία των  βραχυχρόνιων  μισθώσεων έχουν οδηγήσει σε μία ευρέως δεδομένη τακτική μετατροπής της μίσθωσης των κατοικιών αυτών από βραχυχρόνιας σε μακροχρόνιας. Η  πλειονότητα των ακινήτων που μισθώνονται ως STHR ανήκουν πλέον σε εταιρίες και επενδυτές με μεγάλο χαρτοφυλάκιο. Η προσφορά των διαθέσιμων, οικονομικά προσιτών κατοικιών στην Ευρώπη, κυρίως στις πόλεις έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Ενώ και η αύξηση του κόστους ζωής, των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών ασκούν εντεινόμενη πίεση σε πολλά ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Συνθήκες διαβίωσης

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών εκφράζουν ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης στις γειτονιές τους, όχι μόνο λόγω του υψηλού κόστους των τιμών ακινήτων και ενοικίων, αλλά και εξαιτίας της ηχορύπανσης, των κινδύνων για την υγεία και της  αλλοίωσης  της τοπικής φυσιογνωμίας της περιοχής και της τοπικής αγοράς.

Μέχρι το τέλος του έτους

Με την επιστολή οι ευρωβουλευτές και  οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών ευρωπαϊκών πόλεων  επισημαίνουν ότι η Κομισιόν είχε δεσμευτεί μέσω του Επιτρόπου Μπρετόν να φέρει νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει σχετική παρέμβαση, και ούτε συμπεριλαμβάνεται το ζήτημα στις προτεραιότητες της Επιτροπής μέχρι το τέλος του έτους.

Ζητούν λοιπόν από την Κομισιόν να επισπεύσει και να παρουσιάσει τη νομοθετική πρόταση μέχρι το τέλος του 2022 το αργότερο,  με την οποία να παραχωρεί  ξεκάθαρη αρμοδιότητα στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές για να ρυθμίσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο γενικό κοινό και να εισαγάγουν ρυθμιστικά πλαίσια για αυτή τη δραστηριότητα, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής. Υπό αυτή την έννοια, ο όρος της εναρμόνισης των αγορών, δεν πρέπει να εμποδίζει τη διασφάλιση της στέγασης που είναι ανθρώπινο δικαίωμα, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Πάταξη της παράνομης δραστηριότητας

Για την πάταξη της παράνομης δραστηριότητας, ζητούν ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα καταχώρησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, ώστε όλες οι πλατφόρμες να κατανοούν και να συμμορφώνονται με τους τοπικούς κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ, ανεξάρτητα από το μέγεθος της πλατφόρμας. Ζητείται να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων με τους αριθμούς καταχώρησης των ακινήτων στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλες οι πλατφόρμες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα αναζητούν, θα ελέγχουν, και θα δημοσιοποιούν τον αριθμό καταχώρησης πριν αναρτήσουν το ακίνητο στο σύστημά τους. Προτείνεται αυτή η βάση δεδομένων να είναι προσβάσιμη για την επιβολή των τοπικών κανόνων και να δημιουργηθεί επιπλέον ένα διαδικτυακό εργαλείο της ΕΕ για την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των αρμοδίων αρχών και των πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας