ecopress
Ένας οργανισμός βοηθά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που… βοηθούν τις ευπαθείς κι ευάλωτες ομάδες. Πρόκειται για το HIGGS που δημιουργήθηκε για να συνδράμει τις... Εξήντα ΜΚΟ βρίσκουν «ομπρέλα» σε έναν χώρο στο Μεταξουργείο

Ένας οργανισμός βοηθά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που… βοηθούν τις ευπαθείς κι ευάλωτες ομάδες. Πρόκειται για το HIGGS που δημιουργήθηκε για να συνδράμει τις ΜΚΟ να είναι βιώσιμες, αποτελεσματικές, να εξασφαλίζουν χρηματοδοτήσεις και να βοηθούν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κατερίνα Ματιάτου, υπεύθυνη προγράμματος εκκόλαψης ΜΚΟ «ο ρόλος του HIGGS είναι να κινητοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις του οικοσυστήματος των ΜΚΟ, ώστε να έλθουν στην επιφάνεια, να λειτουργούν αποτελεσματικά και συντονισμένα και να βοηθούν όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας. Είναι ένας τόπος συνάντησης για τις οργανώσεις, τόσο κυριολεκτικά, όσο και συμβολικά, που αγκαλιάζει τη συνεργασία και την καινοτομία».

«Ο ρόλος μας εκπληρώνεται μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, συμβουλευτική, δράσεις και εκδηλώσεις, αλλά και μέσα από τη συνεχή ζύμωση και ανάπτυξη των ΜΚΟ», λέει η κ. Ματιάτου. Το HIGGS δημιουργήθηκε το 2015, με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μέσα από αυτό έχουν ενδυναμωθεί60 ΜΚΟ, το έργο των οποίων επηρεάζει πάνω από 50.000 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα.

Όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ματιάτου το πιο συχνό λάθος των ΜΚΟ που «απειλεί» την βιωσιμότητά τους είναι ότι «εστιάζουν πολύ περισσότερο στις δράσεις του οργανισμού και στο πεδίο και πολύ λιγότερο στην υποδομή και την οργάνωση που χρειάζεται να έχουν, ώστε να έχουν στρατηγικό πλάνο, να λειτουργούν ορθολογικά και να έχουν διάρκεια», ενώ το αδύναμο σημείο τους πολλές φορές είναι και το φλέγον θέμα των χρηματοδοτήσεων.

«Δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι μια αίτηση χρηματοδότησης δεν αφορά μόνο σε νούμερα ή το πόσο θέλουν να κάνουν ένα πρόγραμμα, αλλά καθρεφτίζει όλη τη λειτουργία της οργάνωσης, τον τρόπο που οργανώνεται και διοικείται, τις διαδικασίες της, την οικονομική της ευρωστία και τον κοινωνικό της αντίκτυπο σε βάθος χρόνου. Είναι όμως αυτά τα στοιχεία που φέρνουν τελικά μια χρηματοδότηση, αλλά και χρηματοδότες-συνεργάτες που θα είναι δίπλα στην οργάνωση μακροπρόθεσμα και αυτά ακριβώς προσφέρει το HIGGS», λέει.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας πιθανής ενσωμάτωσης και συντονισμένης προσπάθειας των ΜΚΟ με το ίδιο αντικείμενο και θέμα, η κ. Ματιάτου επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στο Higss όταν βλέπουμε ότι οι δράσεις κάποιων ΜΚΟ μοιάζουν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να συντονιστούν και να συνεργαστούν τελικά, είτε με το να τους φέρουμε απλά σε επαφή, είτε με το να διοργανώσουμε μια εκδήλωση που αφορά τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται, είτε μια συνάντηση με συγκεκριμένη ατζέντα για τα θέματα που τους αφορούν. Υπάρχει ακόμη πολύ περιθώριο βελτίωσης σε αυτό τον τομέα, από όλους μας, και σίγουρα υπάρχουν προοπτικές. Το να ενσωματωθούν όμως, για παράδειγμα, όλες οι ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό σε μια ενιαία, θα λέγαμε ότι είναι αρκετά δύσκολο».

 

Γενέθλια με NGOFair

Με αφορμή την συμπλήρωση των δυο ετών λειτουργίας του, το Ηiggs διοργανώνει μια γιορτή. Το νεοκλασικό στο Μεταξουργείο την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, από τις 10:30 έως τις 19:00 θα γεμίσει με χαμόγελα, μουσικές και βιωματικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους! Από τις 10:30 έως τις 16:15, όσοι επισκεφθούν τον χώρο θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του HIGGS και να συμμετάσχουν σε μια πληθώρα δράσεων από 20 ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων θεατρική παράσταση, προσομοίωση δωρεάς φαρμάκων, μαθήματα πρώτων βοηθειών, ομιλίες, κατασκευές με 3Dprinter, έκθεση φωτογραφίας, δράσεις υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, ευαισθητοποίησης για άτομα με προβλήματα όρασης και πολλά – πολλά άλλα.

Η μέρα θα συνεχίσει μεταξύ 16:20-19:00 με το HIGGS Donors’ Speed Dating Event, μια κλειστή εκδήλωση που θα συγκεντρώσει για πρώτη φορά ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο όλα τα μεγάλα κοινωφελή ιδρύματα της Ελλάδας για να συμμετάσχουν σε μια πρωτότυπη δράση γνωριμίας και δυνητικής συνεργασίας με ΜΚΟ, με τη μέθοδο του speed-dating. Παρόντα θα είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Vodafone, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Γεωργίου & Αριστέας Μαμιδάκη, το HellenicHope, το TheHellenicInitiative, το Act4Greeceκαι το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

 

 

 

Email: info@higgs3.org
Τηλέφωνο: 211 411 6300
Ωράριο Λειτουργίας:
 09:30 – 20:30
Διεύθυνση:
 Βίκτωρος Ουγκώ 15, Μεταξουργείο – Τ.Κ. 10437

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας