ecopress
Αναμένει τις προτάσεις του ΤΕΕ για να προχωρήσει στην αλλαγή των κανόνων και προτεραιοτήτων του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ», που θα προκηρυχθεί το καλοκαίρι... «Εξοικονομώ Αυτονομώ»: προχωρά η αλλαγή των κανόνων του νέου προγράμματος

Αναμένει τις προτάσεις του ΤΕΕ για να προχωρήσει στην αλλαγή των κανόνων και προτεραιοτήτων του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ», που θα προκηρυχθεί το καλοκαίρι δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.

Οι δρομολογούμενες αλλαγές στο επόμενο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, κ.Νίκου Παπαγεωργίου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Κωνσταντίνο Σκρέκα.

Στο μεταξύ διαμορφώθηκαν προτάσεις του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας για τα επόμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και κατατέθηκαν στο κεντρικό ΤΕΕ, στον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Γεώργιο Στασινό, με στόχο να συγκροτηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο προτάσεων του φορέα.

Οι προτάσεις του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας για τα επόμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας  προβλέπουν σύστημα μοριοδότησης με ενεργειακά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, μεγάλο χρονικό διάστημα για την υποβολή αιτήσεων, σημαντικές αλλαγές στο ύψος της επιδότησης κάθε αίτησης-πρότασης κατανομή των πόρων ανά περιφέρεια στη βάση όχι μόνον του πληθυσμού, αλλά και των κλιματικών συνθηκών, εισαγωγή ελάχιστου ενεργειακού στόχου, καθώς και αναβάθμιση του ρόλου των μηχανικών και του ΤΕΕ στη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε. του Τμήματος ΤΕΕ/ΚΔΘ, για τη συγκρότηση του συγκεκριμένου πλαισίου ελήφθησαν υπόψη μεταξύ άλλων:

  • Η ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα προηγούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας από τη διαδικασία first-in, first-served.
  • Το δεδομένο ότι ο εθνικός στόχος σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών ανά έτος, ενώ υπάρχει ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης 5.000.000 κτιρίων πανελλαδικά.
  • Τα στοιχεία από τα δύο τελευταία προγράμματα, το «Εξοικονόμηση κατ’οίκον ΙΙ – Β’ κύκλος» και το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», σύμφωνα με τα οποία:

1) Αν και σχεδόν διπλασιάστηκε ο Π/Υ του προγράμματος από σχεδόν 435 εκατ. ευρώ σε περίπου 805 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 85%), σημειώθηκε μεν αύξηση κατά 106% των υποβληθεισών αιτήσεων, αλλά προέκυψε αύξηση μόλις 64% των εγκεκριμένων, και

2) Ο μέσος όρος ανά αίτηση από τα 1 2.300 ευρώ περίπου ανήλθε στα 21.200 ευρώ, μία αύξηση της τάξης του 72%.

«Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών, των μηχανικών, του ΤΕΕ και της Πολιτείας καταθέτουμε το πλαίσιο των γενικών θέσεων και ορισμένων ενδεικτικών προτάσεών μας για το επόμενο και όλα τα μελλοντικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και στην επίτευξη του εθνικού στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το σύστημα που προτείνουμε διασφαλίζει σαφώς πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια, καθώς τα αποτελέσματα κάθε αίτησης -πρότασης θα είναι προσβάσιμα από όλους τους ενδιαφερόμενους. Διασφαλίζει, το κυριότερο, τη δυνατότητα ένταξης περισσότερων τελικών ωφελούμενων -ανάλογα, βεβαίως, και με τον προϋπολογισμό του προγράμματος κάθε έτος. Και φυσικά δίνει άνεση χρόνου και για την προετοιμασία, αλλά και για την υποβολή των αιτήσεων, ώστε να μην χρειάζεται οι μηχανικοί να επιδίδονται σε αγώνες ταχύτητας για το πιο γρήγορο “κλικ”.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το πλαίσιο θέσεων-προτάσεων που καταθέτουμε αποτελεί συλλογική προσπάθεια, στην οποία συμμετείχε ένας σημαντικός αριθμός μελών του Τμήματός μας, διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε το αποτέλεσμα των αλλαγών, παραμέτρων και παρεμβάσεων που προτείνουμε να απαντά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μηχανικών και των πολιτών», σημείωσε ο πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, Νίκος Παπαγεωργίου.

Η κυριότερη από τις προτεινόμενες αλλαγές αφορά στην κατάργηση του συστήματος firstin-firstserved (χρονικής προτεραιότητας) και στην εγκαθίδρυση ενός συστήματος μοριοδότησης, με τη δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε έτος, που θα παρέχει πλήρη διαφάνεια σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Προτείνεται, επίσης, η εισαγωγή «ελάχιστου ενεργειακού στόχου», που αφορά στην πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται με τις παρεμβάσεις σε κάθε κατοικία.

Το ΤΕΕ-ΚΔΘ προτείνει ακόμη σειρά ενδεικτικών μέτρων για τη διαμόρφωση των επιδοτήσεων, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, με το βάρος να δίνεται στη μεγαλύτερη ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων και στη μεγαλύτερη μοριοδότηση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμΕΑ).

Επίσης, θέτει σημαντικές παραμέτρους, όπως η κατανομή πόρων ανά περιφέρεια, όχι μόνον σύμφωνα με πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και με βάση και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή -κατά συνέπεια και τις ανάγκες, μεγαλύτερες ή μικρότερες, που προκύπτουν από αυτές».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας