ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Για πρώτη φορά στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την... «Εξοικονομώ Αυτονομώ»: Τι φέρνει η υποχρεωτική Ταυτότητα Κτιρίου για αυθαίρετα, βεβαίωση και αμοιβές μηχανικών

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Για πρώτη φορά στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση και θα επιδοτείται το κόστος της,  ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος, στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021» του ΤΕΕ.

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress: Ανακοινώσεις ΥΠΕΝ για για την πρόοδο και ολοκλήρωση των τριών προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης που υλοποιούνται τα τρία τελευταία χρόνια, δηλαδή για το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» (Α + Β κύκλος) και το τρέχον πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Τακτοποίηση αυθαιρέτων: Η σχετική ανακοίνωση της κας Σδούκου σημαίνει ότι όσοι ιδιοκτήτες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», για το οποίο σύμφωνα με το ΥΠΕΝ ο Οδηγός θα δημοσιοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών και θα προκηρυχθεί για περισσότερες από 60.000 ιδιωτικές κατοικίες το φθινόπωρο, πρέπει να προετοιμαστούν νωρίτερα, για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου εγκαίρως, ιδίως σε περιπτώσεις ακινήτων, που υπάρχουν πολεοδομικές υπερβάσεις,  οι οποίες εμπίπτουν στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Tελευταία παράταση βεβαιώσεων μηχανικών: Συνάγεται επίσης ότι η τρίμηνη παράταση των βεβαιώσεων μηχανικών και της αποκλειστικής ισχύος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, που δίνει από 1η Ιουλίου 2021 έως τέλος Σεπτεμβρίου 2021, με νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΕΝ. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress  θα είναι η τελευταία. Αυτό δίοτι το κύμα υποχρεωτικής Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για τις αιτήσεις στο νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», που προγραμματίζεται το φθινόπωρο θα αναχαιτίσει την προοπτική νέας παράτασης των βεβαιώσεων μηχανικού.

Δείκτης για τις αμοιβές μηχανικών:Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το ύψος της επιδότησης και με ποια κριτήρια θα καθοριστεί αυτό για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου στο νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», καθώς θα είναι ο πλέον επίσημος δείκτης με τη σφραγίδα της πολιτείας για τη σύγκριση αλλά και διαμόρφωση της σχετικής αμοιβής για το έργο των μηχανικών. Αν και σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς, με ότι θετικό ή αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

 Οι αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ»

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του ΥΠΕΝ, οι βασικοί άξονες του νέου προγράμματος θα είναι οι εξής:

Ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις. Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα. Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης.

Κριτήρια 

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται αυτή η αξιολόγηση είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά. Πιο συγκεκριμένα: Αυξημένη εξοικονόμηση, ενέργειας, βαθμοημέρες, αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής, εισόδημα. Ενώ τα κοινωνικά κριτήρια θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα εξής: Μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκή οικογένεια. Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Ανά νομό και με βαθμοημέρες

Σύμφωνα πάντα με την κα Σδούκου, «ο διαμοιρασμός των πόρων του Προγράμματος προσπαθούμε να γίνει, ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν. Ωστόσο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές ανά νομό, για παράδειγμα, άλλη ανάγκη υπάρχει στο Πήλιο και άλλη στον Βόλο, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες».
Έτσι, όπως είπε, «θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και τις βαθμοημέρες για την κατανομή των πόρων. Ταυτόχρονα όμως, όπως προανέφερα οι βαθμοημέρες θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία και επομένως την προτεραιοποίηση των αιτήσεων».

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Όπως τόνισε, «για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται».

Αλλαγές στις επιδοτήσεις 

«Επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις και αναδιαρθρώνονται οι κόφτες, ούτως ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν και να επωφεληθούν από αυτό», ανέφερε η κα Σδούκου. Στόχος, όπως είπε, για τον επόμενο κύκλο είναι: «Να εντάξουμε 50.000 κατοικίες, να “πέσουν” στην αγορά, μαζί με την αναμενόμενη μόχλευση κοντά στο 1 δισ. ευρώ αν είναι δυνατόν, να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση»  και πρόσθεσε ότι «τα δημόσια κτίρια είναι και αυτά μία άλλη αγορά και δεν πρέπει να τα παραμελήσουμε».Όπως τόνισε η γενική γραμματέας, «στόχος μας είναι έχοντας μπροστά μας τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το ΕΣΕΚ και το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για να βγάλουμε στον αέρα όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας