ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Νέες αποφάσεις για την πρόοδο και ολοκλήρωση των τριών προγραμμάτων  ενεργειακής εξοικονόμησης  που υλοποιούνται τα τρία τελευταία χρόνια,  δηλαδή για το... ΥΠΕΝ: για τα έργα και τις πληρωμές όλων των «Εξοικονομώ» σε 100.000 κατοικίες

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νέες αποφάσεις για την πρόοδο και ολοκλήρωση των τριών προγραμμάτων  ενεργειακής εξοικονόμησης  που υλοποιούνται τα τρία τελευταία χρόνια,  δηλαδή για το  «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» (Α + Β κύκλος)  και το τρέχον πρόγραμμα  «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», τα οποία αφορούν σε επενδύσεις 1, 821 δισ. ευρώ  έργων ενεργειακής εξοικονόμησης σε συνολικά 100.000 ιδιωτικές κατοικίες ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση και θα επιδοτείται το κόστος της. Δείτε εδώ στο ecopress: Τι φέρνει η υποχρεωτική Ταυτότητα Κτιρίου στο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», για αυθαίρετα, την παράταση της βεβαίωσης μηχανικού και αμοιβές μηχανικών

Συγκεκριμένα η  Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021» του ΤΕΕ ότι:

Αρχίζουν πληρωμές

Για το «Εξοικονομώ Αυτονομώ»: «Την  Πέμπτη, 1η Ιουλίου 2021  θα ανοίξουμε το πληροφοριακό για την υποβολή των Β’ ΠΕΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για εκταμιεύσεις, ενώ έχουμε διευκολύνει και απλοποιήσει και το σύστημα ελέγχου πληρότητας μέσω checklist για να μην «πηγαινοέρχονται» οι αιτήσεις και υπάρχουν καθυστερήσεις» είπε η κα Σδούκου και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως εξής:

-Υποβλήθηκαν σχεδόν 40.000 αιτήσεις, μαζί τις πολυκατοικίες, από τις οποίες ήδη οι 33.288 έχουν υπαχθεί, και πολύ σύντομα θα συνεδριάσει  η Επενδυτική Επιτροπή για όσες αιτήσεις απομένουν.

-Η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια των κατοικιών που αναβαθμίζεται ξεπερνάει τα 3.5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

-Ο μέσος όρος επιδότησης είναι περίπου 75%, δηλαδή πάνω από 30% αυξημένος σε σχέση με το Β’ κύκλο του ΕΚΟ ΙΙ.

-Η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων, ήτοι περίπου 7.000 και 23.000, αφορούν σε κτίρια, ή κτιριακές μονάδες ενεργειακής κλάσης Ζ και Η αντίστοιχα. «Αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα της ανάγκης που υπάρχει στη χώρα μας για άμεση ενεργειακή αναβάθμιση» είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ.

-Η απόσβεση της συνολικής επένδυσης αναμένεται στα 10.3 χρόνια. Συγκεκριμένα για τον ωφελούμενο, όμως η απόσβεση της ίδιας συμμετοχής αναμένεται σε λίγο πάνω από τα δύο χρόνια.

-Ο αριθμός των αιτήσεων των πολυκατοικιών ήταν μικρότερος από 1.000. «Δυστυχώς δεν είναι το νούμερο που θα θέλαμε να έχουμε» σχολίασε η κα Σδούκου.

Οι ακριβές και αποδοτικές παρεμβάσεις

Τα στοιχεία του ΥΠΕΝ για τις παρεμβάσεις δείχνουν ότι:

-Τα κουφώματα και οι θερμομονώσεις είναι οι πιο «ακριβές» παρεμβάσεις.

-Το ζεστό νερό χρήσης αποτελεί την πιο αποδοτική επένδυση βάσει συσχετισμού κόστους και εξοικονόμησης ενέργειας.

Εξάμηνη παράταση

Για το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» (Β΄Κύκλος): «Στον Β’ κύκλο, είμαστε στο 50% της απορρόφησης (είχαμε 11.360 εκταμιεύσεις από τις 21.600 υπαγωγές). Άρα είμαστε περίπου στα μισά του δρόμου! Κατανοητό βέβαια καθώς ο Β κύκλος έπεσε ακριβώς πάνω στην πανδημία, η οποία προκάλεσε πολλά και διαφορετικά προβλήματα στην υλοποίηση των έργων» είπε η κα Σδούκου και ανακοίνωσε ότι: « Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα δοθεί 6μηνη παράταση για την υποβολή ολοκλήρωσης».

Τελική ευθεία

Για το  «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» (Α΄Κύκλος): «Ο Α’ κύκλος, έχει απορρόφηση των πόρων στο 92%, έχουν μείνει πολύ λίγες περιπτώσεις που είναι κάπως προβληματικές. Το οποίο δείχνει ότι πλέον οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του Α κύκλου, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πολίτες και οι μηχανικοί» σημείωσε η ΓΓ του ΥΠΕΝ.

Τα οφέλη των προγραμμάτων

Η κα Σδούκου σημείωσε ότι: «Μόλις κλείσουν όλες οι παρεμβάσεις των κύκλων θα έχουμε πετύχει: Να πέσουν στην αγορά αθροιστικά 1, 821 δισ. ευρώ και να  ωφεληθούν κοντά στις 100.000 κατοικίες, αντίστοιχα  ως εξής: (560 εκατ. ευρώ για 38.200 κατοικίες  από «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» (Α΄Κύκλος), συν 353 εκατ. ευρώ  για 21.600 κατοικίες από το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» (Β΄Κύκλος), συν 908 εκατ. ευρώ για 39.272 κατοικίες από το «Εξοικονομώ Αυτονομώ»). Και να πετύχουμε εξοικονόμηση συνολικά  2,799 δις KWh.

«Μπήκε ένας και κόπηκαν δύο»!

Δίνοντας το μήνυμα ότι στα νέα προγράμματα «εξοικονομώ Αυτονομώ» θα διορθωθούν τα προβλήματα, που έχουν διαπιστωθεί , η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ από την εμπειρία των τριών προγραμμάτων κατέθεσε βασικά συμπεράσματα,  λέγοντας  ότι:

  • «Και τα τρία προγράμματα βγήκαν με το μοντέλο First In First Out. Η απορρόφηση των πόρων έγινε σε ορισμένες περιφέρειες μέσα σε μόλις λίγα λεπτά
  • Ξέρουμε την κριτική σε αυτό και για αυτό δουλέψαμε σε ένα νέο σύστημα εισδοχής των αιτήσεων στα νέα προγράμματα που θα ακολουθήσουν.
  • Το 61.8% των αιτούντων από το Β’ κύκλο και από το Αυτονομώ προέρχονται από τις πρώτες δύο εισοδηματικές κατηγορίες (τα πιο χαμηλά δηλαδή εισοδήματα). Ωστόσο, μόλις 10.8% βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία, κάτι που μας προβλημάτισε αρκετά και το λάβαμε σοβαρά υπ’ όψιν στον σχεδιασμό του νέου Προγράμματος, όπως θα σας αναφέρω παρακάτω
  • Σχολιάστηκε εντονότατα στο «Αυτονομώ Εξοικονομώ» ο χαμός, το μποτιλιάρισμα των αιτήσεων, που ήταν αναμενόμενος λόγω των υψηλών επιδοτήσεων. Ουσιαστικά ένας να είναι μέσα και άλλοι δύο εκτός.
  • Όσος προϋπολογισμός και να διατίθεται σε κάθε κύκλο δεν είναι ποτέ αρκετός για να καλύψει το τεράστιο ενδιαφέρον».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας