ecopress
Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος panraggos@gmail.com   Τι πρέπει να αλλάξει στο φορολογικό νομοσχέδιο,  ώστε να μην οδηγηθούν μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι εκτός αγοράς ή στη... Φορολογικό: οι αλλαγές για να μην βγουν χαμένοι επαγγελματίες και κράτος

Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος

panraggos@gmail.com  

Τι πρέπει να αλλάξει στο φορολογικό νομοσχέδιο,  ώστε να μην οδηγηθούν μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι εκτός αγοράς ή στη «μαύρη» εργασία και το κράτος αντί πρόσθετων εσόδων να έχει απώλειες περισσότερο από αυτά τα οποίο σκοπεύει να εισπράξει.

Στην Αρθρογραφία μας, συνεχώς ασχολούμαστε με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα με το νέο τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού. Έχουμε αναφερθεί στα προβλήματα που θα επιφέρει στην αγορά και στις πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις. Ο κίνδυνος λουκέτων είναι περισσότερο ορατός από ποτέ.

Θα πρέπει το υπουργείο Oικονομικών να αντιληφθεί επιτέλους το πρόβλημα και να προχωρήσει πριν την ψήφισή του σε περισσότερες αλλαγές, (αφού δεν θέλει να κάνει πίσω).

 Τι πρέπει να γίνει

-Καταρχάς, στο άρθρο 7 (Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ), να γίνει επανασχεδιασμός των MyData. Θα πρέπει να γίνεται διαβίβαση μόνο των εσόδων. Δεν θα πρέπει να μπει κανένα πρόστιμο μέχρι να διορθωθούν όλα τα προβλήματα στη πλατφόρμα. Επίσης, θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των προστίμων. Τα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν είναι εξοντωτικά.

-Στο  άρθρο 10 (Μείωση τέλους επιτηδεύματος), θεωρούμε ότι πλέον πρέπει να καταργηθεί πλήρως. Είναι ένας μνημονιακός φόρος, που πλέον δεν θα έπρεπε να υφίσταται.

-Στο Άρθρο 28Γ (Μειώσεις του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας), θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλες περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών όπως:

> Ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται όλο το έτος με πλήρες ωράριο ως μισθωτοί, θα πρέπει να εξερεθούν, διότι, δεν έχουν τη δυνατότητα ως αυτοαπασχολούμενοι να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες.

> Εν δυνάμει νέοι συνταξιούχοι, που απέχουν έως και 5 έτη από το όριο της συνταξιοδότησής τους, λόγω συμπλήρωσης 40ετίας, ή του απαιτούμενου κατά περίπτωση ορίου ηλικίας, δεδομένου ότι αυτοί πασχίζουν να καταβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να συμπληρώσουν το χρόνο εργασίας που απαιτείται για να βγουν στη σύνταξη.

> Για όσους καλύπτουν τα τεκμήρια με έσοδα από ενοίκια, έσοδα από υπεραξία κεφαλαίου, μεταβιβάσεις κινητών και ακινήτων και να μπορούν οι  έγγαμοι που το ένα μέλος έχει μεγάλα εισοδήματα, να καλύπτουν με την διαφορά που χρειάζεται, το έτερο μέλος. Επομένως, να λαμβάνονται υπόψη στην κάλυψη του τεκμαρτού.

> Θα πρέπει να μπουν κλίμακες για μείωσης 50% του ύψους του τεκμαρτού κέρδους ώστε να είναι δικαιότερη η κατηγοριοποίηση ενός επαγγελματία μιας κωμόπολης ή χωριού με τον επαγγελματία μια μεγάλης πόλης.

-Θα τονίσουμε για ακόμη μία φορά ότι, η βάση της «οριζόντιας»  τεκμαρτής φορολόγησης, ίδια για όλους, χωρίς να εξετάζει την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους ενός επαγγελματία, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

-Κατά τη γνώμη μας πρέπει να αποσυρθεί  το άρθρο 13 (ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος).

Λύσεις έχουμε αναφέρει επανειλημμένως. Θα   πρέπει η φορολογική διοίκηση να επικεντρωθεί στην εύρεση και φορολόγηση του πραγματικού εισοδήματος και στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής με αύξηση των ελέγχων, διασταύρωση συναλλαγών και ελαχιστοποίησης των πληρωμών σε μετρητά,  δημιουργία κινήτρων ως προς τη συλλογή των αποδείξεων, την μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιοποίηση του κράτους – υπηρεσιών, myData κ.τ.λ).

 Οι επιπτώσεις σε περίπτωση εφαρμογής

-Όσοι κερδίζουν λιγότερα από 10.000 ευρώ, θα κλείσουν εντελώς την επιχείρησή τους και είτε θα εισέλθουν στη «μαύρη» οικονομία ή αγορά, είτε θα μεταφέρουν τη δραστηριότητα σε άλλο μέλος της οικογένειας, που ήδη δηλώνει εισόδημα, περιορίζοντας έτσι το φόρο επί του πραγματικού επιπλέον εισοδήματος.

-Σε περίπτωση νέων λουκέτων, το κράτος θα χάσει όλη την ασφαλιστική  εισφορά στον ΕΦΚΑ, θα χάσει το τέλος επιτηδεύματος κ.λ.π. Τέλος θα υπάρχει απώλεια και στον Φ.Π.Α.

-Κάποιοι που δήλωναν υψηλότερα εισοδήματα, θα μπουν σε δεύτερες σκέψεις, να “φέρουν” τα κέρδη τους κοντά σε αυτό που θέλει το οικονομικό επιτελείο. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στους φόρους και στον ΦΠΑ.

Συνεχώς κάνουμε κουβέντες για περιορισμό στο «κενό» ΦΠΑ. Μήπως επιτευχθούν τα αντίθετα αποτελέσματα;

Αντί να εισπράττει επιπλέον έσοδα το κράτος, θα έχει απώλειες περισσότερο από αυτά τα οποίο σκοπεύει να εισπράξει;

Τα λέμε συνεχώς και πριν προχωρήσει το υπουργείο οικονομικών στην υλοποίησή τους με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Ως οφείλουμε, ως επιστήμονες μάχιμοι στην αγορά, ζούμε από τις επιχειρήσεις, αφουγκραζόμαστε καθημερινά τα προβλήματα, είμαστε υποχρεωμένοι να κρούσουμε δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου……..

Τα συμπεράσματα δικά σας…..

*Παναγιώτης Ράγγος
Λογιστής Φοροτεχνικός  Α΄ Τάξης
Οικονομολόγος
Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής
Πηγή: foronews

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας