ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Σύρου, των Κυκλάδων και ευρύτερα στην κοινή γνώμη ο ξυλοδαρμός ενός 30χρονου μηχανικού, τόσο γιατί... Γιατί σοκάρει η τυφλή βία εις βάρος μηχανικού στη Σύρο!

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Σύρου, των Κυκλάδων και ευρύτερα στην κοινή γνώμη ο ξυλοδαρμός ενός 30χρονου μηχανικού, τόσο γιατί έγινε άδικα, απρόκλητα και ύπουλα, όσο κυρίως διότι εκδηλώθηκε τυφλή βία εις βάρος ενός νέου ανθρώπου, που το ήθος, η προσωπική συμπεριφορά και η επιστημονική διαδρομή του, γνωστή στην τοπική κοινωνία, καταλύθηκε από καλό παράδειγμα και έγινε αντικείμενο κοινωνικού κανιβαλισμού.

-«Είμαστε αγανακτισμένοι και σοκαρισμένοι»!, λέει στο  ecopress, ο Μηνάς Μπουγιούρης, πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, αναφερόμενός στο περιστατικό,  που έγινε στο περιθώριο  της συγκέντρωσης, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης των αγωγών της ΟΝΕΧ κατά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) την Παρασκευή 10/12 στην πλατεία Μιαούλη, όταν ο 30χρονός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  δέχθηκε απρόκλητη επίθεση, με χτυπήματα στο πρόσωπο από αγνώστους.

-«Ομόθυμα και ομόφωνα οι Σύλλογοι Μηχανικών Μελετητών από τα νησιά των Κυκλάδων εκδώσαμε κοινή ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζουμε απερίφραστα τον άγριο ξυλοδαρμό του 30χρονου συναδέλφου μας μηχανικού», επισημαίνει ο Μηνάς Μπουγιούρης, τονίζοντας ότι «η ανακοίνωση μας δεν είναι τυπική ούτε συντεχνιακή αλλά μία ουσιαστική και ηχηρή διαμαρτυρία και ειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση, για το γεγονός ότι ο διχασμός,  η κοινωνική βία και η κακοποίηση, που ζούμε και παρακολουθούμε να εκδηλώνεται σε πολλές εκδοχές στις μέρες μας, έκανε την εμφάνιση της στο νησί της Σύρου, στο πρόσωπο και το πρότυπο ενός νέου συναδέλφου μας, εξαιρετικού ανθρώπινου χαρακτήρα και λαμπρού επιστήμονα».

-«Μας έχει σοκάρει η τυφλή βία αλλά και το γεγονός ότι ο άνθρωπος που δέχθηκε την επίθεση είναι μία  νηφάλια, ευγενική προσωπικότητα, με αξιοσημείωτη επιστημονική διαδρομή», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, εξηγώντας για τις συνθήκες του περιστατικού ότι: «Εξω από το δικαστήριο της Ερμούπολης την ημέρα που  εκδικάζονταν η αγωγή της εγκατεστημένης εταιρίας των Ναυπηγείων Σύρου κατά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου είχαν σχηματιστεί δύο μεγάλες ομάδες εργαζομένων στα ναυπηγεία και πολιτών. Όταν ο 30χρονος μηχανικός, συνοδευόμενος από την κοπέλα του μετακινήθηκε από την κεντρική πλατεία Μιαούλη, με κατεύθυνση προς το Πανεπιστήμιο, περνώντας πλησίον του πλήθους που τάσσονταν με την πλευρά της εταιρίας, ξεπρόβαλαν 4 η 5 άτομα αιφνιδιαστικά, απρόκλητα και ύπουλα, τον ξυλοκόπησαν άγρια με μπουνιές στο πρόσωπο και κλωτσιές στο σώμα του, και αφού τον άφησαν αιμόφυρτο στο έδαφος έτρεξαν και καλύφθηκαν πίσω από το πλήθος των διαδηλωτών της ομάδας τους.

-«Ευτυχώς γλιτώσαμε τα χειρότερα», λέει ο  Μηνάς Μπουγιούρης, αναφέροντας ότι «αφού διακομίστηκε στο νοσοκομείο και δέχθηκε ιατρική φροντίδα, τις μέρες που πέρασαν το θύμα της επίθεσης συνήλθε και είναι πλέον καλά στην υγεία του, μένει όμως στην τοπική κοινωνία το στίγμα μιας απρόκλητης επίθεσης τυφλής βίας». Στο μεταξύ κατατέθηκε στην Αστυνομία μήνυση κατά των αγνώστων δραστών, οι οποίοι αναζητούνται.

Κοινή ανακοίνωση

-«Οι σύλλογοι μελετητών μηχανικών των νησιών των Κυκλάδων καταδικάζουν τη βίαιη αυτή ενέργεια ομόφωνα και απερίφραστα και στέκονται στο πλευρό του συναδέλφου μηχανικού όπως επίσης και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση την οποία υπογράφουν για το Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, ο πρόεδρος Μηνάς Μπουγιούρης και ο γραμματέας Γιώργος Φρέρης, για το Σύλλογο Μηχανικών Τήνου η πρόεδρος Αναστασία Ψάλτη Πολιτικός Μηχανικός, για το Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Μυκόνου ο πρόεδρος Αντώνης Κυραντώνης Αρχιτέκτων Μηχανικός, για το Σύλλογο Μηχανικών Νάξου ο πρόεδρος Χρυσόστομος Κυπριτζής Αρχιτέκτων Μηχανικός,  για το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων ο αντιπρόεδρος Γιώργος Ευριπιώτης Αρχιτέκτων Χωροτάκτης.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι: «το γαϊτανάκι του φόβου, που με θλίψη διαπιστώνουμε ότι έχει στηθεί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αντιπαλότητα της κοινωνίας και τον ενεργό σκοταδισμό. Μια κοινωνία δεν μπορεί να πορευτεί και να προοδεύσει μέσα από τέτοια φαινόμενα, δεν μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον για ενέργειες συντονισμένες και στοχευμένες σε πολλαπλά επίπεδα για την ενίσχυση των υγιών δημιουργικών δυνάμεων και την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων. Σε αυτό το πλαίσιο ενεργειών και πρωτοβουλιών οι Μηχανικοί των Κυκλάδων δηλώνουν παρόν».

«Η μάχη των ναυπηγείων, η ρύπανση και η μήνυση»

Σημειώνεται ότι το θέμα που έχει προκαλέσει ένταση στο νησί της Σύρου αφορά στο γεγονός ότι μια περιβαλλοντική οργάνωση, το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Πολιτών της Σύρου, που έθεσε καίρια ερωτήματα για τη ρύπανση στο λιμάνι, βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγή της εταιρείας ΟΝΕΧ Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου A.E. με την οποία διεκδικείται ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του 1.000.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη.

Κατατοπιστικό για τις πτυχές και προεκτάσεις του θέματος, καλύπτοντας τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών είναι  ρεπορτάζ της «ΕφΣυν» με τίτλο «Η μάχη των ναυπηγείων, η ρύπανση και η μήνυση», δείτε εδώ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας