Green Tech Challenge: 7 επιτυχημένες διοργανώσεις Πράσινης Καινοτομίας
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 15 Δεκεμβρίου 2023 Αργύρης
Για 7η φορά διεξήχθει και φέτος το μεγαλύτερο Εθνικό Πρόγραμμα Πράσινης Καινοτομίας GreenTech Challenge, με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και λύσεων στον τομέα του Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και της Αειφόρου Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα διεξάγεται από την Έδρα UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία του ΕΜΠ (κάτοχος ο Καθηγητής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Αραβώσης) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το GreenTech Challenge αναφέρεται σε φοιτητές, ερευνητές και startups που αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις σε περιβαλλοντικές & ενεργειακές προκλήσεις, γύρω από τις παρακάτω 9 θεματικές κατηγορίες:
- Περιβάλλον
- Ενέργεια
- Καινοτόμα Πράσινα Προϊόντα & Προηγμένα Υλικά
- Εργοστάσιο του Μέλλοντος
- Ορυκτές Πρώτες Ύλες
- Έξυπνες & Βιώσιμες Πόλεις
- Βιώσιμος Τουρισμός
- Γαλάζια Ανάπτυξη
- Διαχείριση Υδάτων
Στις 7 επιτυχημένες διοργανώσεις και μετά από 6000 ώρες εκπαίδευσης, έχουν συμμετάσχει συνολικά πάνω από 1020 καινοτόμες ομάδες από τις οποίες έχουν ιδρυθεί πάνω από 30 νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ έχει αναπτυχθεί ένα εθνικό οικοσύστημα από 100 καθηγητές μέλη των επιστημονικών επιτροπών, 400 μέντορες, καθώς και επιχειρηματίες και διαγωνιζόμενους, που ξεπερνά τα 6000 μέλη συνολικά από 18 Πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Φέτος υπήρξαν 230 τελικές υποβολές, εκ των οποίων 77 προτάσεις συμμετείχαν στον ημιτελικό, από 15 ΑΕΙ της χώρας και 3 του εξωτερικού και 35 Startup νεοφυείς επιχειρήσεις.
Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΕΜΠ Καθηγητής Ιωάννης Χατζηγεωργίου ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το Πρόγραμμα πράσινης Καινοτομίας Greentech Challenge δείχνει έμπρακτα τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να παίξει η εφαρμοσμένη έρευνα στην πορεία προς την Πράσινη μετάβαση , αναδεικνύοντας τις σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες που αναπτύσσονται στο ΕΜΠ, αλλά και στα άλλα ΑΕΙ της χώρας μας.
Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης ανέφερε ότι από την ως τώρα διεξαγωγή του προγράμματος δόθηκε η δυνατότητα σε εκατοντάδες φοιτητικές ομάδες, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις με την βοήθεια μεντόρων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων να αναπτύξουν τις καινοτόμες πράσινες ιδέες τους σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια και επιχειρήσεις με σημαντική και μετρήσιμη συμβολή στην ανάπτυξη νέων πράσινων, κυκλικών προτύπων και στην διασύνδεση της Ερευνας με την Οικονομία και την Κοινωνία.
Χαιρετισμό στο πρόγραμμα απηύθηνε και ο Αντιπρύτανης του ΕΜΠ Καθηγητής Μανώλης Βαρβαρίγος καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΕΝ κ. Πέτρος Βαρελίδης και Αν. Καθ. ΕΜΠ Ευθύμιος Μπακογιάννης, που τόνισαν την σημασία της Καινοτομίας γενικότερα, αλλά και του Προγράμματος Greentech Challenge για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης μετάβασης της χώρας.
Σχετικά Άρθρα
- GreenTech Challenge by ESU NTUA 2022: oλοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή
- Smart Forest Innovation Challenge: στις 140 οι συμμετοχές στο διαγωνισμό
- Confluence Challenge: καινοτομία από ερευνητές και ελληνικές πολυεθνικές
- ΥΠΕΝ: διαγωνισμός καινοτομίας για τη ψηφιοποίηση των δασών
- Γ.Γ Δασών: με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Smart Forest Innovation Challenge
- Confluence Challenge: βραβεία και συνεργασίες ανοικτής καινοτομίας