ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Πεδίο και προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο με ενεργοποίηση νέας οικοδομικής δραστηριότητας ανοίγεται μέσα από τις τάσεις,  που διαμορφώνονται στην αγορά... Οι αλλαγές στην κτηματαγορά ανοίγουν νέα οικοδομική δραστηριότητα   

Της Ντίνας Καράτζιου/

Πεδίο και προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο με ενεργοποίηση νέας οικοδομικής δραστηριότητας ανοίγεται μέσα από τις τάσεις,  που διαμορφώνονται στην αγορά του real estate.

Νέες προοπτικές στον κατασκευαστικό κλάδο ανοίγει το real estate, με την ανάγκη για νέα κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών να διαμορφώνει ισχυρή δυναμική, καθώς η μεγάλη ζήτηση αντιστοιχεί σε μικρή προσφορά με τα σύγχρονα κτίρια γραφείων στη χώρα μας να είναι δυσεύρετα.

Ζήτηση γραφείων με υψηλές προδιαγραφές

Ειδικότερα η τάση που βαίνει αυξανόμενη στην ελληνική κτηματαγορά  αφορά τη μεγάλη ζήτηση κτιριακών εγκαταστάσεων γραφείων, με χαρακτηριστικά όμως υψηλών προδιαγραφών. Όπως όμως αναφέρουν παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη συγκεκριμένη δυναμική, η Ελλάδα δεν διαθέτει  νεόδμητα κτίρια  γραφείων σύγχρονου κτιριακού αποθέματος.  Από την άλλη πλευρά όμως, πολυεθνικές αλλά και άλλες εταιρείες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων τα συγκεκριμένα κτίρια είναι  το νούμερο ένα ζητούμενο, κι αυτός ήταν και ο λόγος που το προ κορωνοϊού διάστημα αλλά κυρίως τα τελευταίο δύο χρόνια, τα μισθώματα γραφείων είχαν εκτοξευτεί.

Στροφή εταιρειών στην κατασκευή γραφειακών κτιρίων

Μάλιστα η αυξητική δυναμική αλλάζει τα επενδυτικά σχέδια μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, γνωστής εταιρείας στον κατασκευαστικό κλάδο, η οποία ενώ σχεδιάζε την κατασκευή εμπορικού κέντρου σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής άλλαξε το Business plan της συγκεκριμένης κατασκευής και προχωρά στη δημιουργία γραφείων με ένα μικρότερο χώρο εμπορικού κέντρου.

Αναθεώρηση στρατηγικής

«Η νέα πραγματικότητα ωθεί τους επενδυτές ακινήτων σε αναθεώρηση της στρατηγικής τους», αναφέρει στο ecopress ο κ. Πάνος Χαραλαμπόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της εκτιμητικής εταιρείας – Solum Property Solutions in association with PrimeYield,  Γενικός Διευθυντής της Protio, Advisory Board RICS Hellas και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΜΙΔΑ. Και εξηγεί: «Η ζήτηση για γραφεία υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υφίσταται καθώς υπάρχει έλλειψη προσφοράς.  Η Ελλάδα δεν έχει γραφεία υψηλών προδιαγραφών, δηλαδή, νεόδμητα κτίρια γραφείων με σύγχρονες παροχές. Το ελληνικό stock είναι παλιά κατά κανόνα κτίρια, με τα νεώτερα, να έχουν κατασκευαστεί το 2010. Η κατασκευαστική λογική όμως των γραφείων από το 2010 έως το 2020 έχει αλλάξει πλήρως. Οι τεχνολογικές λύσεις έχουν αλλάξει πλήρως . Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ένας γραφειακός χώρος έχει αλλάξει πλήρως. Οι πολυεθνικοί χρήστες, δεν είχαν επιλογές για αυτό και είχαν ανέβει τα μισθώματα τόσο πολύ στα γραφεία».

Η τηλεργασία θα κρίνει την ενεργοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας

Ο κ. Χαραλαμπόπουλος, αναφέρει επίσης επί του θέματος, ότι «η ζήτηση για σύγχρονους γραφειακούς χώρους είναι πολύ μεγάλη  καθώς  δεν υπήρχε πολύ μεγάλη προσφορά.  Και η αλήθεια, είναι, εξαιτίας αυτής της παραδοχής, αναμέναμε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα στάδιο αναμονής. Κι αυτό γιατί, όλες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες απασχολούν ένα πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικού και οι οποίες ουσιαστικά ήταν το πελατολόγιο για τα νέα γραφείaυψηλών προδιαγραφών, έχουν αναγκαστεί να υιοθετήσουν μοντέλα απασχόλησης εξ΄αποστάσεως λόγω της πανδημικής κρίσης. Ακόμη δεν έχουμε δει ποια θα είναι η εξέλιξη αυτού του ζητήματος. Εάν συνεχίσουν την  εξ αποστάσεως εργασία, οι ανάγκες για εργασιακούς χώρους λογικά θα μειωθούν. Οπότε περιμένουμε από τις δύο αυτές διαφορετικές προοπτικές  πια θα υπερισχύσει».

Ζήτηση χώρων  για logistics data centers

Ο ίδιος θα αναφέρει στο ecopress , ότι «στα καταστήματα αναμένουμε διαφορετικές κινήσεις ανάλογα με την αναγκαιότητα των πωλούμενων αγαθών καθώς και την δυνατότητα αγοράς τους από το διαδίκτυο. Logistics και data centers τα οποία έτσι κ αλλιώς ήταν στο στόχαστρο των μεγάλων επενδυτών τα τελευταία έτη, θα κάνουν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους στα χαρτοφυλάκια». Τέλος, υπογραμμίζει τον προβληματισμό που υπάρχει «για την δυνατότητα συνεχιζόμενης είσπραξης ενοικίων από πληγείσες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της λιανικής καθώς και για παραδοσιακά κτήρια γραφείων τα οποία έχουν καταστεί τον τελευταίο καιρό μη αναγκαία, λόγω των τεχνολογικών λύσεων που έχουν μπει στη ζωή μας πολύ πιο έντονα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας