ecopress
Η επιχείρηση κατεδαφίσεων, με σημείο αναφοράς την Αττική, που δρομολογεί με κεντρικές αποφάσεις η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρνει στην επιφάνεια μία νέα... Η επιχείρηση κατεδαφίσεων αποκαλύπτει «κρυφή» γενιά αυθαιρέτων! – Οι εξελίξεις σε Αττική, Πελοπόννησο, Κρήτη και Δωδεκάνησα

Η επιχείρηση κατεδαφίσεων, με σημείο αναφοράς την Αττική, που δρομολογεί με κεντρικές αποφάσεις η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρνει στην επιφάνεια μία νέα γενιά  παράνομων κτισμάτων, που αποκλείουν την πρόσβαση στον αιγιαλό ή έχουν χτιστεί μέσα σε δάση.

Πρόκειται για κτίσματα, τα οποία «φύτρωσαν» κάτω από τη μύτη της πολιτείας από το παρελθόν ή και τα τελευταία χρόνια της κρίσης, για τα οποία δεν υπάρχουν καν αποφάσεις κατεδάφισης ή επί χρόνια οι σχετικές αποφάσεις έμεναν στο συρτάρι και η νέα εντολή πολεοδομική τους αξιολόγηση αυξάνει τώρα θεαματικά τη λίστα των κατεδαφιστέων κτισμάτων.

Ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» σε περιοχές όλης της χώρας, κυρίως σε Αττική, Κρήτη, Πελοπόννησο και Δωδεκάνησα τόσο για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις υπηρεσίες δόμησης των Δήμων, όσο και για πολλές δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Συνεγερμός
Στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, όπως επίσης και στις υπηρεσίες δόμησης των Δήμων έχει σημάνει συναγερμός για τις καταγραφές, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι επικρατεί αμηχανία, μετά τις σαφείς εντολές του ΥΠΕΝ, όπως αυτές περιγράφονται στην σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, που προβλέπουν να αποσταλούν μέχρι τις 20 Αυγούστου 2018 οι λίστες των επικίνδυνων κατεδαφιστέων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση, ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να ακολουθήσουν θυροκολλήσεις και να αρχίσουν μαζικές κατεδαφίσεις τον Σεπτέμβριο.
Αυξάνονται οι λίστες
Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι ο εκτελών καθήκοντα αναπληρωτή του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων, γενικός διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Διονύσης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για το θέμα με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και τις νέες εντολές που έχουν δοθεί προκειμένου να επισπευτεί η διαδικασία που αφορά κατοικίες που εμποδίζουν την πρόσβαση σε αιγιαλό ή έχουν κατασκευαστεί μέσα στον δασικό χώρο, σημείωσε ότι: «οι εντολές που δόθηκαν για την άμεση έναρξη νέων κατεδαφίσεων στην Περιφέρεια Αττικής, δεν αφορά το σύνολο των αυθαιρέτων αλλά όσα έχουν οριστικά πρωτόκολλά κατεδάφισης τα οποία είναι ο αριθμό των 3.200 που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση». Ο ίδιος είπε ότι: «O αριθμός αυτός θα αυξηθεί, μετά τις εντολές που δόθηκαν προκειμένου να υπάρξουν κατεδαφίσεις όσων χαρακτηριστούν ως επικίνδυνα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αναμένουμε συγκεκριμένες εγκυκλίους για το πώς, από τη συνολική λίστα των χιλιάδων αυθαιρέτων, θα προκύψουν τα ιδιαιτέρως επικίνδυνα και τα οριστικώς και αμετακλήτως κατεδαφιστέα».

Κριτήρια
«Μόνο με την ολοκλήρωση του Δασολογίου και Κτηματολογίου, θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στον κύκλο των καταπατήσεων της δημόσιας περιουσίας και της παράνομης αλλαγής χρήσεων γης», εκτίμησε μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Θανάσης Πετρόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Πελοποννήσου και Στερεός Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ. Μόνο για τους δασικούς χάρτες στην περιοχή έχουν υποβληθεί 12.000 εντάσεις, κατά του χαρακτηρισμού εκτάσεων και ακινήτων με κατοικίες ως «δασικά» λέει ο ίδιος και συμπληρώνει ότι απομένει δηλαδή να κριθεί απο επιτροπές ποιες από αυτές μπορεί να είναι αποδεκτές και ποιά ακίνητα και κτίσματα θα περάσουν και θα δεσμευθούν απο το δημόσιο. «ο χαρακτηρισμός αυθαιρέτων στο Δάσος αλλά και τον Αιγιαλό – Παραλία θα πρέπει να γίνει με Βάση κάποιες προδιαγραφές και την απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση.

Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα

Στελέχη της Αποκεντρωμένης επιβεβαιώνουν μιλώντας στην «Πελοπόννησο», πως στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, κυρίως στις παραλιακές περιοχές στους νομούς Κορινθίας, Αχαΐας και Αιτ/νιας, υπάρχουν πολλά κτίσματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετα. Μέσα σε αυτά υπάρχουν κτίσματα που βρίσκονται σε διαδικασία νομιμοποίησης με την καταβολή του σχετικού προστίμου, αλλά και τα κατεδαφιστέα. Συγκριτικά με τα 3.200 κτίσματα που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα στην Αττική, η σχετική λίστα για Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνιο περιλαμβάνει 1.800 κτίσματα. Σύμφωνα πάλι με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η διαδικασία που προχωρά προς το παρόν είναι οι κατεδαφίσεις 1.200 κτισμάτων στην ευρύτερη περιφέρεια που έχουν κριθεί οριστικά κατεδαφιστέα και δεν εκκρεμεί καμία εναντίον τους ένσταση. Μέχρι σήμερα, παρά τα δημοσιονομικά και τις περικοπές, συνολικά στις τρεις περιφέρειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχουν γίνει 500 κατεδαφίσεις. Μέσα στο 2018, η Αποκεντρωμένη προγραμματίζει να προχωρήσει άμεσα σε 54 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε παραλιακές περιοχές της Κορινθίας και της Αιτωλοακαρνανίας κυρίως αλλά και στην Αχαΐα και κάποια από τα Ιόνια Νησιά. Το κονδύλι για αυτές τις κατεδαφίσεις είναι ήδη εξασφαλισμένο και φτάνει τις 900 χιλιάδες ευρώ.

Διπλασιάζεται η λίστα

Δυστυχώς όμως, κατά την περίοδο της κρίσης και μετά την υιοθέτηση της διαδικασίας νομιμοποίησης κατασκευών που έχουν γίνει χωρίς άδεια από το 2007 και μετά, πρέπει πλέον να μιλάμε για μια νέα γενιά αυθαιρέτων και στην περιοχή μας. Είναι συνολικά 35.241 για τη Δυτική Ελλάδα και μόνο για την Αχαΐα 15.803, αριθμό τον οποίο αποκάλυψε η «Πελοπόννησος». Από αυτή τη λίστα και με βάση της νέες εντολές που έχουν δοθεί προσωπικά από τον Πρωθυπουργό προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και την περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, θα προκύψουν νέες λίστες με κατεδαφιστέα. Οσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνιο, η λίστα με τα 1 .800 κατεδαφιστέα και τα 1.200 κτίσματα που έχουν πάρει αμετάκλητα το χαρτί, είναι πολύ πιθανό να διπλασιαστεί. Επίσης απαιτείται κινδύλι περί τα 20 εκατ. ευρώ για να προχωρήσουν και οι κατεδαφίσεις, με κάποιο χρονικό πρόγραμμα και πλαίσιο!

Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Κρήτη

Το ζήτημα, πάντως, στην Κρήτη παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο τοπικός Τύπος γράφει ότι όσον αφορά τα αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς, εκκρεμεί η κατεδάφιση 138 αυθαιρέτων στο Λασίθι, 84 στο Ηράκλειο, 80 στα Χανιά και 14 στο Ρέθυμνο. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν περίπου 40 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Όσον αφορά στις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, εκκρεμεί η κατεδάφιση 85 αυθαιρέτων στα Χανιά, 61 στο Ρέθυμνο, 58 στο Ηράκλειο και 2 στο Λασίθι. Δεν έχει γίνει κατεδάφιση από το 2015.
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, πρόσφατα, μέσω της δημιουργίας μητρώου με τις ενδιαφερόμενες εργοληπτικές επιχειρήσεις, υπάρχει η ελπίδα ότι οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν και πάλι.
Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, η αδυναμία των διοικήσεων να κατεδαφίσουν κρύβει… την απροθυμία των υπηρεσιακών ή των πολιτικών τους προϊσταμένων. Στην Κρήτη χαρακτηριστικότερη όλων είναι κατεδάφιση αυθαιρέτων ξενοδοχειακής επιχείρησης που σταμάτησε τον Μάρτιο 2013 με παρέμβαση της τότε υπουργού Τουρισμού, με τη δικαιολογία ότι… θα έβλαπτε την τουριστική εικόνα της Κρήτης.
300 κτίσματα στη λίστα
Στη λίστα που υπάρχει στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και η οποία ελέγχεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν καταχωριστεί 300 κτίσματα, τα οποία θα κατεδαφιστούν με προτεραιότητα, επί τη βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Κριτηρίων, εν προκειμένω, που αφορούν τα εξής:
1) Την παλαιότητα των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.
2) Την έκταση, πόσο μεγάλη έκταση καταλαμβάνουν τα κτίσματα.
3) Την περιοχή που ανήκουν. Κάποιες περιοχές είναι προστατεύομενες και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
4) Την ύπαρξη ή μη εισαγγελικών παρεμβάσεων. Αν έχουν γίνει καταγγελίες και έχει επέμβει ο εισαγγελέας.

Χιλιάδες αυθαίρετα στο νομό Χανίων
Στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή 6.254 φάκελοι που αφορούν σε αυθαίρετα.
Χιλιάδες είναι οι αυθαίρετες κατασκευές στον Νομό Χανίων. Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται σε ό,τι αφορά στα μπαζώματα και στην αυθαίρετη δόμηση σε ρέματα, ενώ σημαντικές παραβάσεις διαπιστώνονται σε αιγιαλούς και, λιγότερο, σε δασικές εκτάσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χανιώτικά Νέα» ειδικότερα, στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή 6.254 φάκελοι που αφορούν σε αυθαίρετα. Από αυτές τις περιπτώσεις, κάποιες έχουν τακτοποιηθεί με τους τελευταίους νόμους περί αυθαιρέτων, ενώ άλλες παρ’ ότι έχει βγει εντολή για κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών αυτή παραμένει ανεφάρμοστη.
Σύμφωνα με στελέχη της Υπηρεσίας Δόμησης το κυριότερο πρόβλημα με τα αυθαίρετα εντοπίζεται σε περιοχές με υψηλή αξία γης, οι οποίες δομήθηκαν άναρχα λόγω έλλειψης πολεοδομικού σχεδιασμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως μας είπαν, είναι η περιοχή της Νέας Κυδωνίας όπου στο πλαίσιο της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης κυριάρχησε μια λογική να μη μείνει ανεκμετάλλευτος ούτε ένα πόντος γης. Υπό αυτό το καθεστώς δεκάδες ρέματα μπαζώθηκαν και εξαφανίστηκαν από τον χάρτη. Συγχρόνως έκλεισε και η πρόσβαση προς αυτά. Να υπενθυμίσουμε σχετικά ότι, όπως είχε αποκαλύψει στα “Χ.ν.” (18-12-2017) η γεωλόγος και διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Κατερίνα Παυλάκη, σύμφωνα με μελέτη που είχε εκπονήσει με τη και γεωλόγο Μ. Λιονή στο πλαίσιο του Γενικού Πολεοδομικού των Χανίων, τα τελευταία 40 χρόνια από τον Κλαδισό έως τα Χανιά τουλάχιστον 12 μεγάλες διέξοδοι του νερού προς τη θάλασσα χάθηκαν.
«Το πρόβλημα στους αιγιαλούς είναι μεγάλο και έχει να κάνει περισσότερο με φαινόμενα καταπάτησης. Από εκεί και πέρα, αν δούμε αεροφωτογραφίες παλαιοτέρων ετών, θα διαπιστώσουμε ότι στην περιοχή της Ν. Κυδωνίας υπήρχαν, ας πούμε, 25 ρέματα και τώρα υπάρχουν. Αυτά δεν εξαφανίστηκαν μόνα τους, τα μπαζώσαμε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν έχουν οριοθετηθεί τα ρέματα και από το ότι δεν υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός: «Πολεοδομικός σχεδιασμός είναι τα πάντα, πού είναι δάσος, πού είναι ρέμα, πού είναι περιοχή NATURA κ.λπ. Από εκεί ξεκινάει όλο το πρόβλημα».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ υπογράμμισε ότι κυριότερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά στις αυθαίρετες κατασκευές εντοπίζεται στις περιοχές με έντονη ανάπτυξη λόγω τουρισμού. «Μιλάμε για τον βόρειο άξονα βασικά. Όχι γιατί δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες στις υπόλοιπες περιοχές αλλά γιατί δεν έχουν την ίδια έκταση και δεν δημιουργούν πέρα από την αισθητική και πολεοδομική υποβάθμιση άλλου είδους, σοβαρά προβλήματα», εξήγησε.
Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεση κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων επιβεβαιώνει την ανάγκη για κατεδαφίσεις. Ωστόσο, σημείωσε, οι κατεδαφίσεις θα πρέπει να γίνουν με προσοχή: «Μιλάμε για σπίτια και επιχειρήσεις 30 – 40 ετών. Όπου, λοιπόν, μπορεί να γίνει μια τεχνική επέμβαση είναι προτιμότερη από το να πάρουμε μια μπουλντόζα και μέσα στον πανικό μας να γκρεμίσουμε ό,τι δε μας αρέσει».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη οι διαδικασίες ουσιαστικά έχουν “παγώσει” (οι τελευταίες κατεδαφίσεις στα Χανιά έγιναν το 2017 στο Καλαμάκι όπου γκρεμίστηκαν δύο επιχειρήσεις που ήταν μπροστά στην παραλία). Σύμφωνα με πηγές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης που είναι αρμόδια για να εκτελεί τις κατεδαφίσεις αιτία γι’ αυτό φέρεται να είναι κυρίως η έλλειψη χρηματοδότησης από την κεντρική εξουσία.

Λασίθι: 138 αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς έτοιμα για κατεδάφιση

Ως περιοχή χαρακτηριστικό δείγμα της γενικής αυθαιρεσίας που διακρίνει την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα σκιαγραφούν την Κρήτη τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, εστιάζοντας στο ότι την ίδια στιγμή που τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων μαζεύονται στοίβες στις αρμόδιες Αρχές, στην πράξη οι κατεδαφίσεις γίνονται με το «σταγονόμετρο».
Για να αποδοθεί με τη γλώσσα των αριθμών, ετησίως δε γίνονται πάνω από 10 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε όλο το νησί, παρόλο που αυτή τη στιγμή στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης υπάρχει λίστα με 300 πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία είναι τελεσίδικα, αφορούν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και θα εκτελεστούν κατά προτεραιότητα.
Αφορμή για να ξεδιπλωθεί το όλο σκηνικό αποτέλεσε συγκεκριμένη καταγγελία από τον νομό Λασιθίου, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να δηλώνει ότι έχει σταματήσει να κατεδαφίζει πολεοδομικά αυθαίρετα από το 2015, ενώ ελάχιστες είναι οι κατεδαφίσεις σε δάση και αιγιαλούς.

Δωδεκάνησα: 421 αυθαίρετα με τελεσίδικα πρωτόκολλα


421 αυθαίρετα με τελεσίδικα πρωτόκολλα, σε παραλίες, αιγιαλούς, δάση και ρέματα έχουν καταγράψει οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στα Δωδεκάνησα και κινούν τις διαδικασίες για την διευθέτηση εκκρεμοτήτων για την υλοποίηση της εξαγγελίας της κυβέρνησης για «κατεδαφίσεις εξπρές». Σύμφωνα με την Δημοκρατική όσον αφορά στη διαδικασία της κατεδάφισης, ο νόμος προβλέπει ότι η αρμόδια αρχή θα πρέπει καταρχήν να ενημερώσει τον κάτοχό του για την υποχρέωσή του να το κατεδαφίσει ο ίδιος. Αν αρνηθεί, τότε το κατεδαφίζει η Αποκεντρωμένη, χρεώνοντας στον κάτοχο του αυθαιρέτου τα σχετικά έξοδα. Επίσης, κι ένας απλός ιδιώτης μπορεί να το κατεδαφίσει.
Η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να επισπεύσει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων ακόμα και μέσα στον επόμενο μήνα. Στη βάση όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας στο Λαύριο προωθείται η λήψη άμεσων μέτρων ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση αυθαίρετων που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μέσω της οποίας συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για την έκδοση πράξεων κατεδάφισης.
Η διαδικασία, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα ούτε απλή είναι ούτε εύκολη ενώ μεγάλο «αγκάθι» για την υλοποίησή της αποτελεί και η χρηματοδότηση των κατεδαφίσεων που σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς αγγίζει μόνο για τη Ρόδο το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες εκτός από την Aττική οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Kρήτης και Aιγαίου θα είναι εκείνες που άμεσα θα χρηματοδοτηθούν για να μπορέσουν να εκτελέσουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που έχουν συγκεντρώσει επιτελείς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στα Δωδεκάνησα εκκρεμούν προς εκτέλεση 301 τελεσίδικα πρωτόκολλα αυθαιρέτων σε αιγιαλό, 56 σε δάση και 64 πολεοδομικά. Εξ αυτών στην Ρόδο έχουν καταγραφεί συνολικά 219 τελεσίδικα πρωτόκολλα αυθαιρέτων, εκ των οποίων 135 σε αιγιαλό, 54 σε δάση και 30 πολεοδομικά.
Από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου έχουν ειδικότερα αποσταλεί στην Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στοιχεία για τελεσίδικα πρωτόκολλα αυθαιρέτων, που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα ελέγχου από το έτος 2008. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται αυθαίρετα στην λιμενική ζώνη της Ακαντιάς, στο Φαληράκι, στην Καλλιθέα, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Σορωνή, στ’ Αφάντου, στην παραλιακή ζώνη της πόλεως Ρόδου και κυρίως στις παραλίες του Ελλη και του Καζίνο, στα Λοθιάρικα της Λάρδου, στην Κρεμαστή, στον Αρχάγγελο, στο νέο Καρνάγιο, στην Λίνδο, στην Τσαμπίκα, στο Γεννάδι, στα Κολύμπια, στην Ιαλυσό (Ιξιά, παραλία Μπικίνι κλπ), στο Παραδείσι, στα Βληχά, στην Κρητηνία, στην Αγία Αγάθη, στο Κιοτάρι και στα Καβουράκια.
Εν πάσει περιπτώσει με την ΠΝΠ επιτρέπεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβαίνει στην εκτέλεση αφενός των πράξεων που θα εκδοθούν με τη νεοεισαχθείσα διαδικασία της κοινής υπουργικής απόφασης και αφετέρου των πράξεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, κατασκευών και περιφράξεων, σε ζώνη αιγιαλού-παραλίας, σε εθνικούς δρυμούς, και σε δασικές εκτάσεις στην Αττική.
Πρόκειται για μία παράλληλη διαδικασία που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το έργο των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Προβλέπεται δε, η διαβίβαση από την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ των πράξεων κατεδάφισης που έχει στην κατοχή της και αφορούν αυθαίρετα κτίσματα, κατασκευές, περιφράξεις και άλλες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία, σε εθνικούς δρυμούς και σε δασικές εκτάσεις, εφόσον για τα τελευταία έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του αρμόδιου δασάρχη, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 67 Α του ν. 998/1979 (Α’ 289).
Επιπλέον, πράξεις κατεδάφισης που αφορούν περιφράξεις και περιτοιχίσεις που έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση του άρθρου 23 του ν. 1337/1983 (νόμος Τρίτση), δηλαδή περιφράξεις που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 μ. από την ακτή, δύνανται να εκτελούνται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις της ΠΝΠ το Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων, της ανωτέρω Ειδικής Γραμματείας του ΥΠΕΝ, αποκτά τη δυνατότητα να προβεί άμεσα στην εκτέλεση των πράξεων οι οποίες θα διαβιβασθούν.
Τα έξοδα των εν λόγω κατεδαφίσεων θα καλυφθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου, ενώ ως αρμόδια για τη διενέργεια των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων με σκοπό την εκτέλεση κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, ορίζεται η Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σημειώνεται ότι τα αυθαίρετα χτίσματα που έχουν μπει σε διαδικασία νομιμοποίησης σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται σε 970.072. Από αυτά, τα 141.299 μπήκαν σε διαδικασία νομιμοποίησης από τον Νοέμβριο του 2017 κι έπειτα, όταν και ψηφίστηκε ο νέος νόμος για το Δομημένο Περιβάλλον.
Στην Ρόδο έχουν δηλωθεί 9.997 αυθαίρετα, ενώ τα πρόστιμα που αναλογούν στους ιδιοκτήτες τους για τη νομιμοποίησή τους ανέρχονται στα 92,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας