ecopress
Τo νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας μετασχηματίζεται, αναδεικνύοντας τα μοναδικά πλεονεκτήματα της πρωτεύουσας. Από το Μικρολίμανο έως και το Παλαιό Φάληρο το παράκτιο μέτωπο... Η εξέλιξη των έργων στο παραλιακό μέτωπο  

Τo νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας μετασχηματίζεται, αναδεικνύοντας τα μοναδικά πλεονεκτήματα της πρωτεύουσας. Από το Μικρολίμανο έως και το Παλαιό Φάληρο το παράκτιο μέτωπο αποτελεί ένα εργοτάξιο με αρκετά ολοκληρωμένα σημεία ανάπλασης και διάθεσης στο κοινό.

Οι εργασίες δρομολογούνται και εξελίσσονται διαμορφώνοντας το τελικό πλάνο. Η ολοκλήρωση εντός ολίγων εβδομάδων, της πρώτης φάσης, του πολυεπίπεδου έργου υποδομής στο φαληρικό όρμο, συμπληρώνεται με την αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ, εκτάσεως 270 στρεμμάτων και την ανάπλαση της ευρύτερης ζώνης του Μικρολίμανου, με παρεμβάσεις σε επιφάνεια 15.600 τ.μ. Έργο ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα με τον Δήμο Πειραιά. Το συγκεκριμένο έργο θα αναβαθμίσει την περιοχή αισθητικά και λειτουργικά με πεζοδρόμηση του παραλιακού δρόμου και εκσυγχρονισμό του αστικού εξοπλισμού υποδοχής των επισκεπτών.

Με την ανάπλαση του μικρολίμανου από όπου ξεκινά το παράκτιο μέτωπο και την περάτωση των εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ και τον Φαληρικό όρμο, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, έως το Παλαιό Φάληρο, όπου ήδη έχουν τελειώσει και εκεί τα έργα με χρηματοδότηση της Περιφερείας, αναπλάθεται, διαμορφώνεται και αξιοποιείται το παραλιακό μέτωπο, το οποίο σύμφωνα με τις μελέτες είναι ποιοτικά ανώτερο από το επόμενο τμήμα του Ελληνικού.

Βήμα – βήμα διαμορφώνεται ένας υπερτοπικός πόλος ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών και της χώρας με έργα τα οποία εκτός από τις τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας, προβλέπουν την ανάπλαση ολόκληρων περιοχών, την υπογειοποίηση κομματιών της παραλιακής λεωφόρου και την ένωση της Αθήνας με την παραλία. Μέχρι το Πάσχα, βεβαιώνει ο αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Χρήστος Καπάταης ότι θα δοθεί στην κυκλοφορία η νέα Λεωφόρος Ποσειδώνος, θα ξεκινήσει η κατεδάφιση της υφιστάμενης λεωφόρου και σταδιακά Καλλιθέα και Μοσχάτο θα ενωθούν με τη θάλασσα.

Την εξέλιξη αυτή χαιρετίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δηλώνοντας ικανοποιημένη πως «Δημιουργούμε την Αττική Ριβιέρα, αλλάζουμε το πρόσωπο της Αττικής με την κομβικής σημασίας παρέμβαση στον Φαληρικό όρμο, ένα έργο που ξεκίνησε το 2017 και φέρει την “υπογραφή” της Περιφερειακής Διοίκησης…». Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι για την υλοποίηση του «συγκρουστήκαμε με συμφέροντα και ξεβολέψαμε καταστάσεις, δείχνοντας την πραγματική θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγος για τον οποίο δεχθήκαμε λυσσαλέα κριτική». Ωστόσο συνεχίζει το ζήτημα αυτό αφορά στην εμβάθυνση και τη διεύρυνση ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που βρίσκεται κοντύτερα στο πλευρό της κοινωνίας, του πιο γνήσιου κύτταρου έκφρασης των πολιτών, του αναχώματος κατά του φασισμού και της ακροδεξιάς».

Συνοπτικά για το «μεγαλύτερο έργο υποδομών που αυτή τη στιγμή εκτελεί φορέας του Ελληνικού Δημοσίου», όπως σημειώνει ο κ. Καπάταης αναφέρει ότι με αυτό «Η διοίκηση Δούρου έθεσε ένα γενικό στόχο με ουσιαστικές υποδομές: Την ανάπτυξη της Αττικής, την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου και την επαναχρησιμοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Με επιπλέον δύο στόχους την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και το άνοιγμα της θάλασσας στους πολίτες».

Με αφορμή τον νέο προσανατολισμό της πόλης προς τη θάλασσα, εικόνα η οπαία επαναφέρει στη μνήμη τις παλιές ελληνικές ταινίες με τους αθηναίους να κολυμπούν στο Φάληρο, ο κ. Καπάταης κάνει λόγο για αδικία σε βάρος των πολιτών οι οποίοι τώρα «παίρνουν πίσω την “κλεμμένη θάλασσα”. Αποκαθίσταται μια αδικία 45 ετών, εξηγεί ο ίδιος, όταν από τις αντιπαροχές στον βασικό αστικό ιστό και τα μπάζα που μεταφέρθηκαν διαμορφώθηκε στην παραλία ένα τείχος εμποδίζοντας την πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και την εκροή των ποταμών Κηφισού και Ιλισού. Αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε συνεχή απειλή από πλημμυρικά φαινόμενα οι 160.000 κάτοικοι των περιοχών της Καλλιθέας του Ταύρου και του Μοσχάτου.

«Η διοίκηση Δούρου, αφουγκράστηκε την αγωνία των ανθρώπων και ανταποκρίθηκε άμεσα», επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης, και συνεχίζει: «Τώρα με το τελείωμα της πρώτης φάσης, στο κομμάτι του Μοσχάτου, σε έκταση 220 στρεμμάτων θα ξεκινήσει να φτιάχνεται το μεγάλο παραλιακό πάρκο της περιοχής. Με τα νέα δεδομένα «θα μπορεί εύκολα πλέον ένας πολίτης να ξεκινήσει τον περίπατό του από το Μικρολίμανο και να καταλήξει έως και τον ‘Αλιμο». Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, είπε ότι θα ξεκινήσουν όταν κατεδαφιστεί η παλιά λεωφόρος με την απόδοση και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας της νέας. Χαρακτήρισε δε, ως το δυσκολότερο κομμάτι το έργου, το «νέο τμήμα του αυτοκινητόδρομου που πρέπει να “κουμπώσει” με τη Λ.Συγγρού από τη μία, τη Λ. Κηφισού και τον άξονα προς Πειραιά από την άλλη».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ακίνητα των Ολυμπιακών Αγώνων και τα οφέλη που προσκομίστηκαν από την «ανάσταση τους μετά την 12ετή εγκατάλειψη τους». Επίσης, πρόσθεσε ότι «Από τη στιγμή που τα παρέλαβε η Περιφέρεια, άρχισε τη σταδιακή ανάταξή τους. Σήμερα η πρώτη και προσωρινή χρήση προκειμένου να μην πληρώνει η Περιφέρεια νοίκια, γίνεται από τις υπηρεσίες, μέχρι να μπορέσουμε να πάρουμε κάποιο άλλο κτίριο του δημοσίου, έτσι ώστε αυτό που λέμε νοικοκύρεμα να το κάνουμε πράξη και να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο κάτω».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας