ecopress
Ο Ήλιος, πηγή σχεδόν όλης της ενέργειας στη Γη, είναι μια γιγαντιαία σφαίρα αερίων που περιέχει το 99,9% της μάζας του ηλιακού συστήματος. Είναι... Η ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο Ήλιος, πηγή σχεδόν όλης της ενέργειας στη Γη, είναι μια γιγαντιαία σφαίρα αερίων που περιέχει το 99,9% της μάζας του ηλιακού συστήματος. Είναι ένα μέσης ηλικίας άστρο, που ακτινοβολεί λόγω των θερμοπυρηνικών αντιδράσεων στον πυρήνα του. Οι αντιδράσεις προκαλούν σύντηξη ατόμων υδρογόνου και σχηματισμό βαρύτερων ατόμων ηλίου, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η οποία καταλήγει στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Περίπου το 46% της ηλιακής ακτινοβολίας φτάνει με τη μορφή φωτός, ενώ μια αντίστοιχη ποσότητα είναι υπέρυθρη, την οποία αισθανόμαστε ως θερμότητα. Το υπόλοιπο είναι υπεριώδης ακτινοβολία, αυτή που προκαλεί το «κάψιμο» στο δέρμα μας. Επίσης, ο Ήλιος εκπέμπει μια ροή σωματιδίων υψηλής ενέργειας μέσω του ηλιακού ανέμου.

ΗΛΙΑΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ

Ένα τηλεσκόπιο υπεριωδών απεικονίσεων κατέγραψε τρεις αγκιστροειδείς εκλάμψεις στην επιφάνεια του Ήλιου, στις 11 Ιανουάριου 1988. Πολύ μεγαλύτερες από το μέγεθος της Γης, οι ηλιακές εκλάμψεις αποτελούνται από καυτό πλάσμα (70.000 °C, που κάμπτεται υπό την επίδραση του ισχυρού μαγνητικού πεδίου του Ήλιου. Ένας άλλος τύπος ηλιακής έκρηξης, ο πυρσός, είναι ένα σύντομο αλλά εξαιρετικά έντονο φαινόμενο που μπορεί να απελευθερώσει μέχρι και το 2% της ηλιακής ενέργειας.

Στο εσωτερικό του Ήλιου: Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την ηλιοσεισμολογία, για να μελετήσουν το εσωτερικό του Ήλιου. Ανεπαίσθητες δονήσεις στην ηλιακή επιφάνεια αντηχούν ως ηχητικά κύματα βαθιά στο εσωτερικό του Ήλιου. Τα τηλεσκόπια των δορυφόρων μετρούν αυτές τις δονήσει, οι οποίες κωδικοποιούνται χρωματικά και βοηθούν τους επιστήμονες να προσδιορίσουν τη δομή και τη σύνθεση του Ήλιου.

Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Ο Ήλιος έχει στρωματόμορφη δομή, θερμοπυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης στον πυκνό πυρήνα παράγουν θερμοκρασίες μέχρι και 15.000.000°C. Ενέργεια από τον πυρήνα διαχέεται προς τα έξω υπό μορφή φωτονίων (δέσμες ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας) έως τη ζώνη ακτινοβολίας. Κατόπιν ψύχεται και υφίσταται μια διαδικασία βρασμού και ανοδικής μεταφοράς στη ζώνη σύγκλισης. Όταν φτάσει στη φωτόσφαιρα -την ορατή επιφάνεια του Ήλιου- τα αέρια έχουν πλέον θερμοκρασία 6.000°C.

Εδώ, ψυχρότερες περιοχές έχουν τη μορφή σκοτεινών κηλίδων, και βρόχοι από αέρια εξαπολύονται από την επιφάνεια (εκλάμψεις). Η χρωμόσφαιρα, ένα λεπτό, ψυχρό στρώμα, περιβάλλει τη φωτόσφαιρα. Η αχανής, θερμή εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, το στέμμα, έχει θερμοκρασία μέχρι 1.000.000°C.

Ο ΗΛΙΑΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Ένα ρεύμα από πρωτόνια και ηλεκτρόνια, που αποκαλείται ηλιακός άνεμος, διαφεύγει στο διάστημα από το ηλιακό στέμμο, με ταχύτητα περίπου 400 χλμ./δευτ.

Ηλιακή δραστηριότητα: Σε αυτή την ψηφιακά επεξεργασμένη σύνθεση, διακρίνεται στο αριστερό ημισφαίριο του Ήλιου μια μαζική έκρηξη αερίων από το ηλιακό στέμμα, η οποία συχνό, αλλά όχι πάντα, συνδέεται με πυρσούς και εκλάμψεις.

Επιπτώσεις: Ο ηλιακός άνεμος (λευκές γραμμές) επιδρά στη μαγνητόσφαιρα της Γης. Ριπές του ανέμου προκαλούν γεωμαγνητικές διαταράξεις, όπως το σέλας, ενώ συχνά επηρεάζουν τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης.

Πηγή των δημοσιεύσεων της νέας στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα- Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.

-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.

Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Οι Εκδόσεις «Κασταλία»

Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:

Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς

Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο

Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…

Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First

Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»

Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας