ecopress
Υγρασία ονομάζεται η ποσότητα των υδρατμών -ένα άχρωμο αέριο- στην ατμόσφαιρα. Η ποσότητα αυτή εξαρτάται από τη θερμοκρασία και μεταβάλλεται σημαντικά στον πλανήτη, από... Η ΥΓΡΑΣΙΑ

Υγρασία ονομάζεται η ποσότητα των υδρατμών -ένα άχρωμο αέριο- στην ατμόσφαιρα. Η ποσότητα αυτή εξαρτάται από τη θερμοκρασία και μεταβάλλεται σημαντικά στον πλανήτη, από ελάχιστα ποσά στα πολικά πλάτη, σε σχεδόν 4% κατ’ όγκο αέρα στις τροπικές περιοχές.

-Στη ζούγκλα: Ο σχεδόν κορεσμένος αέρας του τροπικού δάσους υποχρεώθηκε, λόγω του ορεινού όγκου, να ανέβει προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να ψυχθεί, σχηματίζοντας αραιά νέφη. Τα υγρά τροπικά δάση παρέχουν ιδανικές συνθήκες ζωής για ζώα και φυτά.

Καθώς η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται, περισσότερα μόρια νερού εξατμίζονται- ορισμένα από αυτά συμπυκνώνονται ξανά σε υγρό. Όταν αποκατασταθεί ισορροπία μεταξύ των ρυθμών εξάτμισης και συμπύκνωσης, ο αέρας έχει φτάσει στο σημείο κορεσμού και δεν μπορεί να συγκροτήσει περισσότερους υδρατμούς.

-Ξημέρωμα στον Αμαζόνιο: Η λεκάνη του Αμαζονίου έχει τυπικό τροπικό κλίμα, με βροχές και ασαφή ξηρή περίοδο – ιδανικές συνθήκες για υψηλή υγρασία.

-Ήπιος στρόβιλος: Ένα ασυνήθιστο, σωληνοειδές νέφος, όπου συμπυκνωμένοι υδρατμοί έχουν σχηματίσει μια λεπτή στήλη, δείχνει ότι η συμπύκνωση των υδρατμών μπορεί να δημιουργήσει έντονα φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα.

Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΓΙΝΕ ΟΡΑΤΗ

Ένας ειδικός αισθητήρας, από δορυφόρο σε τροχιά, παρέχει στιγμιότυπα της υγρασίας του πλανήτη. Η σκούρα μπλε περιοχή κατά μήκος της ζώνης του ισημερινού απεικονίζει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις υδρατμών στην ατμόσφαιρα, ενώ οι ανοιχτόχρωμες περιοχές στους πόλους υποδηλώνουν σχετικά μικρή ποσότητα υδρατμών.

-Πρωινή αχλύς:  Όταν ο νυχτερινός αέρας  ψύχεται, γίνεται κορεσμένος σε υδρατμούς, οι οποίοι ενδέχεται να συμπυκνωθούν, σχηματίζοντας ομίχλη ή πούσι, που παραμένει μέχρι να ζεστάνει o Ήλιος τον αέρα και να εξατμιστούν οι υδρατμοί.

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ

0 αέρας είναι κορεσμένος όταν υπάρχει δυναμική ισορροπία μεταξύ της εξάτμισης και της συμπύκνωσης. Η θερμοκρασία του αέρα στην οποία επέρχεται κορεσμός λέγεται σημείο δρόσου.

Στο διάγραμμα, όταν αέρια μάζα συγκροτεί 10,7 κυβικά εκατοστά υδρατμών ανά κυβικό μέτρο, το σημείο δρόσου θα είναι στους 11,4°C.

Πηγή των δημοσιεύσεων της  στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα – Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.

-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.

Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Οι Εκδόσεις «Κασταλία»

Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:

Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς

Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο

Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…

Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First

Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»

Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας